logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia prania

gradek83 30 Cze 2023 13:38 1611 6
REKLAMA
  • #1 20636488
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2081
    Witam.
    Mam pralkę Beko WMY 71043 PL PTLMB2 w której przestało działać ryglowanie drzwiczek. Jednak po zamknięciu drzwiczek i wybraniu programu prania i uruchomieniu START pojawia się ikonka pralki z kłódką i pranie się wyłącza, a nie słychać ryglowania. Ręczne ryglowanie drzwiczek też nie działa.

Nie wiem czy padł mikro styk przy zamku informujący, że drzwiczki są zamknięte i rygiel się nie załącza, a może cos innego się uszkodziło.

Proszę o jakieś wskazówki. Teraz kwestia tego czy padł mechanizm blokady drzwiczek czy triak na module sterującym? Lub service manual.
    Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia prania Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia prania

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20636533
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2278

Kolejny post podajcie na tacy co wymienić - rozbierz pralkę i pomiary zrób cokolwiek - widać, że nie rygluje albo blokada albo moduł nie wysyła zasilania lub jest brak zasilania lub gdzieś jest przerwa na złączach, przewodach.
  • REKLAMA
  • #3 20659410
    gradek83
    Poziom 43  
    Po sprawdzeniu na obecną chwile spaliło triaka BTA2008W-600D. Zamówiłem kilka na TME. Obstawiam że on bez powodu się nie upalił sprawdzę sam mechanizm blokady może coś zaśniedziało lub się przypaliło.
    Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia prania Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia praniaPCB1_DIEHL...TLMB2 .jpg (9.01 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik. Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia praniaPCB2_DIEHL...TLMB2 .jpg (11.3 MB)Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #4 20659485
    Telo
    Serwisant RTV
    Sprawdziłeś ten triak, czy jest od blokady tak?
    Pomierz, czy tylko on jest uszkodzony. Nie wiem, gdzie jest podłączone sterowanie, czy po drodze masz jakieś elementy. Sam port procesora jest ok, zmierz względem masy i plusa. Jeżeli wszystko pomierzone, to obowiązkowo po zamontowaniu modułu po naprawie kup i zamontuj nową blokadę, bo jak założysz starą, to będziesz miał powtórę naprawy.
    Miejmy nadzieję, że nie upaliło portu procesora.
  • REKLAMA
  • #5 20659810
    gradek83
    Poziom 43  
    Telo napisał:
    Sprawdziłeś ten triak, czy jest od blokady tak?

Tak tak jest od blokady podobny problem widzę był poruszany w tym temacie ale bez potwierdzenia czy po wymianie układu wszystko zaczęło działać.

Telo napisał:
    Pomierz, czy tylko on jest uszkodzony. Nie wiem, gdzie jest podłączone sterowanie, czy po drodze masz jakieś elementy

Lecąc od bramki triaka po drodze jest rezystor 470Ω po sprawdzeniu i nawet na przysłowiowe oko widać ze jest spalony :/ Sprawdziłem bramki sprawnych triaków przy ich nóżkach z uwzględnieniem wspomnianego rezystora na spadku testu diody względem (plus na masę) mam ~700 z ominięciem rezystora ~600. Porównując z bramką na której jest uszkodzony rezystor mam ~600 więc obstawiam, że rezystor zabezpieczył to wyjście na bramkę z układu sterującego. Wymienię rezystor jak przyjdzie triak to go wlutuję i się sprawdzi czy ruszy. Aczkolwiek rozkręcę jeszcze ten cały mechanizm blokady i sprawdzę jak to tam od środka wygląda.

Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia prania Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia prania Beko WMY 71043 PL PTLMB2 - pralka nie rygluje drzwiczek nie uruchamia prania
    Telo napisał:
    modułu po naprawie kup i zamontuj nową blokadę, bo jak założysz starą, to będziesz miał powtórkę naprawy.

Ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20659817
    Telo
    Serwisant RTV
    Może będziesz miał szczęscie i port ocalał ale blokada musi być nowa nie naprawiana.
  • #7 20662837
    gradek83
    Poziom 43  
    Po wymianie uszkodzonego triaka, rezystora i blokady drzwiczek pralka zaczęła działać normalnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z pralką Beko WMY 71043 PL PTLMB2, w której nie działa ryglowanie drzwiczek, co uniemożliwia uruchomienie prania. Po zamknięciu drzwiczek i wybraniu programu prania, pralka wyłącza się, a ręczne ryglowanie również nie działa. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie triaka BTA2008W-600D oraz mechanizmu blokady. Po wymianie uszkodzonego triaka, rezystora oraz blokady drzwiczek, pralka zaczęła działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA