logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Funai TV2000 MK6 - Utrata pamięci i zniekształcona grafika, wina procesora?

Romus 23 Lis 2005 21:39 1560 8
REKLAMA
  • #1 2019940
    Romus
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Witam

Problem jest następujący: powiedzmy, że tv działa; w pewnej chwili traci całą pamięć; potrzeba wtedy zaprogramować całą pamięć; sytuacja się powtarza co jakiś czas; przed usterką grafika jest zniekształcona.

mam pytanie: czy to może być wina procesora TMP47C434N-R214?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2019952
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    pojawiające się graficzne oznaczenia w stylu azjatyckim świadczą o uszkodzeniu właśnie tego procesora.Jak masz co podstawić śmiało wymieniaj ,pomoże.
  • REKLAMA
  • #3 2019997
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Ocena: 24
    Ja te procesory "leczę". Przewróć płytę procem w dół i wygrzej go płomieniem zapalniczki gazowej 40 - 50 sekund. Potem spokojnie dać wystygnąć, ładnie umyć sadzę i ... jak na razie u mnie wszystkie po takiej kuracji chodzą. I tak nie masz nic do stracenia, zanim wymienisz proc spróbój.
  • #4 2020053
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam !
    niewiem jak skuteczne są porady kolegi Aleksander Borodin, ale ja osobiście stawiam na procka pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2020068
    Newelco
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Aleksander Borodin napisał:
    Ja te procesory "leczę". Przewróć płytę procem w dół i wygrzej go płomieniem zapalniczki gazowej 40 - 50 sekund. Potem spokojnie dać wystygnąć, ładnie umyć sadzę i ... jak na razie u mnie wszystkie po takiej kuracji chodzą. I tak nie masz nic do stracenia, zanim wymienisz procesor spróbój.

Aleksander Borodin - Ręce które leczą :)
  • #6 2020124
    Aleksander Borodin
    Poziom 22  
    Koledzy! wszystko się zgadza, winien jest procesor i niema tu wątpliwości. ALE zanim się go wyrzuci do kosza nic nie przeszkadza spróbować i posłuchać rady doświadczonego kolegi po wachu, naprawdę pomaga właśnie w takich przypadkach gdy procesor zaczyna się wygłupiać po nagrzaniu. Wiadomo że nie pomoże ta kuracja jeśli proc jest ubity elektrostatycznie, ale w tym przypadku napewno pomoże, sprawdziłem to praktycznie wielokrotnie - piwo dla mnie można przysłać pocztą!!!:!:
  • #7 2020327
    zonko
    Poziom 23  
    Koledzy !
    Zanim się zaczniecie z kogoś śmiać radzę spróbować samemu.
    Ja też miałem ze 20 szt. uszkodzonych R214. Nie przypalełem ich zapalniczką, ale wstawiłem do piekarnika - 180 stopni -
    1 godzina . Około 10 już użyłem - wszystkie chodzą. Oczywiście dotyczy tych co pokazywały kszaczki na menu.
    Też na początku nie wieżyłem w taką metodę.
    A kolega Aleksander Borodin nie powinien mieć problemów z nerkami - z powodu ilości otrzymanego piwa
  • REKLAMA
  • #8 2021316
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2907
    Ciekawa porada z tą zapalniczką.Jak się trafi to wypróbuję.A że procesor to pewne.
  • #9 2266811
    Romus
    Poziom 13  
    Ocena: 11
    Podgrzewania nie sprawdzałem
    Wymieniłem procesor

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Funai TV2000 MK6 pojawia się problem utraty pamięci oraz zniekształconej grafiki, co wskazuje na uszkodzenie procesora TMP47C434N-R214. Objawy to zniekształcenia graficzne przypominające znaki azjatyckie oraz konieczność ponownego programowania pamięci po utracie danych. Użytkownicy potwierdzają, że przyczyną jest uszkodzony procesor. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę procesora lub jego regenerację poprzez podgrzewanie – metodą wygrzewania zapalniczką gazową przez około 40-50 sekund lub pieczenie w piekarniku w temperaturze 180°C przez około godzinę. Metody te mają na celu przywrócenie funkcjonalności procesora w przypadku problemów z lutowaniem lub drobnymi uszkodzeniami termicznymi, jednak nie pomogą przy uszkodzeniach elektrostatycznych. Autor ostatecznie wymienił procesor, nie testując metody podgrzewania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA