logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kabel USB z dodatkową elektroniką omija zabezpieczenie energii - jak zrobić taki sam?

n0maad 19 Cze 2023 19:28 546 3
REKLAMA
  • #1 20623495
    n0maad
    Poziom 4  
    Witajcie

Moje zapytanie dotyczy kabla widocznego na zdjęciu, a dokładnie końcówki z USB A.

Kabel USB z dodatkową elektroniką omija zabezpieczenie energii - jak zrobić taki sam?

Widać, że nie jest to zwykła wtyczka, tylko powiększona z jakąś dodatkową elektroniką w środku.
    Jest to kabel do ładowania myszy Corsair, natomiast spotykałem już takie kable w innych urządzeniach.
    Co za elektronika się tam kryje? Czemu służy i jak działa? Czy można coś takiego dokupić by wbudować we własny kabel?

Generalnie mam problem z urządzeniem na usb, które pobiera ok. 300mA przez USB C, ale urządzenie odbiorcze (USB A) nie czyta go, bo wykrywa problem z zasilaniem.
    Nie można zastosować huba z oddzielnym zasilaniem bo to też wykrywa i nie pozwala.

Działa natomiast przy użyciu tego kabla, dlatego ważne jest dla mnie jak to odtworzyć, bądź może ktoś poleci elementy które kupić i schemat jak podłączyć by uzyskać efekt wspomnianego kabla?
  • REKLAMA
  • #2 20623543
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Prawdopodobnie chodzi o Power Delivery, ta elektronika wbudowana w kabel to wyzwalacz PD USB typu C.
  • REKLAMA
  • #3 20623548
    n0maad
    Poziom 4  
    Nie wiem. możliwe.
    Ale urządzenie odbiorcze jest z 2016r, standard USB 2.0, a obsługi QC lub PD nie ma na pewno.
    Czy w takim razie nie powinno to działać odwrotnie? Czyli nie działać wcale?

Kabel musi również oprócz ładowania obsługiwać dane - czy po wpięciu tego elementu funkcjonalność zostanie zachowana?
  • #4 20623627
    raks0
    Poziom 31  
    Ocena: 446
    Ważne żeby ładowarka obsługiwała PD, jeżeli urządzenie odbiorcze nie obsługuje stosujemy odpowiedni wyzwalacz (PD Trigger Decoy)
    Linie data łączymy klasycznie w standardzie USB 2.0
REKLAMA