logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Technics sam sie wylacza po chwili grania

kubuspiwonskiii 15 Cze 2023 18:36 1983 16
REKLAMA
  • #1 20618491
    kubuspiwonskiii
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z amplitunerem.
    Jest to Technics SA-GX100, ktory to po chwili grania wylacza sie, potrzeba wtedy okolo 10 do nawet 20 minut na to aby ponownie dalo sie go wlaczyc. Nie jestem pewien czy trzeba inaczej podlaczyc glosniki? Byc moze ma to zwiazek z ohmami.. Moje glosniki sa 6 ohmowe a amp ma wypisane 4-16 na A lub B i 8-16 na A i B, czy ktos moze ma jakies pomysly?
    Amplituner niedawno dokladnie czyscilem, na moje laickie oko nic podejrzanego wewnatrz sie nie dzieje, zupelnie nie mam pojecia o co chodzi bo jak zaznaczylem wczesniej zupelnie sie na tym nie znam
    Zaznacze, ze mam podlaczony magnetofon Technics RS-T33R
    Amplituner Technics sam sie wylacza po chwili grania Amplituner Technics sam sie wylacza po chwili grania
  • REKLAMA
  • #2 20618570
    mfac
    Poziom 17  
    Ocena: 63
    Jak się wyłącza? Przestaje grać, czy wyłącza wyjścia głośnikowe, czy przechodzi samoczynnie w standby?
    Jeśli do tej pory zestaw działał, a po czyszczeniu już nie, to chyba mamy jakiś trop :)
    Jak czyściłeś? Z zewnątrz, wewnątrz, użyłeś jakiejś chemii? Może coś zachlapałeś albo zrobiłeś jakiś zwarcie przy skręcaniu do kupy.
    Odłącz głośniki i magnetofon też i zobacz czy się wyłączy. A może kot się na pilocie położył i jaja sobie robi sierściuch jeden.
  • REKLAMA
  • #3 20618584
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 502
    kubuspiwonskiii napisał:
    Amplituner niedawno dokladnie czyscilem

Zewnątrz, czy wewnątrz?
    kubuspiwonskiii napisał:
    na moje laickie oko nic podejrzanego wewnatrz sie nie dzieje

Co miałoby się dziać, wg laickiego oka? Kłamczysz kolego. Przyznaj się, co grzebałeś.
  • #4 20618587
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Odkręcić i ostrożnie otworzyć dolną część obudowy. Przelutować zimne luty. Najprawdopodobniej na wyprowadzeniach scalonego wzmacniacza mocy. Jeżeli nie pomoże, szukać zimnych lutów w innym miejscu.
  • #5 20618593
    kubuspiwonskiii
    Poziom 2  
    >>20618570
    Czyscilem sprezonym powietrzem, niestety nie dzialal nawet przed czyszczeniem. Chodzi o to, ze gra przez okolo 10 minut przy czym robi sie delikatnie cieply po czym calkowicie sie wylacza, jakby nie byl podlaczony. Dopiero gdy ostygnie w 100% da sie go znow uruchomic..
  • REKLAMA
  • #6 20618594
    olekt2002
    Poziom 32  
    Ocena: 502
    kubuspiwonskiii napisał:
    zupelnie nie mam pojecia o co chodzi bo jak zaznaczylem wczesniej zupelnie sie na tym nie znam

Lutownicę posiadasz i potrafisz nią się obsługiwać?
    md napisał:
    Odkręcić i ostrożnie otworzyć dolną część obudowy. Przelutować zimne luty. Najprawdopodobniej na wyprowadzeniach scalonego wzmacniacza mocy. Jeżeli nie pomoże, szukać zimnych lutów w innym miejscu.

Ryzykowne posunięcie.
  • #7 20618625
    md
    Poziom 41  
    Ryzykowne? Przecież to najprawdopodobniej jest przyczyna, więc bez tego "posunięcia" sprzęt nie będzie poprawnie działał.
    Nie napisałem kto ma to zrobić, napisałem, jak to robić. Z opisu wynika, że autor nie tylko nie ma wystarczającej wiedzy, ale również sprzętu do lutowania. Gdybym uważał, że ma, napisałbym Odkręć, otwórz, przelutuj itp. Widzisz różnicę?
  • REKLAMA
  • #8 20618725
    mfac
    Poziom 17  
    >>20618593
    Jak całkowicie, to pewnie trafo się przegrzewa i działa zabezpieczenie termiczne. Oddaj sprzęt do serwisu, skoro jesteś laikiem. Albo wcześniej zrób co napisałem - odłącz głośniki i wszystko inne i obserwuj. Jak to pomoże, to masz zwarcie w którymś głośniku. Jak umiesz, to zmierz rezystancję obu kolumn.
  • #9 20618744
    md
    Poziom 41  
    @mfac Popatrz na RL751:

Amplituner Technics sam sie wylacza po chwili grania
  • #10 20619537
    mfac
    Poziom 17  
    Wynika ze schematu, że gdyby za wyłączanie odpowiedzialny był przekaźnik RL751, to jednocześnie świeciłaby się kontrolka STANDBY. Z odpowiedzi autora wynika, że tak się nie dzieje. No chyba, że kontrolka jest spalona, a to wcale nie jest niemożliwe :)

@kubuspiwonskiii Jak głośno słuchasz przez te 10 minut? Czy obie kolumny grają wtedy jednakowo? Czy w chwili wyłączenia słychać "pykniecie" przekaźnika, takie samo jak przy celowym przełączeniu na standby?
    Dalej nie wiemy, co się dzieje przy odpiętych kolumnach.
  • #11 20619542
    kubuspiwonskiii
    Poziom 2  
    Dopiero dzis udalo mi sie sprawdzic co z odlaczonymi kolumnami. Dzieje sie dokladnie to samo.. Dokladniej wylacza sie bez jakiegokolwiek dzwieku(edit okazuje sie, ze wystepuje dokladnie taki sam dzwiek jak przy wlaczaniu ze standby) przestajac grac, muzyka nie jest puszczana wcale glosno
    Powiedzialbym nawet, ze cicho.
  • #12 20619553
    md
    Poziom 41  
    mfac napisał:
    Wynika ze schematu, że gdyby za wyłączanie odpowiedzialny był przekaźnik RL751, to jednocześnie świeciłaby się kontrolka STANDBY.

A jaka jest różnica pomiędzy rozłączeniem zasilania trafa głównego przez bezpiecznik termiczny (którego akurat w tym modelu nie ma, a o którym Ty pisałeś?), a przekaźnik rozłączający obwód w identyczny sposób, jak bezpiecznik termiczny?

Dodano po 4 [minuty]:

kubuspiwonskiii napisał:
    Dokladniej wylacza sie bez jakiegokolwiek dzwieku(edit okazuje sie, ze wystepuje dokladnie taki sam dzwiek jak przy wlaczaniu ze standby)

Czyli dźwięk załączanego/wyłączanego przekaźnika RL751.
  • #13 20619903
    mfac
    Poziom 17  
    md napisał:
    A jaka jest różnica pomiędzy rozłączeniem zasilania trafa głównego przez bezpiecznik termiczny (którego akurat w tym modelu nie ma, a o którym Ty pisałeś?), a przekaźnik rozłączający obwód w identyczny sposób, jak bezpiecznik termiczny?

Z punktu widzenia zasilania końcówki mocy nie ma. Z tym bezpiecznikiem to mój strzał w kolano, choć gdybym się uparł, to broniłbym się, że niektóre trafa mają wbudowane zabezpieczenie, które nie zawsze na schemacie jest pokazane i do którego nawet nie ma fizycznie dostępu. Przyznaje się, że nie znam tego wzmacniacza i sypałem ogólnikowymi wskazówkami, chcąc naprowadzić autora na jakiekolwiek poszlaki.
    Z punktu widzenia okoliczności postronnych różnica jest, np. dioda STANDBY, o której wspomniałem, a do której się nie odniosłeś.

Więc teraz, gdy już wiemy, że przekaźnik "pyka", można zaryzykować stwierdzenie, że być może masz @md rację, ale żeby powiedzieć coś więcej, @kubuspiwonskiii niech powie, co dzieje się z kontrolka standby - zapala się, czy nie? Chodzi mi o to, czy ona w ogóle świeci po awaryjnym wyłączeniu jak i po wyłączeniu celowym przy użyciu przycisku.
  • #14 20619931
    md
    Poziom 41  
    Diagnoza na odległość jest trudna. Tym trudniejsza im mniej informacji od szukających pomocy. Pozostaje więc typowanie usterki na bazie skąpych informacji łącząc je z typowymi dla danych modeli sprzętu usterkami dającymi podobne objawy.
    Mam wrażenie, że tego egzemplarza nie zdołamy naprawić.
  • #15 20619942
    kubuspiwonskiii
    Poziom 2  
    >>20619903
    Po wyłączeniu guzikiem swieci aczkolwiek po awaryjnym wylaczeniu juz nie .
  • #16 20620867
    md
    Poziom 41  
    mfac napisał:
    Z punktu widzenia zasilania końcówki mocy nie ma. Z tym bezpiecznikiem to mój strzał w kolano, choć gdybym się uparł, to broniłbym się, że niektóre trafa mają wbudowane zabezpieczenie, które nie zawsze na schemacie jest pokazane i do którego nawet nie ma fizycznie dostępu

Nie wykluczam, że i tym razem tak jest, że działa bezpiecznik termiczny, ale wtedy transformator powinien być bardzo gorący, co łatwo sprawdzić dotykając go i myślę, że Autor od razu by to zauważył i napisał o tym. Jeżeli nie zwrócił na to uwagi, to trzeba sprawdzić.
  • #17 20623948
    mfac
    Poziom 17  
    Ależ napisał! Wspominał, że wzmacniacz robi się lekko ciepły. Ze wszystkich wzmacniaczy konsumenckich jakich dotykałem, lekko ciepłe na obudowie były te, które grały dłuższą chwilę trochę glosniej, niż do kotleta. Tutaj akcja trwa ledwo kilkanaście minut a już robi się ciepły przy cichym graniu. Biorąc pod uwagę pustkę powietrzną między trafem a obudowa, stawiam, ze gdy obudowa robi się "lekko ciepła" trafo już w tym czasie ma ponad 50*C.
    Sprawdzić trzeba, czy po wyłączeniu do trafa dochodzi napięcie, jeśli tak, to czy z niego wychodzi. Względnie zmierzyć prąd obciążenia.
    I tu wracamy do punktu wyjścia @kubuspiwonskiii oddaj sprzęt do naprawy. Przy 230V nie gmeraj jak nie wiesz co z czym.

Dodano po 6 [minuty]:

A pyknięcie, które słychać przy awaryjnym wyłączeniu, to moze być przekaźnik głośnika, który traci w tym momencie zasilanie.

Dodano po 2 [minuty]:

Czas potrzebny do ponownego załączenia też pasuje do stygnięcia trafa, wszak ma sporą bezwładność cieplną.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z amplitunerem Technics SA-GX100, który wyłącza się po około 10 minutach grania, wymagając schłodzenia przed ponownym uruchomieniem. W dyskusji poruszane są możliwe przyczyny, takie jak przegrzewanie się transformatora, zimne luty, oraz niewłaściwe podłączenie głośników (6 ohmów w porównaniu do specyfikacji amplitunera). Użytkownik został zachęcony do odłączenia głośników i sprawdzenia, czy problem nadal występuje, co potwierdziło, że amplituner wyłącza się niezależnie od podłączenia. Wskazano na możliwość uszkodzenia przekaźnika oraz konieczność sprawdzenia temperatury transformatora. Zalecane jest oddanie sprzętu do serwisu, jeśli użytkownik nie ma doświadczenia w naprawach elektronicznych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA