logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung 755DF - nie działa regulacja jaskrawości...

neutralizator 23 Lis 2005 21:58 1257 8
REKLAMA
  • #1 2020037
    neutralizator
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    monitor działa z jednym wyjątkiem - właśnie nie działa regulacja jaskrawości - a właściwie to ona działa, ale coś jest skopane...obraz jest za jasny...przy regulacji na minimum efekt jest taki że wygląda to jakby obraz był maksymalnie rozjaśniony...brak czerni...a przy ustawieniu w górę widać linie powrotu...gdzie szukać i co może być skopane ?
  • REKLAMA
  • #2 2020061
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Zrób pomiary na płytce kineskopu (G1/G2, zasilanie wzm. wizji) i zapodaj na forum. Możesz spróbować podstawić elektrolit w gałęzi zasilającej wzm. wizji. Standardowo - szukaj zimnych lutów.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 2020064
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Spróbuj zmniejszyć napięcie siatki 2 kineskopu dolnym potencjometrem trafopowielacza.
  • #4 2020464
    neutralizator
    Poziom 19  
    probowałem trafem regulować i bez efektu...poza rozmyciem obrazu...
    a odnośnie tego elektrolita to będzie on na płytce kineskopu czy na płycie głównej ? Ktory to może być (jakiej wielkości) ?
  • REKLAMA
  • #5 2020892
    Krzychu7
    Poziom 40  
    Ocena: 530
    Witam. Może regulowałeś ostrość obrazu (FOCUS). Czy na trafopowielaczu są 2 potencjometry? Jeśli tak, to spróbuj tym drugim. Musisz zmierzyć napięcie siatki 2 kineskopu. Kondensator filtrujący napięcie zasilające wzmacniacz wizji ma przeważnie pojemności 4,7÷10µF na napięcie ok. 200V (elektrolit).
  • #6 2021370
    ogryz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 134
    Witam!
    Ten elektrolit będzie prawdopodobnie na płycie głównej, koło trafa przetwornicy. Co z pomiarami???

Pozdrawiam.
  • #7 2021433
    radoslaw13
    Spec od monitorów
    Ocena: 22
    Jeśli dobrze pamiętam w tym modelu są trzy rezystory 1MΩ lub 1,5MΩ/ 2W połączone szeregowo. Nie wiem jakie mają oznaczenia na płycie, są przy trafopowielaczu, między trafem a brzegiem płyty. Pracują w układzie S2 i czasami jeden z nich zwiększa rezystancję lub dostaje przerwy.
  • #8 2023040
    neutralizator
    Poziom 19  
    mój problem polega na tym, że monitor mam na wsi, a tam nie mam dostępu do netu...ale w ten weekend będę tam i się poprzyglądam sugerowanym elementom...mam nadzieję że trafię na tę usterkę...jeśli ktoś z kolegów ma jeszcze jakiś pomysł co należałoby sprawdzić to oczywiście czekam na sugestie...będę sprawdzał wszystkie proponowane po kolei rzeczy...jak uda się usunąc usterkę to oczywiście powiadomię...
  • REKLAMA
  • #9 2033525
    neutralizator
    Poziom 19  
    Kolego radoslaw13, dziękuję za pomoc, która okazała się strzałem w 10 !!! Uwalony był właśnie jeden z wymienionych przez Ciebie rezystorków...są tam w okolicy trafa dokłądnie 3 sztuki o wartości 1Mohm i jeden z nich miał przerwę...ot i cała przyczyna niesprawności...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Monitor Samsung 755DF ma problem z regulacją jasności – przy minimalnym ustawieniu obraz jest nadmiernie rozjaśniony, brak czerni, a przy zwiększaniu jasności pojawiają się linie powrotu. Sugerowano pomiary napięć na siatkach kineskopu (G1, G2) oraz sprawdzenie zasilania wzmacniacza wizji, w tym kondensatora elektrolitycznego o pojemności 4,7–10 µF i napięciu około 200 V, zwykle umieszczonego na płycie głównej w pobliżu trafa przetwornicy. Zalecano także regulację potencjometrów na trafopowielaczu, zwłaszcza drugiego potencjometru, oraz poszukiwanie zimnych lutów. W modelu tym występują trzy rezystory 1 MΩ lub 1,5 MΩ/2 W połączone szeregowo przy trafopowielaczu, które mogą ulec przerwaniu lub zwiększeniu rezystancji, co powoduje opisane objawy. Ostatecznie usterka została zlokalizowana jako przerwa w jednym z tych rezystorów, co po wymianie przywróciło prawidłową regulację jasności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA