logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 28PT9144/00 - buczenie trafa, menu serwisowe i zmiany obrazu

bodek_wr 28 Maj 2002 16:33 2652 15
REKLAMA
  • #1 17097
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Czesc!
    W telewizorze buczy (a w sumie wyje nie za glosno ale wysoka czestotliwoscia) chyba trafo wysokiego napiecia. Co mozna z tym zrobic?

Jeszcze druga sprawa zwiazana z menu serwisowym:

sa takie dwie opcje , znaczenia ktorych nie znam :
    eth. compr. (wartości od -128 do 128)
    eth. comp. (wartosci jak powyzej) ( nie widze zadnych zmian gdy zmieniam te wartosci). Telewizor to Philips 28PT9144/00 100 Hz.

A tak przy okazji czym wyregulowac reakcje telewizora na zmiane wielkosci obrazu przy zwiekszaniu/zmniejszaniu sie naglym jasnosci
    obrazu (typu flesh - robienie zdjec)?

I trzecia sprawa wymiar w poziomie obrazu po nagrzaniu sie telewizora sie zmienia (rozszerza sie), ale jest stala. Czy jest to normalne czy juz cos zaczyna szwankowac ??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17111
    Wojtek27
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 54
    Po kolei:
    Ad 1 Ten dźwięk DST to poprostu jakiś luz na rdzeniu lub uzwojeniach. Lekkie piszczenie to normalna sprawa - 15625 Hz, czyli częstotliwości słyszalne dla człowieka.
    Ad2 Jeżeli nie znasz opcji serwisowych to lepiej ich nie zmieniać. Szkoda że nie mam trybu do niego.
    Ad 3 Zmiany wielkości obrazu/rastra przy różnych poziomach jasności ekranu to normalna sprawa - zasada pracy lampy kineskopowej. W droższych modelach są układy dynamicznej stabilizacji wielkości obrazu.
    Ad 4 Z tą zmianą wielkości rastra po nagrzaniu to udaj się do serwisu.
    Jak wiele się zmienia jego wymiar po nagrzaniu?
  • REKLAMA
  • #3 17172
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Czesc!
    Dzieki za odpowiedz!
    Co do zmiany wielkosci rastra zmienia sie tak na oko (przesuwa sie symbol stacji telewizyjnej) o jakies 1 do 2 cm w poziomie a w pionie zostaje bez zmian.

Co do opcji serwisowych do byla taka opcja jak restore NVR i ja uruchomilem i wyzerowala mi wszystkie wartosci serwisowe, jak i geometrie obrazu. O ile geometrie wyregulowalem (a wartosci dla ustawien jasnosci poszczegolnych kolorow (intensywnosc) zapamietalem
    tak wlasnie nie zpamietalem wartosci pozostalych. Znaczenie ich odgadlem, ale wlasnie tych dwoch nie a wlasciwie trzech nie znam:
    1) eht. comprs. ??
    2) eht. compen. ??
    3) a. eht. com. ??
    Co do wielkosci obrazu to uzywam kablowki i sa dwa programy na ktorych lewa strona obrazu nie do konca dochodzi do konca kineskopu. potrafi czasami byc kilka milimetrow wezsza. Czy to normalne ???

Pozdrawiam
  • #4 17182
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Hey! Jeszcze raz ja!
    Co do zmiany wielkosci obrazu przy zmianie jego jasnosci. To jakas kontrola musi byc, gdyz z reguly obraz przy duzej intensywnosci bieli sie rozszerza a u mnie sie zweza, czyli odwrotnie. Z tego wynika ze jest to kwestia jakies regulacji w menu serwisowym ale nie wiem jaka opcja za to odpowiada!!

Jeszcze raz dzieki za odpowiedz

Pozdrawiam
  • #5 17207
    Wojtek27
    Czy przed zmianą opcji serwisowych było ok z tym obrazem?
  • #6 17218
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Hey!
    Najglupsze ze nie zwrocilem na to uwagi:(
    Jedyna rzecz ktora mnie zdziwila to ze obraz byl bardziej rozszerzony niz ja ustawilem ( i to dosc znacznie). Ja go zwezilem i dopiero teraz sie temu przygladam. Zapewne w jakies opcji sie ustawia kompensacje bieli (sa takie ustawienia jak white peak i gamma balance). Zreszta geometrie staram sie ustawic podlaczajac pod gniazdo VideoIn komputer z obrazem testowym. Rozdzielczosc obrazu ustawiam na 768x576 bez przeplotu.
    Ale nie daje mi spokoju wlasnie ta kompensacja na zmiane jasnosci obrazu. Gdzie moze byc od tego opcja ???

Pozdrawiam

Maciek
  • #7 17220
    Wojtek27
    Znasz jego chassis?
    Wtedy poszukamy razem.
  • REKLAMA
  • #8 17238
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Hey!
    Nie za bardzo wiem gdzie tego szukac (numeru chasis).
    Jesli wiesz gdzie moge to znalezc (na plycie) to poszukam.
    Sam modul procesorowy sklada sie z kilku scalakow typu SDAxxxx.

A przy okazji na jakiej czestotliwosci powinien dzialac modul IFF?
    Ja mam ustawione na 38.9 Mhz.

Pozdrawiam
  • #9 17240
    Wojtek27
    Na takiej właśnie
  • #10 17242
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Dzieki za odpowiedz!!
    Co do chasis to gdzie mam tego poszukac???

Bo chcialbym dobrze to ustawic...

Pozdrawiam
  • #11 17248
    Wojtek27
    Z tyłu na obudowie
  • REKLAMA
  • #12 17253
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Hey! Jedyny numer z tylu obudowy to karteczka z modelem 28PT9144/00
    oraz numerem seryjnym i nic wiecej (oprocz kodu paskowego).

Wiec tam nie ma zadnego numeru (chyba ze jakis wybity na obudowie).

Pozdrawiam
  • #13 17256
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 536
    Prawdopodobnie FL.2.16
  • #14 17263
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Dzieki za info!
    Mam nadzieje ze to ten chasis!!

Pozdrawiam
  • #15 17558
    bodek_wr
    Poziom 11  
    Witam!
    Metoda prob i bledow doszedlem ze poszczegolne opcje serwisowe:
    Peek white, eht. compre., eht. compen ;
    sa ze soba powiazane i odpowiadaja za kompensacje geometrii obrazu
    w przypadkach roznicy jasnosci obrazu. Przy czym "Peek white" nie moze byc ustawione na max ale wlasnie wywazone pomiedzy czernia a jasna biela, biel nie moze byc jasna plama ale bardziej szara. Poza tym pozostale opcje zostaly ustawione na wartosci ujemne (na max -128).
    I wlasnie czemu te wartosci maja byc ujemne???

Pozdrawiam
  • #16 17615
    Wojtek27
    Bo tak jest napisany program procesora.
    Nie przejmuj się tym, skoro chodzi dobrze.

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Philips 28PT9144/00 pojawia się buczenie wysokiej częstotliwości, prawdopodobnie z transformatora wysokiego napięcia, co jest często spowodowane luzem na rdzeniu lub uzwojeniach i jest zjawiskiem normalnym przy częstotliwości około 15625 Hz. W menu serwisowym występują opcje „eth. compr.”, „eth. compen.” oraz „a. eht. com.”, które odpowiadają za kompensację geometrii obrazu przy zmianach jasności, powiązane z ustawieniami takimi jak „Peek white” i „gamma balance”. Optymalne ustawienia tych parametrów to wartości ujemne, a „Peek white” powinno być wyważone, aby biel nie była zbyt jasna. Zmiany rozmiaru obrazu w poziomie po nagrzaniu telewizora (około 1-2 cm przesunięcia symboli) są zjawiskiem, które może wymagać serwisu. Obserwowane odwrotne zachowanie obrazu przy zmianie jasności (zwężanie zamiast rozszerzania) wskazuje na potrzebę regulacji w menu serwisowym, jednak dokładna opcja nie została zidentyfikowana. Numer chassis telewizora to prawdopodobnie FL.2.16, a częstotliwość pracy modułu IFF wynosi około 38,9 MHz. Po przywróceniu ustawień fabrycznych (restore NVR) konieczne jest ponowne dostrojenie geometrii i jasności obrazu, najlepiej z użyciem wzorcowego sygnału testowego.
REKLAMA