logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podkręcić kartę Radeon 9200 SE? Programy i wskazówki tuningowe

drzagan 23 Lis 2005 22:17 39767 10
REKLAMA
  • #1 2020127
    drzagan
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Mam tą kartę i chciałbym zrobić z niej dobry pożytek, czyli wykorzystać jej maksymalne możliwości. Proszę wszystkich którzy są chętni mi pomóc o wskazanie jakiegoś programu do podkręcania procesora na tej karcie. Proszę równierz o jakąś radę lub wskazówkę odnośnie tuningowania tej karty.
    Dziękuję
    Pozd
  • REKLAMA
  • #2 2020307
    WARIATH
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Ściągnij najnowsze sterowniki Omega do tej karty i tam będziesz miał opcje podkręcania. Pozdro!
  • #3 2020324
    CIUKU
    Poziom 18  
    Ati tool opcja find max mem and core...
    Z gry moge Ci powiedzieć że rezultaty będą raczej mizerne osiągniesz może z 5000 smarków w 2k1...karta jest bardzo dławiona przez 64 bitową szyne danych pamięci i dlatego nie nadaje sie do bardziej zaawansowanych gier....ale wyswietla swietny obraz to trzeba przyznac...
    Moja rada to sprzedaj ją teraz dobrze stoja dołóż 20-30 złotych i kup sobie radeona 8500 albo 9100 np sapphire lub gigabyte na pamieciach max 4ns i wtedy podzialaj....pozdr
  • REKLAMA
  • #4 2020384
    gall86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    wyrzuc ja do kubla - wtedy zrobisz z niej prawdziwy pozytek. nie wiem jak mozna kupic taka karte :( ale jak najpierw sie kupuje potem pyta, albo kupuje w tesco to pozniej tak jest
  • REKLAMA
  • #6 2022006
    gall86
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    9200 bylaby teraz w sam raz, ale nie SE
  • #7 2022618
    Slafo
    Poziom 11  
    Witam :)

dokładnie taaak !!!! Wszystko by było dobrze, gdyby nie te 64 Bitowe pamięci. Sterownikami omegi troszkę może coś polepszysz, ale nie licz na cud !!! Z tego badziewia nic się nie da zrobić. Wiem, bo sam mam niestety taką kartę ;( Jedynie mogę Ci podpowiedzieć, że jeśli chcesz pograć w BattleFielda 2, to przestaw koniecznie kartę w AGPx4 !!!! Tylko wtedy pograsz. Pozdrawiam
  • #8 2024891
    CIUKU
    Poziom 18  
    gal86 czepileś się jego jak żep psiego ogona...wyluzuj...nie wszyscy mają wiedze i pewnie kupił bo nie wiedział myslał że im wiekszy nr tym lepsza....
  • REKLAMA
  • #9 2025049
    Hyde911
    Poziom 24  
    Ocena: 18
    gall86 napisał:
    wyrzuc ja do kubla - wtedy zrobisz z niej prawdziwy pozytek. nie wiem jak mozna kupic taka karte :( ale jak najpierw sie kupuje potem pyta, albo kupuje w tesco to pozniej tak jest

to żeś mu poradził,
    kolego gall86 trzeba się czasem zastanowić nad wypowiedzią, nie każdy jest takim specjalistą Ty.

CIUKU napisał:
    Moja rada to sprzedaj ją teraz dobrze stoja dołóż 20-30 złotych i kup sobie radeona 8500 albo 9100 np sapphire lub gigabyte na pamieciach max 4ns i wtedy podzialaj...pozdr

można też poszukać wśród GF 3 i 4 Ti
  • #11 2049957
    nietykalny
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6
    Reasumująć:
    1) Temat o podkręcaniu kart ATI jest prowadzony tu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic235503.html

2) Niema złych kart. Każda karta jest do jakiegoś segmętu i nie sądze żeby dobry towar typu Radeona 9200SE wywalac do kosza. Przecież to świetna grafika do oglądania filmów, tekstów i innych zastosowań typowo biurowo-medialnych

3) Jeżeli jesteś zapalonym graczem to musisz sie liczyć z tym że niema okazji i trzeba wydać kwotę tysiaca złotych na dobrą grafikę. Jeżeli grasz czasami i nie potrzebujesz wodotrysków spokojnie można kupić R9550 (nie SE) oraz coś z rynku wtórnego tak jak zaproponowano wyżej.

Dużo już było powiedziane na temat tej karty. I tu też już dużo powiedziano. ZAMYKAM[/b]

Podsumowanie tematu

✨ Podkręcanie karty graficznej Radeon 9200 SE jest mocno ograniczone ze względu na 64-bitową szynę pamięci, co znacząco obniża jej wydajność w grach. Do podkręcania polecane są sterowniki Omega oraz program ATI Tool z funkcją automatycznego wyszukiwania maksymalnych taktowań pamięci i rdzenia. Mimo prób tuningowych, efekty są niewielkie, a karta osiąga niskie wyniki w benchmarkach i grach, np. około 5000 smarków w 3DMark 2001. Zaleca się raczej sprzedaż tej karty i zakup nowszych modeli, takich jak Radeon 8500, 9100 (np. marki Sapphire lub Gigabyte) lub Radeon 9550, które lepiej się podkręcają i oferują wyższą wydajność. Dla użytkowników chcących grać w bardziej wymagające gry, np. Battlefield 2, wskazane jest ustawienie karty w tryb AGP x4. Radeon 9200 SE jest natomiast odpowiedni do zastosowań biurowych i multimedialnych, gdzie nie wymaga się wysokiej mocy obliczeniowej GPU.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA