logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Pralka Candy CS4 147D3/1-80 - Błąd e04, migające diody, cykl pobierania wody - przyczyna i naprawa

Nika26 22 Maj 2023 18:16 885 5
REKLAMA
  • #1 20590548
    Nika26
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Cześć,
    Pralka używana od roku. Włącza się, pobiera wode przez 2-3 sekundy, po czym staje na minutę, znowu pobiera wodę przez kilka sekund, staje na minute i tak w kółko przez kilkanaście minut. Następnie zaczynają migać 4 diody co, jak zdążyłam się zorientować, oznacza nadmiar wody lub detergentu (nie było detergentu, pralka pusta). Tak jest na każdym programie. Filtr czysty. Self test mode pokazał ten sam błąd.
    Moje pytanie jest takie, czy jest tu ktoś, kto miałby jakikolwiek pomysł co jest przyczyną problemu, i czy opłaca się to naprawiać, czy szukać już nowej pralki.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20590677
    robig
    Poziom 23  
    Ocena: 139
    Cześć
    Na początek do sprawdzenia rurka hydrostatu, czy nie jest przytkana - najprościej odłączyć od hydrostatu i dmuchnąć w nią porządnie, może się przytkała. Połączenia na stykach hydrostatu również do sprawdzenia, może zaśniedziały od wilgoci i nie łączą za dobrze.
    Tylko nie kręć śrubkami regulacyjnymi na hydrostacie, bo zepsujesz - nie ustawisz już tak, jak było.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20590694
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3670
    Błąd wskazuje na wystąpienie wycieku wewnątrz urządzenia jeżeli owa pralka jest wyposażona w pływak. Należy sprawdzić czy na "podłodze" pralki jest woda i ją usunąć. Błąd również może oznaczać awarię hydrostatu: https://north.pl/karta/41042893-hydrostat-do-pralki,708-ZW-2412.html
    Oczywiście przed wymianą hydrostatu w pierwszej kolejności sprawdzić to o czym pisał kolega post wyżej.
  • REKLAMA
  • #4 20592997
    Nika26
    Poziom 8  
    Hej, dziękuję za podpowiedzi.
    Sprawdziłam rurkę od hydrostatu-jest drożna.
    Na "podlodze" pralki jest sucho.
    Niestety problem pozostał.
    Zauważyłam jeszcze coś, co być może podsunie jeszcze jakieś pomysły. Bęben się nie okręca. Tzn mogę z łatwością ruszyć go ręką, ale kiedy jest włączona to się nie rusza. Zarówno na programie w którym pobiera wodę, jaki na programie który tylko opróżnia pralkę i wiruje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20593275
    Kenworth 18
    Poziom 43  
    Ocena: 3670
    Jeżeli Pani potrafi proszę się dostać do silnika napędowego pralki i sprawdzić czy nie zużyły się szczotki węglowe: https://north.pl/karta/silnik-napedowy-41041009-do-pralki-candy,607-RD-0317.html
    W taki sposób należy dokonać wymiany w razie potrzeby: https://youtu.be/YobLOeNSiso
    Co do błędu E04 jak pisałem może on sugerować awarię hydrostatu a w takim przypadku czyszczenie wężyka nic nie da. Dmuchała Pani w wężyk hydrostatu?
  • #6 20593288
    Nika26
    Poziom 8  
    Niestety nie będę w stanie naprawić tego sama i konieczne będzie wezwanie serwisu
REKLAMA