logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobry program do projektowania linii WN: PLSCADD, inne propozycje?

Jaskohospodar 17 Cze 2023 22:58 1230 4
REKLAMA
  • #1 20621233
    Jaskohospodar
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Dzień dobry czy ktoś może polecić dobry i rozbudowany program do projektowania linii wn ? Rozeznałem się trochę i widziałem PLSCADD ale ciężko znaleźć ten program na internecie (bo widocznie jest płatny) również wyszukałem programu linia ale tez jest płatna. Czy ktoś może coś polecić?
  • REKLAMA
  • #2 20621406
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1150
    Jaskohospodar napisał:
    Dzień dobry czy ktoś może polecić dobry i rozbudowany program do projektowania linii wn ? Rozeznałem się trochę i widziałem PLSCADD ale ciężko znaleźć ten program na internecie (bo widocznie jest płatny) również wyszukałem programu linia ale tez jest płatna. Czy ktoś może coś polecić?
    Polecam PLS-CADD.
    Oczywiście jest płatny. Jeśli program ma być niezależny od producentów - czyli nie promuje wyrobów jednego producenta - to stworzenie programu, utrzymywanie serwisu programu, rozwijanie programu, kosztuje.
    A PLS-CADD to kombajn. Między innymi wczytuje rzędne terenu z map i dynamicznie sytuuje projektowane słupy w terenie.

I dla niewtajemniczonych - wysokie napięcia określamy jako WN, nie wn.

Ale jest rzecz pozytywna - cena jest wysoka, lecz jeśli jakaś firma projektuje sieci WN, to cena się mieści w kwotach za wykonany projekt.

Jest jeszcze program 'NapLin'. Prosty i jak podobny 'Program Linia' niedrogi.
  • REKLAMA
  • #3 20622466
    Jaskohospodar
    Poziom 4  
    Ocena: 5
    Ale czy ten PLS CADD nie jest przestarzały i nieaktualny? Bo interfejs wyglada bardzo staro , uzywa się jeszcze w dzisiejszych czasach takiego oprogramowania?
  • REKLAMA
  • #4 21560504
    Falka_85
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Wiem, że odgrzewam kotleta, ale może PLS-Cadd na pierwszy rzut oka wygląda nieco przestarzale, ale to potężne oprogramowanie używane nie tylko w Polsce, ale na całym świecie do absolutnie profesjonalnych projektów. Nasz krajowy operator systemu przesyłowego wręcz wymaga opracowania profilu linii w PLS-Caddzie. Linia napowietrzna modelowana jest w 3D, przesuwasz słupa, na bieżąco modeluje zwisy. Można wprowadzić przewody o nieliniowej charakterystyce. Linię w 3D możesz sobie wyświetlić w dowolnych warunkach temperatury, wiatru, lodu i ich kombinacji, zobaczyć zmiany zwisu, wychylenie przewodów i izolacji podczas wiatru i oczywiście sprawdzić, jaki jest wtedy naciąg w przewodach. Teren zarówno z danych udostępnionych przez geodetę, ale mogą być też dane z lidara. Zaimplementowane jakieś 6 algorytmów do określania temperatury przewodu w zależności od temperatury otoczenia, wiatru, nasłonecznienia i obciążenia prądem. Symulacje EMF. Ostatnio dodali póki co eksperymentalny algorytm wyznaczania Audible noise. Generalnie trudno sobie wyobrazić lepszy, bardziej potężny program.
  • #5 21562077
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    >>20622466 Może i wygląda na przestarzały (i jest chociaż oczywiście liczy co ma liczyć), ale za to kosztuje 9000$ za pierwszy rok :) i dodatkowe 2000$ za szkolenie, żeby wiedzieć co się klika.
REKLAMA