logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Odbiór NC+ (Astra) a zmiany w "satelitach"

masinski 16 Cze 2023 14:46 1974 11
REKLAMA
  • #1 20619509
    masinski
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam standardowy dekoder C+ (Wifibox jeszcze z NC+) i "balkonową" antenę (umiejscowioną na dachu budynku parterowego, napisałem balkonówka bo to klasyczny talerz) w zasadzie i tak dla Canal+ więc poniższy problem to nie problem bo przywykłem do kłopotów z odbiorem wszystkiego co na Astrze 13.9E.

Klasyczna historia - trochę zieleni, wiatry, przesunięcia milimetrowe anteny i tak dalej. Siła sygnału w granicach 68-71 (astra), 70-78 (hot bird). W tym drugim przypadku jakość w granicach 35-40% w tym pierwszym przeważnie zero. Ale od ponad miesiąca wszystko co podpięte pod tego satelitę (TVNy,TTV i reszta kanałów) magicznie zaczęło odbierać. Dopiero dziś TVN dostał czkawki (znowu jakość na 0% z tą różnicą, że co jakiś czas BER wskakiwał na dziwne wartości - przez sekundę dwie z 2-3 na przedzie). Zacząłem czytać o zmianach w "satelitach" i zastanawiam się czy mój przypadek jakoś się z tym nie pokrywa.

Dodam, że podczas tego "miesiąca cudów" jakość Astry była na w.w. poziomie z tą różnicą że jakość sygnału wahała się od 5-6% (dolna granica gdzie odbierają o mnie TVN i reszta z tego "pakietu" bez czkawki pikseli) do 11% (raz zobaczyłem 13% ale to przez chwilę). Dodam, że podczas miesiąca cudów nikt "nie zabrał zieleni" i kilkukrotnie były większe lub mniejsze ulewy i to też nie wypływało na odbiór (jakość wiadomo się wahała ale nie wpływało to na odbiór w żadnym stopniu).

Przypadek czy ma to jednak jakiś związek.

PS. W ramach poszukiwań "tematu" doszukałem się listy KingOfSat, gdzie TVN i reszta kanałów z tej "paczki" jest opisana jako dostępna via HotBird. Jak jest naprawdę obecnie? To tylko kwestia w oznaczeniu nazewnictwie czy dekoder nie ma np. odpowiedniej aktualizacji i rozpoznaje jeszcze Astrę?
  • REKLAMA
  • #2 20619684
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 884
    Pakiety polskich operatorów w tym NC+ nigdy nie były nadawane z Astry i były zawsze z Hot Bird.
    Pomyliłeś satelity albo opisz z sensem w czym problem.
  • REKLAMA
  • #3 20619764
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1136
    Były z Astry. Na początku była Wizja. Kolega chyba za młody... Całkiem niedawno były też kanały TVP. Nawet przez chwilę był pomysł platformy TVP za prezesa Farfała.
  • #4 20619822
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    Polskie są nadawane tylko z Hotbird 13.0°E. Z Astry 19.2°E tylko Trwam.
    Cytat:
    przywykłem do kłopotów z odbiorem wszystkiego co na Astrze 13.9E.
    A co to ??
    Konwerter jaki i wielkość anteny ??
  • #5 20619826
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Chyba logiczne że mowa jest o CZASIE OBECNYM a nie minionym z przed ponad dziesięciolecia, mieszasz pojęcia czasu przeszłego i obecnego.
    Zresztą pokaż mi jakie to teraz pakiety programów nadaje sie z Astry dla polskich operatorów a zwłaszcza NC+ albo wskazywanego w poście TVN z Astry.

Przecież nie mógł TERAZ oglądać z Astry żadnych polskich pakietów operatora bo ich tam nie ma i nigdy nie było ostatnio pozachyba jakimś tam Trwam czyli nie miał pojęcia nawet co odbiera i skąd.
  • REKLAMA
  • #6 20619831
    andpol 33
    Poziom 39  
    Ocena: 1136
    tomaszlonski napisał:
    Pakiety polskich operatorów w tym NC+ nigdy nie były nadawane z Astry i były zawsze z Hot Bird.
    A to kto napisał? Ty to zawsze musisz mieć rację? 2 razy napisałeś "były" a nie są
  • REKLAMA
  • #7 20619984
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Nigdzie nie pisałem by BYŁY kiedykolwiek nadawane, nie kłam.
    Napisałem że NIGDY NIE BYŁY nadawane jakiekolwiek pakiety polskie i nawet to wykazałeś.

Dla ścisłości Wizja TV nigdy nie była polskim operatorem telewizji satelitarnej.
  • #8 20620087
    maksar
    Poziom 34  
    Ocena: 1029
    tomaszlonski napisał:
    Dla ścisłości Wizja TV nigdy nie była polskim operatorem telewizji satelitarnej.

Bredzisz! W Katowicach mieli Call Center
  • #9 20620143
    vito007
    Poziom 26  
    Ocena: 214
    za Wiki

Testowe emisje programu telewizyjnego Wizji TV ze studia w podlondyńskim Maidstone trwały od września 1997 r.[1]. 1 kwietnia 1998 oficjalnie rozpoczęła nadawanie pierwsza stacja tej platformy – Wizja Jeden. 2 kwietnia 1998 Centrum Nadawcze w Maidstone było już w pełni gotowe do uruchomienia pierwszej w Polsce satelitarnej telewizji cyfrowej, a kilka dni później w Katowicach otwarto Telefoniczne Centrum Obsługi Klienta Wizji TV. Platforma miała wystartować 18 kwietnia 1998, jednak na skutek podpisania listu intencyjnego przez Canal+ Polska w sprawie opóźnienia startu Wizji TV jej inauguracja została opóźniona o pół roku. Pomimo tego, w czerwcu 1998 r. wprowadzono 12 zagranicznych kanałów tematycznych w języku polskim Wizji TV do pakietu podstawowego Polskiej Telewizji Kablowej (600 tysięcy abonentów). 1 lipca 1998 rozpoczęła się dystrybucja indywidualnych zestawów odbiorczych (dekoderów) dla osób zapisanych na listę rezerwacji. Rzeczywisty i oficjalny start projektu miał miejsce 18 września 1998, a Wizja TV oferowała 18 kanałów tematycznych, w tym 16 w języku polskim[2]. Założycielem była amerykańska spółka At Entertainment Inc., wkrótce potem przejęta przez operatora telewizji kablowej UPC. W projekcie Wizja TV uczestniczył również Philips, który dostarczał indywidualne zestawy odbiorcze, tworząc sieć dystrybucyjną w oparciu o autoryzowane punkty sprzedaży oraz Astra (operator satelitarny). 1 marca 2002 nastąpiła fuzja Wizji TV z konkurencyjną platformą Cyfra+, w wyniku której utworzona została Nowa Cyfra+. Wizja TV nadawana była z satelity Astra 19,2°E, kodowana w systemie CryptoWorks.

Pakiet cyfrowy programów Wizja TV był adresowany zarówno do odbiorców indywidualnych (DTH), jak i abonentów sieci kablowych. Programy otrzymały koncesję od Independent Television Commission (angielskiego organu koncesyjnego dla telewizji komercyjnej), dzięki czemu korzystały z ochrony Europejskiej Konwencji o Telewizji Ponadgranicznej. Wizja TV była nadawana z użyciem najnowszej wtedy cyfrowej technologii zwanej DVB MPEG-2. Korzystała ze stacji dosyłowej do satelity w Maidstone i była retransmitowana z pozycji 19,2 E (Astra), skąd trafiała do abonentów sieci kablowej PTK oraz odbiorców indywidualnych. Wizja TV była pierwszym w Europie przypadkiem, gdy platformę cyfrową dla danego kraju tworzył w całości podmiot zagraniczny i emitował programy spoza granic państwa dla którego były one przeznaczone[3].
  • #10 20620203
    masinski
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Żeby zatrzymać gównoburzę (która pewnie jest moją winą z braku dokładnego nazewnictwa),
    więc jeśli oglądam np. Canal+ wchodzę do ustawień i sprawdzam siłę sygnału. Jest ona pokazywana w mocy/jakości i BER.
    Wchodzę na np. TVN czy jakiś TTV i jest inny zakres mocy i jakości (zwykle zerowy i tak jak opisywałem powyżej). Zasugerowałem się, że te słabiej działające są z innego satelity, który dalej jest "wykrywalny" w manualnych ustawieniach mojego dekodera.

Jednak po tym, co przeczytałem, to musi być Hot Bird na różnych częstotliwościach czy cholera wie, od czego to zależy. Cały temat.

PS. Wasza energia napędziła dziś dekoder do 6%, a magiczny miesiąc trwa dalej XD
  • #11 20620451
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Masz raczej problem tylko z anteną i konwerterem. Najlepiej było by ustawić ponownie.

Nowy satelita w większości Polski poprawił odbiór ale zdarzają się regiony gdzie jest zauważony lekki spadek sygnału albo okresowe zmiany w sile sygnału.
    Poza tym w tym tygodniu zgłaszano często lekką inklinację satelity i trochę czasu minie nim zostanie to ustabilizowane.
  • #12 20620721
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2910
    masinski napisał:
    Żeby zatrzymać gównoburzę (która pewnie jest moją winą z braku dokładnego nazewnictwa),
    więc jeśli oglądam np. Canal+ wchodzę do ustawień i sprawdzam siłę sygnału. Jest ona pokazywana w mocy/jakości i BER.
    Wchodzę na np. TVN czy jakiś TTV i jest inny zakres mocy i jakości (zwykle zerowy i tak jak opisywałem powyżej). Zasugerowałem się, że te słabiej działające są z innego satelity, który dalej jest "wykrywalny" w manualnych ustawieniach mojego dekodera.

Jednak po tym, co przeczytałem, to musi być Hot Bird na różnych częstotliwościach czy cholera wie, od czego to zależy. Cały temat.

Fakt, przez twoje pisanie, zmyślenie satelit, zaczęła się zbędna dyskusja. To są poziomy sygnałów a nie zakresy. Ta antena ile ma średnicy i jaki konwerter??

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z problemem odbioru sygnału z satelity Astra 13.9E, korzystający z dekodera C+ i anteny balkonowej, zauważył zmiany w jakości sygnału kanałów, takich jak TVN i TTV. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące nadawania polskich kanałów, które są głównie transmitowane z satelity Hot Bird 13.0°E, a nie z Astry. Użytkownicy wskazali na możliwe problemy z anteną i konwerterem, sugerując ponowne ustawienie sprzętu. Wspomniano również o zmianach w sygnale spowodowanych nowym satelitą oraz o okresowych wahaniach jakości sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA