logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amica GHP 84512 - wymiana grzałki termo obiegu oraz jak wysunąć piekarnik z szafki?

vper 29 Maj 2023 23:10 3006 3
REKLAMA
  • #1 20599391
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Witam,

Spaliła się grzałka termo obiegu. Można się do niej dostać tylko od tyłu piekarnika, a więc muszę wysunąć piekarnik z szafki i tu mam pytanie... Jak to zrobić gdy pomiędzy piekarnikiem, a płytą gazową jest blat szafki? Czy muszę odkręcać przewody gazowe biegnące do poszczególnych palników, czy też robi się to jakoś inaczej?
    Proszę o rady w tym zakresie.

Pozdrawiam
    vper
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20599439
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 858
    Piekarnik po otwarciu drzwi powinien mieć po bokach ( lewa i prawa strona obudowy) jakieś wkręty, wykręć je i zobacz czy piekarnik daje się wyciągnąć
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20600050
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1011
    Jakubserwis napisał:
    Piekarnik po otwarciu drzwi powinien mieć po bokach ( lewa i prawa strona obudowy) jakieś wkręty, wykręć je i zobacz czy piekarnik daje się wyciągnąć

Po tej operacji da się. Jakieś kilkanaście centymetrów do przodu.

vper napisał:
    Spaliła się grzałka termo obiegu. Można się do niej dostać tylko od tyłu piekarnika, a więc muszę wysunąć piekarnik z szafki i tu mam pytanie... Jak to zrobić gdy pomiędzy piekarnikiem, a płytą gazową jest blat szafki? Czy muszę odkręcać przewody gazowe biegnące do poszczególnych palników, czy też robi się to jakoś inaczej?
    Proszę o rady w tym zakresie.

Będzie mocno bolało. Musisz odkręcić osiem śrubek przy palnikach, zdjąć płytę roboczą, odkręcić stelaż palników, wsunąć armaturę palnikową w dół i wyjąć kompletny piekarnik wraz z odkręconym stelażem z palnikami z zabudowy.
    Do tego dochodzi odłączenie przyłącza gazowego, ale myślę, że jeżeli nie masz zacięcia technicznego, to odpuść sobie tą naprawę.
    Dobrze radzę.
  • #4 20600321
    vper
    Poziom 15  
    Ocena: 72
    Kolego Skryn.
    Dziękuję bardzo za tę podpowiedź - dzięki niej już wiem o co chodzi. Nie zajmuję się serwisem AGD zawodowo, ale myślę że dam sobie radę.
    Jeszcze raz wielkie dzięki !

Pozdrawiam
    vper
REKLAMA