logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MPM 60-IM-05 - Kuchenka nie załącza żadnego pola

masonry 11 Cze 2023 17:22 1083 11
REKLAMA
  • #1 20613243
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 831
    Witam
    Mam kuchenkę indukcyjną MPM 60-IM-05 i problem polega na tym że, nie załącza żadnego pola grzejnego.
    Wyświetlacze świecą, wszystkie przyciski dotykowe działają, nie wyświetla żadnych kodów błędu, tylko nie można jej zmusić do grzania.
    Jedyne co zauważyłem to, według instrukcji po postawieniu nieprawidłowego garnka na wyświetlaczu danego pola powinno pojawić się "U", w mojej kuchence się nie pojawia.
    Po rozegraniu nie widać żadnych uszkodzeń czy przegrzań ( wygląda wszystko jak nowe), elektrolity nie są spuchnięte, cewki w polach mają ciągłość, napięcie z zasilacza wychodzi, tranzystory mierząc multimetrem wyglądają na sprawne.
    Wygląda jakby coś blokowało załączenie.
    Może ktoś z kolegów podpowie gdzie szukać uszkodzenia?
  • REKLAMA
  • #2 20613903
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6861
    Zajrzyj do instrukcji i poszukaj punktu dot. blokady przeciw dzieciom.
  • REKLAMA
  • #3 20614634
    masonry
    Poziom 30  
    To nie blokada.
  • REKLAMA
  • #4 20614650
    mrice
    Moderator AGD
    Ewentualnie jak nie blokada przeciw dzieciakom, to może tryb demo ? O ile mpm coś takiego posiada.
  • #5 20614672
    masonry
    Poziom 30  
    Nie ma takiego trybu według instrukcji.
    Wygląda że coś blokuje tranzystory, zastanawiam się czy nie wyzwolić tranzystora z innego zasilacza.
  • #6 20614766
    mrice
    Moderator AGD
    W instrukcji o tym może nie być, poszperaj w sieci, jutubach. Często takie info jest zamieszczane tylko w dokumentacjach serwisowych lub kartach dla sklepów.
    Gdyby elektronika nie włączała tranzystorów to teoretycznie powinna zgłosić jakiś błąd.
  • #7 20615136
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2262
    BLOKADA BEZPIECZEŃSTWA PANELU PŁYTY KUCHENNEJ
     Możesz zablokować przyciski dotykowe na panelu sterowania płytą kuchenną (np. aby dzieci
    nie włączyły przypadkiem pól grzejnych).
     Gdy włączysz blokadę bezpieczeństwa, działał będzie jedynie przełącznik dotykowy zasilania.
    WŁĄCZANIE BLOKADY BEZPIECZEŃSTWA
    Dotknij przycisk blokady. Wskaźnik czasu zacznie wskazywać „Lo”.
    WYŁĄCZANIE BLOKADY BEZPIECZEŃSTWA
     Płyta indukcyjna powinna być włączona.
     Dotknij i przytrzymaj przez chwilę przycisk blokady.
     Przyciski sterowania dotykowego odblokują się.
    Gdy włączona jest blokada panelu sterowania płytą indukcyjną, na dotyk reaguje wyłącznie przełącznik zasilania. Dlatego w razie niebezpieczeństwa możesz zawsze wyłączyć płytę kuchenną, lecz aby używać jej elementów
    sterowania, trzeba najpierw wyłączyć blokadę

Strona 16

U się pojawi jak uruchomi indukcja generatory- to jest nowa płyta czy kupiona niby sprawna jakie pochodzenie napisz coś więcej.
    Załączniki:
    • MPM-60-IM-05_instrukcja.pdf (979.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 20615862
    masonry
    Poziom 30  
    Wszystkie przyciski sterowania działają, tylko nie załącza się grzanie.
    Mogę ustawiać minutnik, wybierać które pole ma grzać i zmieniać moc, mogę włączyć i wyłączyć blokadę oraz chwilowe zwiększenie mocy, ale żadne pole się fizycznie nie załącza.
    Płytę dostałem na zasadzie, chcesz to weź, może sobie naprawisz.
    Płyta wygląda jak nowa.
  • #9 20616661
    Andrzej42
    Poziom 32  
    Ocena: 320
    I znów zły temat, powinno być: dostałem uszkodzoną płytę, uszkodzenie polega na....
    A tak wszyscy myślą, że kupiłeś nową, albo że do tej pory działała.
  • #10 20616973
    Telo
    Serwisant RTV
    A tak głupio zapytam kładziesz odpowiednie garnki do indukcji.
  • #11 20617209
    skryn
    Specjalista AGD
    Ocena: 1008
    Telo napisał:
    A tak głupio zapytam kładziesz odpowiednie garnki do indukcji.

Rzeczywiście, zadałeś bardzo głupie pytanie, bo gdyby Autor tekstu kładł nieodpowiednie garnki, to na poszczególnych polach pokazałoby się "U" z kreską...
    Post number one w tym tekście.
  • #12 20617808
    Telo
    Serwisant RTV
    Witam

Dziękuje za czujnośc faktycznie nie doczytałem

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z kuchenką indukcyjną MPM 60-IM-05, która nie załącza żadnego pola grzejnego, mimo że wyświetlacze działają i nie pokazują błędów. Zauważył, że nie pojawia się komunikat "U" przy użyciu nieodpowiednich garnków. Użytkownicy sugerują sprawdzenie blokady bezpieczeństwa oraz trybu demo, jednak autor potwierdza, że to nie jest przyczyną. Wskazują również na możliwość, że tranzystory mogą być zablokowane. Autor podkreśla, że wszystkie funkcje sterujące działają, ale grzanie nie jest aktywowane. W końcu, pojawia się dyskusja na temat użycia odpowiednich garnków do indukcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA