logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Laptop HP ProBook 4540s: Nie włącza się, miganie diod, rozpoznawanie oryginalności zasilacza?

3moonstrefa 27 Cze 2023 12:00 975 17
REKLAMA
  • #1 20632773
    3moonstrefa
    Poziom 3  
    Dzień dobry. Laptop HP ProBook 4540s. Nie włącza się. Przy podpięciu ładowarki krótkie mignięcie białej i pomarańczowej diody. Przy próbie włączenia 10 mignięć pomarańczowej diody. Pytanie czy coś się zważyło czy ten model ma coś w rodzaju rozpoznawania oryginalności zasilacza?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 20632874
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1839
    A zasilacz masz oryginalny i sprawny? Laptop miałeś sprawny i padł czy już taki nie działający kupiłeś?
  • #3 20632928
    3moonstrefa
    Poziom 3  
    Nie wiem czemu ten laptop padł. Dostałem bez zasilacza w prezencie. Mam jakiś 19,5v 4,62A. Sprawdzałem miernikiem i wygląda na to, że jest dobry. Na tabliczce jest 18,5Vdc 3,5A i 19Vdc 4,74A
  • #4 20633000
    krakarak
    Poziom 42  
    Zasilacz MUSI być z pinem wewnątrz, a więc do wtyku idą 3 przewody - plus, minus i identyfikacja (ten środkowy bolec).
  • REKLAMA
  • #5 20633066
    7jacek7
    Spec od komputerów
    Ocena: 277
    Cześć,
    te laptopy wychodziły na dwóch płytach, która siedzi u Ciebie?
    Rocky_Intel_MB 11243-1,
    czy Wistron RICHIE MB 11241-1

Ps.
    Ciągłe miganie diody oznacza niewystarczającą moc zasilacza.

Wstaw zdjęcie zasilacza i jego wtyczki, oraz gniazda laptopa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20635035
    3moonstrefa
    Poziom 3  
    Mam takie dwa. Model płyty zobaczę jak go będę musiał ewentualnie wybebeszyć. Laptop HP ProBook 4540s: Nie włącza się, miganie diod, rozpoznawanie oryginalności zasilacza? Laptop HP ProBook 4540s: Nie włącza się, miganie diod, rozpoznawanie oryginalności zasilacza? Laptop HP ProBook 4540s: Nie włącza się, miganie diod, rozpoznawanie oryginalności zasilacza?
  • #7 20635069
    lisek
    Serwisant RTV
    Ocena: 6804
    Podaja dla tego modelu zasilacz ze "szpilką"
    Cytat:
    Volts: 19VDC
    Amps: 4.74A Max.
    Watts: 90W
    Tip Size: 7.4mm x 5.0mm

lub opcja: 19V/ 3.3 A/ 65W
  • Pomocny post
    #8 20635135
    7jacek7
    Spec od komputerów
    3moonstrefa napisał:
    Mam takie dwa.
    Obydwa zasilacze są od Della, na nich laptop HP nie będzie pracował. Załatw zasilacz od HP i wtedy spróbuj uruchomić sprzęt.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20635931
    krakarak
    Poziom 42  
    Ja pierdziu... Czy to tak trudno kupić oryginalny zasilacz HP?!... Kosztuje grosze... Albo kupisz zasilacz albo wywal ten laptop i sprzedaj 2 zasilacze...
  • REKLAMA
  • #10 20639970
    3moonstrefa
    Poziom 3  
    krakarak napisał:
    Ja pierdziu... Czy to tak trudno kupić oryginalny zasilacz HP?!... Kosztuje grosze... Albo kupisz zasilacz albo wywal ten laptop i sprzedaj 2 zasilacze...

Ja pierdziu... Jakbym wiedział wszystko to prawdopodobnie byłbym panem świata... Mam akurat dwa zasilacze Della więc stąd moje pytanie czy musi być oryginał żebym nie wydawał niepotrzebnie tych ja to mówisz groszy.
  • Pomocny post
    #11 20639987
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1684
    Oryginał nie musi być...
    Ale do HP musi być zasilacz do HP
    a do Dell zasilacz do Dell
    ;-)
  • #12 20641032
    7jacek7
    Spec od komputerów
    krakarak napisał:
    Obserwatorze życia troszkę empatii, zrozumienia i kultury bym prosił, dla kogoś o nieco mniejszej wiedzy w temacie, bo widzę że to forum schodzi na psy. Dlaczego radzisz autorowi, aby wyrzucił najprawdopodobniej sprawnego laptopa?
    Nie bądź kolego AROGANCKI! Poziom 41 (ani żaden inny) do tego nie upoważnia.
    Pozdro :)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 20641979
    krakarak
    Poziom 42  
    7jacek7 - nie jestem arogancki ani nie brak mi kultury, nie przypisuj mi takiego zachowania!
    Twierdzisz, że forum schodzi na psy i ja się do tego przyczyniam takim postem.
    A ty, czy ty pytając autora jaką ma płytę główną nie zdołowałeś go? Sam napisałeś, że autor nie ma zbyt dużej wiedzy a mimo to zadałeś mu takie pytanie.
    Arogancją i brakiem kultury jest to, że powiedziałem autorowi tematu, aby wreszcie się zdecydował na konkretny ruch, by rozwiązać problem - albo kupno oryginalnego zasilacza albo sprzedaż laptopa. I jedno i drugie zakończy temat.
    Więc gdzie tu brak kultury i arogancja?!... Uważasz, że autor przeczytawszy mój post bezrefleksyjnie i natychmiast sprzeda laptop?...
    Myślę, że nie, że zdecyduje się na poszukanie oryginalnego, sprawnego zasilacza HP w dobrej cenie i możliwością skorzystania z prawa do zwrotu w czasie 14 dni, czyli kupi zasilacz od firmy.
    Mając taką gwarancję zwrotu i pewnośc co do zasilacza może sprawdzić czy ów laptop jest sprawny. Jak będzie uszkodzony to kolejny wybór - albo naprawia laptop albo zwraca zasilacz, bo wg niego koszt naprawy jest nieopłacalny.

W podjęciu decyzji pomoże ocena "bebechów" w tej darowiźnie - jaki ma procesor, ile pamięci RAM, jaki dysk... A tego autor nie podał.

To też jest arogancja, brak kultury i empati?... Wg mnie to ekonomia w zarządzaniu finansami :-)
    Ale punkt widzenia zależy od miejsca patrzenia...
  • REKLAMA
  • #14 20642650
    3moonstrefa
    Poziom 3  

To jest odpowiedź na zadane pytanie:
    "Obydwa zasilacze są od Della, na nich laptop HP nie będzie pracował. Załatw zasilacz od HP i wtedy spróbuj uruchomić sprzęt."
    To nie jest odpowiedź na zadane pytanie:
    "Ja pierdzielę... Czy to tak trudno kupić oryginalny zasilacz HP?!... Kosztuje grosze... Albo kupisz zasilacz albo wywal ten laptop i sprzedaj 2 zasilacze..."
    Właściwie nie wiem, jak mam traktować tę drugą odpowiedź, ale poczułem się jak półgłówek, a chyba nie o to tu chodzi. W każdym razie, jak ogarnę jakiś zasilacz, to się odezwę, czy rzeczywiście ten laptop toleruje tylko zasilacze oryginalne. Pozdrawiam i przypominam, że nie ma głupich pytań, ale mogą być głupie odpowiedzi ;)
  • #15 20642788
    chomicki
    Poziom 25  
    Ocena: 89
    Bardzo łatwo jest dostosować zasilacz Della, do użytku z HP, w drugą stronę już nie. Na wstępie uwaga, nawet odłączony zasilacz, będzie miał ładunek w kondensatorze i napięcie nawet ponad 300V.
    Otworzyć zasilacz, odlutować kabelek identyfikacyjny (najcieńszy) i sprzggnąć go z plusem poprzez rezystor ok 330k.
  • #16 20642973
    krakarak
    Poziom 42  
    3moonstrefa napisał:
    "Ja pierdzielę... Czy to tak trudno kupić oryginalny zasilacz HP?!... Kosztuje grosze... Albo kupisz zasilacz albo wywal ten laptop i sprzedaj 2 zasilacze..."
    Właściwie nie wiem, jak mam traktować tę drugą odpowiedź, ale poczułem się jak półgłówek, a chyba nie o to tu chodzi...Pozdrawiam i przypominam, że nie ma głupich pytań, ale mogą być głupie odpowiedzi ;)

I to jest kultura... "Głupie są odpowiedzi na mądre pytania"... On mądrze zapytał, ja mu głupio odpowiedziałem, by wreszcie dokonał wyboru a nie tylko pisał.

3moonstrefa napisał:
    ... życzę dalszych sukcesów w dziedzinie elektroniki ;)

Sobie składasz te życzenia? Ja na swój sposób sukces osiągnąłem, mam dwie firmy zajmujące się elektroniką, z synem prowadzimy kolejną w USA i Australii (IT) i to mi wystarcza.

Żegnam specjalistę, serwisanta laptopów...
  • #17 20644052
    3moonstrefa
    Poziom 3  
    Ło matko nie wiedziałem, że jednym małym pytaniem o zasilacz wywołam taką burzę. Jeśli przyjrzeć się Twojej wypowiedzi w sposób obiektywny to jest ona jednak trochę arogancka. Tak więc czasem lepiej skupić się na merytoryce albo nic nie pisać. Nie mam żadnego żalu i pretensji. Tyłka do całowania też nie wystawie bo to psi obyczaj. A stwierdzenie nie ma głupich pytań tylko głupie odpowiedzi to powszechnie używane powiedzenie. Nie ma się więc na co obrażać. Tak naprawdę temat zakończył by się po krótkiej odpowiedzi na pytanie: Czy do laptopa o jakim pisałem musi być oryginalny zasilacz, czy nie i to tyle. Otrzymałem taką odpowiedź więc nie ma co dalej strzępić języka. Pozdrawiam serdecznie i życzę dalszych sukcesów w dziedzinie elektroniki ;)
  • #18 21085467
    3moonstrefa
    Poziom 3  
    Kupiony oryginał zadziałał. Nikt mnie tak pięknie nie zwyzywał w wiadomości prywatnej jak władca świata i wszechwiedzący obywatel krakarak. Pozdrawiam ;)

Podsumowanie tematu

✨ Laptop HP ProBook 4540s nie włącza się, a przy podłączeniu zasilacza występuje miganie diod. Użytkownik nie ma oryginalnego zasilacza, a posiadany zasilacz Dell nie działa z tym modelem. Wskazano, że zasilacz musi mieć pin identyfikacyjny, a jego parametry powinny wynosić 19V/3.3A/65W. Użytkownik został poinformowany, że zasilacze Dell nie są kompatybilne z laptopami HP, co może być przyczyną problemu. Po zakupie oryginalnego zasilacza problem został rozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA