logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Klimatyzacja do ogrzewania domu. Mam do wyboru 4 modele.

ashik666 23 Cze 2023 13:10 2607 2
REKLAMA
  • #1 20628203
    ashik666
    Poziom 11  
    Witam
    Zastanawiam się między 4 modelami różnych firm. Klimatyzacja ścienna 3,5 KW w domu, głównie do ogrzewania.
    Mam piec gazowy, więc klimatyzacja będzie służyła do dogrzewania, zakładają mi dodatkowo panele.

1:Gree Amber Prestige
    2: Kaisai Hot
    3: Haier Nordic Flexis Plus
    4: Rotenso Mirai m35X

Który z modeli będzie najlepszym wyborem ?

Z tego co poczytałem to Rotenso Mirai ma najlepszy SCOP-5,3 i SEER-9,2.
    Zawór rozprężny EEV chyba mają wszystkie.
    Gree amber prestige ma dwustopniową sprężarkę.

Marek
  • REKLAMA
  • #2 20629870
    dzakson
    Poziom 15  
    Ocena: 46
    Pod względem kosztów zakupu i ew. późniejszego serwisu najlepszym wyborem będzie Gree.
    Zakładając porównywalną wydajność każdego z zestawów moim zdaniem najlepiej skusić się na tani ale sprawdzony gree. Korzystaliśmy z 2kW przez 6 lat, z 3,5 kW przez 4 lata i nigdy nie było z tymi urządzeniami problemu. 1x w roku serwis polegający na czyszczeniu jednostek - gdyby wszystko w życiu było takie prost ;)
  • #3 20631610
    marekmg2
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Mirai ma sprężarkę inwerterową.
    główną różnicą między sprężarką rotacyjną DC a sprężarką dwustopniową jest rodzaj napędu (prąd stały vs. dwustopniowe sprężanie) oraz ich zastosowanie. Sprężarki rotacyjne DC są bardziej efektywne energetycznie i mogą dostosowywać swoją wydajność w zależności od warunków, podczas gdy sprężarki dwustopniowe są bardziej odpowiednie dla większych systemów, które wymagają większej pojemności lub wydajności.
REKLAMA