logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Materiały o sterownikach PLC SIEMENS S7-300 CPU 315-2DP, cykl, adresacja, I/O

marioduc 24 Lis 2005 18:02 2234 2
  • #1 2022475
    marioduc
    Poziom 11  
    Mam prośbę, czy mógłby ktoś pomóc mi w szukaniu materiałów na temat sterowników PLC SIEMENSA?? Będę wdzięczny za każdego rodzaju informacje, a szczególnie:cykl programowy PLC, czas cyklu, czas odpowiedzi, zależność długości czasów cyklu i czasów odpowiedzi od typów danych, metdo adresacji, ilości obsługiwanych wejśc i wyjść. Będę wdzięczny za każde info.[/b]
    Oto dokłądne dane sterownika o któr mi chodzi:
    seria: S7-300,
    zasilacz 2A,
    CPU: 315- 2DP,
    muduł wejść / wyjść dyskretnych : 8 DI / 8 DO
    moduł wejść analogowych 4 wejścia,
    moduł wyjść analogowych 2 wyjścia.
  • #2 2024021
    strdaniel
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    oczywiście zacząć nalezy od strony producenta

http://www.siemens.pl/produkty.asp?path=0:298:181:191

po zalogowaniu dostaniesz dostęp do sporej ilości materiałów
    część znaczna po Polsku, niestety na tej stronie nie ma wszystkiego a część jest po prostu stara , jest za to kurs stepa 7 i dla kogoś kto jest poczatkujący materiały po Polsku też się na pewno przydadzą

natomiast rewelacyjny katalog ze wszystkich pratkycznie jest na stronie siemensa ale w wersji angielskiej
    tam jest już wszystko
    gorąco polecam

:D
  • #3 2024978
    krzychol66
    Poziom 25  
    Ocena: 125
    marioduc napisał:
    Mam prośbę, czy mógłby ktoś pomóc mi w szukaniu materiałów na temat sterowników PLC SIEMENSA?? Będę wdzięczny za każdego rodzaju informacje, a szczególnie:cykl programowy PLC, czas cyklu, czas odpowiedzi, zależność długości czasów cyklu i czasów odpowiedzi od typów danych, metdo adresacji, ilości obsługiwanych wejśc i wyjść.[/b]

Zacznij od stron producenta.
    A tak w ogóle, to sterowniki S7 Siemensa, to olbrzymia rodzina sterowników o bardzo różnych parametrach. Odpowiedź mocno zależy od tego, jaką grupę sterowników rozpatrujesz (S7-200, 300 czy 400) i jaki procesor (typ, seria, rok produkcji itd.) w danej grupie zastosowałeś. Łatwiej jest, jeżeli zawęzisz swoje poszukiwania do parametrów, które naprawdę Cię interesują i do konkretnych sterowników, które leżą w obszarze Twoich zainteresowań.
    BTW. Istnieje również stara, wymierająca linia sterowników S5 oraz linia specjalna sterowników bezpieczeństwa "Siemens Safety PLC". Czy one też wchodzą w zakres Twoich zainteresowań?
REKLAMA