Witam.
Może ktoś z Was miał okazję "spotkać się" z myszką optyczną na akumulatorki/baterie, która ma dwa tryby łączności np. z laptopem: radiowo lub Bluetooth i po kablu (kabel odpinany od myszki działa także jako ładowanie i zasilanie myszki oraz przesył danych). Wtyk do myszki chyba był klasycznym mini USB. Kiedyś widziałem takie cudo, ale nie miałem laptopa. Teraz poszukuję takiej myszki, ale nie pamiętam ani producenta ani modelu. I tu kieruję prośbę do Was.
Nie potrzebuję wodotrysków w postaci "5 czy 10 klawiszy", wystarczą mi maks. 3 i rolka, także bez światełek. Minimalistyczna i w rozsądnej cenie.
Nie wiem po co Ci mysz po kablu. I po co Ci te wszyskie opcje w ogóle. Jeśli do grania ten kabel, bo jesteś fanem cs:go i koniecznie chcesz zbijać każdą milisekundę, to zainteresuj się myszami z technologią Lightspeed (Logitech). Sprzęt Lightspeed działa po autorskim protokole który zapewnia czasy reakcji jak po kablu, nie ma odczuwalnych opóźnień. Jeśli nie zamierzasz brać takiej myszki na zawody, to wystarczy.
W ogóle sprzęt Logitecha pod względem takich rzeczy innych niż specyfikacja, jest fantastyczny. Mam dwie ich myszki (oraz klawiaturę), jedną do komputera codziennego i jedną do pracy
- G305 jest po lightspeedzie, to tania mysz z wtykiem USB, niestety nie działa po BT, ale na jednej baterii trzyma po kilka miesięcy wielogodzinnego używania (używałem do pracy i po pracy przez 2 lata), do komputera stacjonarnego i grania w Wiedźminy idealna
- MX Vertical to typowa mysz do pracy: ma baterię i ładowanie z USB-C, obsługuje bodaj do 3 urządzeń zarówno po wtyku USB jak i po BT. Ma ładowanie po kablu, tylko co z tego jak muszę ją ładować co jakieś 3 tygodnie(?) - wolałbym jak w G305 jeden paluszek na kilka miesięcy
Na szybko widzę że mają wyższe modele niż G305 w podobnej filozofii z opcjami które Cię zainteresują, np. G603 LIGHTSPEED czy G604 LIGHTSPEED, niestety 300 i 400zł za sztukę i nie widzę żeby obsługiwały łączenie po kablu, ale też nie rozumiem po co miałyby to robić
nie widzę żeby obsługiwały łączenie po kablu, ale też nie rozumiem po co miałyby to robić
Przy myszkach z akumulatorem, ładowanych z portu USB, wymagałoby to dwóch portów w komputerze. Jeśli myszka akumulatorowa tylko z komunikacją bezprzewodową, to dobrym rozwiązaniem byłaby możliwość wpięcia odbiornika wewnątrz myszki, ewentualnie odbiornik z gniazdem USB do podłączenia myszki w celu ładowania.
nie widzę żeby obsługiwały łączenie po kablu, ale też nie rozumiem po co miałyby to robić
Przy myszkach z akumulatorem, ładowanych z portu USB, wymagałoby to dwóch portów w komputerze. Jeśli myszka akumulatorowa tylko z komunikacją bezprzewodową, to dobrym rozwiązaniem byłaby możliwość wpięcia odbiornika wewnątrz myszki, ewentualnie odbiornik z gniazdem USB do podłączenia myszki w celu ładowania.
Myszy nie mogą być ładowane i obsługiwane z jednego portu USB? Jesteś tego pewien? To by było mało intuicyjne, bo np. smartfony mogą tak działać - być ładowane i przesyłać dane z jednego kabla na raz.
W praktyce moj MX Vertical działa najczęściej po BT i podpinam go do kabla, ale używanie myszki na kablu to dzisiaj bardzo dziwne doświadczenie, bo kabel ładowania jest sztywny i istotnie utrudnia ruchy myszą (więc ładuję tylko po godzinach pracy, zawsze przy biurku mam jeden kabel USB-C z ładowarką wystający gdzieś z boku do takich rzeczy)
https://allegro.pl/oferta/trust-puck-mysz-optyczna-bezprzewodowa-bluetooth-13540478465?utm_feed=3dca5096-1f0f-4ca6-9f37-f55ca2fec4f7&utm_source=ceneo&utm_medium=cpc&utm_campaign=feed&ceneo_cid=4254749e-f910-7d0a-fc8c-ec5691392932 cos takiego? Tyle, ze przez kabel masz tylko ładowanie, bez łączności i USB-C.
Dzięki, jest to jakieś rozwiązanie. Tylko, że podczas ładowania kablem i użytkowania, potrzebuje dwóch portów USB. Jeśli nie znajdę takiej myszki, jaką opisałem, to możliwe, że zakupie tą z linka albo Logitecha M185 (ze względu na bardzo rzadkie wymienianie bateryjek, na niektórych mysz wytrzymuje nawet 12 miesięcy bez wymiany bateryjki).
Dodano po 9 [minuty]:
n.vision napisał:
Nie wiem po co Ci mysz po kablu. I po co Ci te wszyskie opcje w ogóle. Jeśli do grania ten kabel, bo jesteś fanem cs:go i koniecznie chcesz zbijać każdą milisekundę, to zainteresuj się myszami z technologią Lightspeed (Logitech). Sprzęt Lightspeed działa po autorskim protokole który zapewnia czasy reakcji jak po kablu, nie ma odczuwalnych opóźnień. Jeśli nie zamierzasz brać takiej myszki na zawody, to wystarczy.
W ogóle sprzęt Logitecha pod względem takich rzeczy innych niż specyfikacja, jest fantastyczny. Mam dwie ich myszki (oraz klawiaturę), jedną do komputera codziennego i jedną do pracy
- G305 jest po lightspeedzie, to tania mysz z wtykiem USB, niestety nie działa po BT, ale na jednej baterii trzyma po kilka miesięcy wielogodzinnego używania (używałem do pracy i po pracy przez 2 lata), do komputera stacjonarnego i grania w Wiedźminy idealna
- MX Vertical to typowa mysz do pracy: ma baterię i ładowanie z USB-C, obsługuje bodaj do 3 urządzeń zarówno po wtyku USB jak i po BT. Ma ładowanie po kablu, tylko co z tego jak muszę ją ładować co jakieś 3 tygodnie(?) - wolałbym jak w G305 jeden paluszek na kilka miesięcy
Na szybko widzę że mają wyższe modele niż G305 w podobnej filozofii z opcjami które Cię zainteresują, np. G603 LIGHTSPEED czy G604 LIGHTSPEED, niestety 300 i 400zł za sztukę i nie widzę żeby obsługiwały łączenie po kablu, ale też nie rozumiem po co miałyby to robić
Wytłumaczę powoli: nie potrzebuję myszki z wodotryskami, ani z 5-10 przyciskami, bo nie potrzebuje do grania, a jedynie do normalnego użytkowania np biurowego, podczas podróży, ale transmisja danych przez kabel i radiowo lub bluetooth. Ceny skreślają wybór wymienionych myszek. Ale dzieki
Myszka która spełnia wymagania Lenovo Go - 4Y51C21217 - 350 zł
ciekawa, ale droga. Poza tym nie ma transmisji danych przez przewód, a jedynie bluetooth lub radiowo z odbiornikiem usb. A ładowanie jest przewodem.
Dodano po 2 [minuty]:
Kolobos napisał:
> podczas ładowania kablem i użytkowania, potrzebuje dwóch portów USB
Po co? Mysz, ktora podalem ma tylko ladowanie przez usb, nie da sie podlaczyc przez kabel i uzywac zamiast bezprzewodowego.
Tą mysz, co widziałem, miała taka opcję. Albo ładowanie i przesył danych przewodem (jak przewody do telefonów) albo i tu nie pamiętam, czy to był blootooth, czy odbiornik podpięty do usb np laptopa
Wytłumaczę powoli: nie potrzebuję myszki z wodotryskami, ani z 5-10 przyciskami, bo nie potrzebuje do grania, a jedynie do normalnego użytkowania np biurowego, podczas podróży, ale transmisja danych przez kabel i radiowo lub bluetooth. Ceny skreślają wybór wymienionych myszek. Ale dzieki
Oczekujesz szczegółowych, bardzo dokładnych odpowiedzi od ludzi którzy wolontaryjnie poświęcają swój prywatny czas starając się Ci pomóc Może by tak podziękować, zamiast irytować się że w wyniku poświęcania tego wolnego czasu nie możemy spełnić Twoich dziwnych i nierealnych oczekiwań? Zgaduję że dziwisz się czemu ten sfrustrowany koleś w internecie jest dla Ciebie niemiły, widocznie coś z nim nie w porządku.
Ale sprawdziłem, zrobiłem to za Ciebie i sprawdziłem: Logitech to jedna z niewielu firm która udostępnia w swoich produktach łączenie po Bluetooth i za pomocą wtyku USB w jednej myszce i wszystkie są w drogich, biurowych modelach. Poza tym znalazłem może 3 modele innych producentów które to oferują.
A Ty chcesz jeszcze odpinany, działający kabel, akumulator i żeby całość nie kosztowała 400zł (tylko pewnie ze 100-150 co?), bo jesteś w stanie zrezygnować z dobrego sensora i dodatkowych przycisków.
Może to https://eu.roccat.com/products/burst-pro-air radio + bt, ale przez kabel tylko ładowanie (za to szybkie 10 min) cena 270 zł na promocji w ME, ale pewnie za drogo, bo ma być grupa cenowa z koszy 5-10-15 z hipermarketu....
Oczekujesz szczegółowych, bardzo dokładnych odpowiedzi od ludzi którzy wolontaryjnie poświęcają swój prywatny czas starając się Ci pomóc Może by tak podziękować, zamiast irytować się że w wyniku poświęcania tego wolnego czasu nie możemy spełnić Twoich dziwnych i nierealnych oczekiwań? Zgaduję że dziwisz się czemu ten sfrustrowany koleś w internecie jest dla Ciebie niemiły, widocznie coś z nim nie w porządku.
Ale sprawdziłem, zrobiłem to za Ciebie i sprawdziłem: Logitech to jedna z niewielu firm która udostępnia w swoich produktach łączenie po Bluetooth i za pomocą wtyku USB w jednej myszce i wszystkie są w drogich, biurowych modelach. Poza tym znalazłem może 3 modele innych producentów które to oferują.
A Ty chcesz jeszcze odpinany, działający kabel, akumulator i żeby całość nie kosztowała 400zł (tylko pewnie ze 100-150 co?), bo jesteś w stanie zrezygnować z dobrego sensora i dodatkowych przycisków.
Nie oczekuje od nikogo, że przeszukał cały internet i jego czeleście, żeby znalazł mi coś co uważasz za nierealne. Zadałem konkretne pytanie, a nie rozkaz: Czy ktoś spotkał się z czymś takim?
Po niektórych wypowiedziach poczułem się potraktowany jak szczeniak z gimbazy.
A to, że zadałem pytanie na forum, chyba logiczne pytanie, to dla tego, że nie umiałem zadać odpowiedniego pytania wujkowi google. Gdzie sam próbowałem wcześniej poszukać, ale większość odpowiedzi google okazała się frazesami. Tą mysz widziałem kilka lat temu, a technika idzie bardzo szybko do przodu, więc stwierdziłem, że nie umiem odpowiednio dobrać kluczowych słów w wyszukiwarce. Stad skierowałem zapytanie do forumowiczów, którzy może znają takie nowinki lepiej niżeli ja. Ale z góry ocenili niektórzy mnie, że jestem dzieciakiem, szukającym wypasionej, świecącej myszki do grania.
Dodano po 5 [minuty]:
strucel napisał:
Może to https://eu.roccat.com/products/burst-pro-air radio + bt, ale przez kabel tylko ładowanie (za to szybkie 10 min) cena 270 zł na promocji w ME, ale pewnie za drogo, bo
ma być grupa cenowa z koszy 5-10-15 z hipermarketu....
Dziękuję. Bardzo ładna myszka. Jak wspomniałem, nie szukam tez myszek z wodotryskami, bo one zużywają niepotrzebnie akumulatorki. I nie szukam myszki, jak wspomniałeś, za 5zł a max 100zł. Jestem realistą, a nie gimbazjalistą.
Dodano po 3 [minuty]:
Zastanowię się nad myszką proponowaną przez #Kolobos albo nad M185, bo chyba marne są poszukiwania wynalazku. Może za kilka miesięcy poszukiwana myszka sama mi wpadnie w ręce Zamykam wątek
✨ Użytkownik poszukuje myszki optycznej z dwoma trybami łączności (radiowo i Bluetooth) oraz możliwością ładowania przez kabel, który również przesyła dane. Preferencje obejmują minimalistyczny design z maksymalnie trzema przyciskami i rolką, bez dodatkowych efektów świetlnych. W odpowiedziach zasugerowano kilka modeli, w tym Logitech G305, MX Vertical oraz Lenovo Go (4Y51C21217). Użytkownik zauważył, że niektóre myszki, takie jak ROCCAT Burst Pro Air, oferują ładowanie przez kabel, ale nie przesył danych. Dyskusja dotyczyła również problemów z wymaganiami dotyczącymi portów USB oraz oczekiwań co do funkcjonalności myszek. Wygenerowane przez model językowy.