Witam!
Jakie są wasze doświadczenia z radioliniami 60GHz? Używa ktoś z was? Potrzebuje przerzucić jak najwięcej ze światłowodu 1Gbit/s pomiędzy dwoma budynkami gminnymi w środku wsi. Odległość kilkadziesiąt metrów, bardzo dobra widzialność między budynkami, niestety nie da się tego łatwo zrobić kablowo (m.in. droga i niższe zabudowania, inni właściciele).
Widziałem kilka szybkich testów zrobionych przez Batna24, technologia wydaje się zachęcająca.
Interesują mnie urządzenia ze stajni Ubiquiti:
- Ubiquiti airMAX GigaBeam (GBE)
- Ubiquiti UniFi Buildind-to-Building (UBB)
- Ubiquiti airFiber60 (AF60)
Kilka pytań:
- Czy napotkaliście jakieś problemy w okresie jesień-zima w czasie opadów deszczu/śniegu?
- Jak często uruchamia się failover (backup na 5GHz)?
- Ogólne wrażenia z używania i stabilności, porady praktyczne
Pozdrawiam!
Michał
Jakie są wasze doświadczenia z radioliniami 60GHz? Używa ktoś z was? Potrzebuje przerzucić jak najwięcej ze światłowodu 1Gbit/s pomiędzy dwoma budynkami gminnymi w środku wsi. Odległość kilkadziesiąt metrów, bardzo dobra widzialność między budynkami, niestety nie da się tego łatwo zrobić kablowo (m.in. droga i niższe zabudowania, inni właściciele).
Widziałem kilka szybkich testów zrobionych przez Batna24, technologia wydaje się zachęcająca.
Interesują mnie urządzenia ze stajni Ubiquiti:
- Ubiquiti airMAX GigaBeam (GBE)
- Ubiquiti UniFi Buildind-to-Building (UBB)
- Ubiquiti airFiber60 (AF60)
Kilka pytań:
- Czy napotkaliście jakieś problemy w okresie jesień-zima w czasie opadów deszczu/śniegu?
- Jak często uruchamia się failover (backup na 5GHz)?
- Ogólne wrażenia z używania i stabilności, porady praktyczne
Pozdrawiam!
Michał