logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Funai TV-2000T MK6 - brak telegazety i problemy z menu, czy to wina procesora?

kapka 25 Jul 2006 13:04 3263 11
ADVERTISEMENT
  • #1 2849672
    kapka
    Level 11  
    Witam.
    W TV brakuje telegazety, tzn. po właczeniu txt jest tylko czarny obraz i pojawia się S100 czyli tak jak by program nie nadawał telegazety.
    Napięcia są w porządku. Wcześniej powoli z czasem ciemniał obraz w tym TV - jak się okazało nastawy w menu zjechały do minimum.
    Do tego menu jest deliktanie "szarpnięte", tzn numery kanałów przez chwilę (zanim cyferki sie zmniejszą) są tak jakby przekreślone. Po zmniejszeniu jest już ok. Reszta napisów menu jest w porządku poza belką przestawiania (głośność, kolory itp) czasami są delikatnie poszarpane.

Miał ktoś coś takiego?
    Na forum wyczytałem że to standardowa usterka i że jest to wina procesora, jadnak zastanawia mnie brak odbioru telegazety, tzn czy jest to związane z procesorem.
    Proszę o pomoc.
  • ADVERTISEMENT
  • #2 2850487
    PK2006
    Level 22  
    Help: 29
    Rate: 24
    W pierwszej kolejności należało by podstawić elektrolity.Może nie dostaje impulsów H ewentualnie V .
  • #3 2850613
    SONIAK12
    Level 23  
    Help: 76
    Rate: 21
    Witam
    Jeśli znaczki w OSD zmieniają się na jakieś "chińskie " znaczki i masz problemy z programowaniem TV lub z pamięcią nastaw obrazu to na bank uszkodzony procesor TMP47C434N - R214 dla wersji bez TXT lub TMP47C634N-R514 dla wersji z TXT. Cena około 60zł.
    Pozdrawiam Soniak
    PS
    Mam prywatnie taki sam TV bez TXT i miałem dokładnie to samo i z czasem będzie coraz gorzej.
  • #4 2851777
    tomko25
    Level 19  
    Help: 28
    Rate: 17
    SONIAK12 ma rację, że to wina proca. Jednak polecam tańszą metodę naprawy.
    Wylutuj procka owiń w sreberko od czekolady i do piecyka na godzinkę. Po wygrzaniu procek jak nowy.
    Wiem, że to brzmi śmiesznie, ale sprawdzałem to nie raz i NAPRAWDĘ działa.
    Co do TXT to możę być inny problem ale to potem.

Pozdrowionka
    Tomko
  • ADVERTISEMENT
  • #5 2853102
    kapka
    Level 11  
    Witam.
    Z tym piekarnikiem to może narazie sobie daruje (TV nie mój) :)
    Co do txt to pomierzyłem troche oscyloskopem.
    Funai TV-2000T MK6 - brak telegazety i problemy z menu, czy to wina procesora?
    Sygnał CVBS dociera do CF72306 (n.1, n.2, n.3) o amplitudzie ok 0,8V.
    Na wyprowadzeniu OSCOUT (n.15) jest przebieg o częstotliwości ok 14,3MHz (dokładniej nie zmierze rusackim oscyloskopem), czyli uwzględniając słabą dokładność przy tych częstotliwościach oscyloskopu można uznać że rezonatator pracuje prawidłowo.
    Napięcia zasilające (n.7, n.14) 5V jak najbardziej w porządku.
    Niestety brak sygnałów wychodzących z CF72306 - TDATA (n.13) oraz TCLK (n.12) do dekodera teletextu. Nawet przy odłączeniu tych wyjść od dekodera (CF70195).
    Więc wygląda to na uszkodzony CF72306 (Data Slicker).
    Chyba, że czegoś nie uwzględniłem?
  • ADVERTISEMENT
  • #6 2853359
    SONIAK12
    Level 23  
    Witam
    Sprawdź kondensator separujący sygnał Video na C706 47uF , jak stracił pojemność to dekoder txt nie będzie otrzymywał CVBS w którym jest zawarty sygnał dla TXT,
    Bo jeśli przełącza ci TV podczas wymuszenia pracy na telegazetę i pokazuje się czarny obraz z szukaniem strony to znaczy że procesor po szynie I2C (SCL I SDA) wywołuje procek txt a poprostu nie ma sygnału Video... Taki oscyloskop jaki posiadasz w zupełności wystarczy - a najlepiej poprostu odrazu podstaw kondensator.
    Co do tego wypiekania procka to niesłyszałem takiej metody - ale jeśli mi się trafi taki sprzęt to chętnie przetestuje - przecież bardziej go chyba nieuszkodzę bo i tak byłby do wymiany - i tu mam pytanie do tomko25 - jaka temperatura jest niezbędna do "wypieku".
    Pozdrawiam Soniak
  • #7 2853483
    tomko25
    Level 19  
    Help: 28
    Rate: 17
    :arrow: Procedura wypieku:
    - wylutować,
    - owinąć w folie aluminiową,
    - włożyć do piecyka,
    - ustawić 200°C
    - poczekać 30min.
    i gotowe. Można się już cieszyć swoim niezawieszającym się prockiem. :D

Słyszałem jeszcze o innych metodach. Cytat:
    "Nie ma pośpiechu z wymianą procesorów w Funajach, łatwo je się leczy wygrzewając gorącym powietrzem ze stacji lutowniczej (1 minuta) lub nad płomieniem zapalniczki gazowej (35 - 50 sekund) nie wylutowując z płyty. Sprawdzono wielokrotnie. "
    lecz aż tak szalony nie byłem. Metoda z piecykiem wydawała mi się bezpieczniejsza. Na kilka które zrobiłem nie było zwrotów. Poprostu 100% skuteczności.
    Oczywiście każdy robi to na swoje ryzyko.

Pozdrawiam
    Tomko
  • ADVERTISEMENT
  • #8 2853583
    kapka
    Level 11  
    Sygnał CVBS dochodzi do dekodera teletextu (amplituda ok 2V), ponieważ synchronizacji obrazu by nie było zarówno dla obrazu jak i txt. Kondensator miał trochę zaniżoną pojemność, jednak przepuszcza CVBS. Podstawienie niestety nic nie zmieniło. Dekoder dalej nie otrzymuje danych z Data Slicker, więc myślę że to on jest winny.
    Co do tego podgrzewania spróbuje, ale jak już będe miał drugi w zapasie :)
    Zamiast piekarnika zastosuje hot air :D
  • #9 2859143
    kapka
    Level 11  
    Witam.
    Podstawiałem Data Slicker ( CF72306) i telegazeta już śmiga.
    Procek też dałem nowy bo jakoś sumienia nie miał bym komuś oddawać z wersją pieczoną. Menu normlane już (nie jakieś pokreślone).

Pozdrawiam
  • #10 2859169
    dyduś
    Level 20  
    Help: 13
    Rate: 11
    USZKODZONY główny procesor--proszę wymienić
  • #11 2859259
    kapka
    Level 11  
    Dzięki za zainteresowanie, ale napisałem, że już dałem nowy.
    Tv już dziala ok.
  • #12 2860553
    SONIAK12
    Level 23  
    Witam
    Dzięki tomko25 za instrukcję "wypiekania"
    Jak będę miał coś takiego na stole - przetestuje i dam znać jak i co wyszło - na priv - i dzięki za info.
    Pozdrawiam Soniak
    PS
    Pozdrowienia dla kapka i powdzenie w dalszej walce z TV Funai i innymi.

Topic summary

✨ W telewizorze Funai TV-2000T MK6 występuje problem z brakiem telegazety – po włączeniu trybu TXT pojawia się czarny ekran z komunikatem S100, co sugeruje brak sygnału telegazety. Obraz stopniowo ciemniał, a ustawienia w menu spadły do minimum. Menu OSD wykazuje delikatne zniekształcenia, m.in. przekreślone numery kanałów i poszarpane napisy w pasku regulacji. Pomiar oscyloskopowy wykazał prawidłowe napięcia i sygnał CVBS docierający do układu CF72306 (Data Slicker), jednak brak sygnałów TDATA i TCLK z tego układu do dekodera teletextu CF70195, co wskazuje na uszkodzenie CF72306. Kondensator separujący sygnał video (C706 47uF) miał obniżoną pojemność, ale wymiana nie rozwiązała problemu. Uszkodzony główny procesor (TMP47C434N lub TMP47C634N) powoduje błędy w menu i problemy z pamięcią nastaw. Proponowaną metodą naprawy jest wymiana procesora lub jego "wypiekanie" w piekarniku (200°C przez 30 minut) lub hot air, co może przywrócić jego funkcjonalność. Po wymianie CF72306 i procesora telewizor działa poprawnie, a telegazeta jest dostępna.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT