logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie sterownika pogodowego VRC/2 do pieca Vaillant VC 20CS/1-5: polaryzacja i szyna BUS

Daris 30 Cze 2023 18:09 1557 12
  • #1 20636743
    Daris
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    Witam, będę sobie podłączać sterownik pogodowy vrc/2 do pieca VAILLANT VC 20CS/1-5.

1. czy ten sterownik podłącza się tylko szyną BUS z płytą główną pieca i tym dwużyłowym przewodem leci zasilanie i sygnał?

2. jeżeli tak to jaka polaryzacja wejściowa jest w sterowniku pogodowym, o ile na płycie głównej pieca jest to ładnie oznaczone plusem i minusem w sterowniku nie ma oznaczeń.

Pozdrowienia
  • Pomocny post
    #2 20638503
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Jaki to jest dokładnie model sterownika?
    Vaillant nie ma sterownika "vrc/2" - tam musi być jeszcze jakaś liczba.

W regulatorach Vaillant podłączanych przez EBus nie ma znaczenia polaryzacja.
  • #3 20638715
    Daris
    Poziom 20  
    @ls_77

Vaillant VRC 720/2 sensoCOMFORT

Ok, zmyliła mnie ta podana polaryzacja na płycie głównej i brak polaryzacji w sterowniku.

Mam jeszcze jedno pytanie. Muszę zrobić układ hybrydowy w którym będzie kocioł gazowy i węglowy połączony przez wymiennik. Zastanawiam się czy mogę z gazowego kotła pociągnąć czujnik temperatury, który przyczepię do kotła na drewno. Chodzi mi o to, że jak grzeje samym drewnem, żeby mi po stronie układu zamkniętego gazowego pracowała wewnętrzna pompa w piecu gazowym. Jak to się realizuje?

Pozdrowienia
  • Pomocny post
    #4 20640718
    ls_77
    Poziom 38  

Taki układ powinien być wyposażony w sprzęgło hydrauliczne.
    Przed sprzęgłem są źródła ciepła: kocioł gazowy i pompa z wymiennikiem płytowym, a za sprzęgłem pompa na obieg grzewczy.
    W sprzęgle umieszcza się czujnik temperatury Vaillant VR10 i podłącza do kotła, a według tego czujnika jest realizowana regulacja ogrzewania.
    A jakie masz odbiorniki ciepła? Grzejniki? Podłogówka? Mieszane? Jak jest podłączone hydraulicznie i jaka automatyka do tego?

Może znajdę schemat Vaillanta na taki układ.
  • #5 20641029
    Daris
    Poziom 20  
    @ls_77 dziękuję za odpowiedz.

Hydraulik planował to wszystko zrealizować układem otwartym. Mi jednak bardziej odpowiada układ zamknięty po stronie pieca gazowego. Wymyśliłem to tak, że część starej instalacji czyli piec na drewno i bojler wraz z pompką obiegową będą po jednej stronie wymiennika a nowy piec i kaloryfery po drugiej. Głownie będę używał pieca gazowego dlatego po stronie pieca węglowego na wymienniku zamontuję zawory, tak żeby piec gazowy nie grzał bez sensu pieca węglowego.

Nie mam żadnego sprzęgła, układ w obecnej postaci jest bardzo prosty. Jedna istniejąca pompka po stronie starego pieca i druga planowana za wymiennikiem w piecu gazowym.

Co do czujników to jeden vr10 już mam ale to do bojlera po stronie pieca gazowego, kupię też drugi i podłączę od strony pieca na drzewo, żeby móc sterować pompką pieca gazowego ( jeżeli tak można ).

Mam wszędzie kaloryfery. Z układów vaillanta :
    https://www.vaillant.pl/podreczniki-schematow...chematow-ecotec-plus-exclusive-vc-2145954.pdf

wybrałem sobie układ H jako najbardziej mi odpowiadający zakładając jednak, że nie mam podłogówki.

Pozdrowienia
  • Pomocny post
    #6 20641136
    ls_77
    Poziom 38  
    No to na tym schemacie masz sprzęgło hydrauliczne (10h) i w nim jest czujnik temperatury (Sys Flow) tylko tutaj on jest wpięty do modułu VR71.

Widziałem układy bez sprzęgła ale i tak musiała być pompa za wymiennikiem płytowym po stronie układu zamkniętego - sama pompa w kotle gazowym nie będzie pracowała poprawnie tak by obsłużyć wymiennik płytowy. Tutaj zasada jest taka: albo pracuje pompa wymiennika albo pompa w kotle.

W układzie że sprzęgłem czujnik na sprzęgle pilnuje zadanej temperatury i jak jest osiągnięta przez ciepło z kotła węglowego to gazowy nie pracuje, ale jak zaczyna brakować ciepła to dołącza się gazowy
  • #7 20642114
    Daris
    Poziom 20  
    @ls_77 o ile temat ze sprzęgłem rozumiem to zasmuciłem się Twoją wiadomością z informacją o konieczności zastosowania drugiej pompy zewnętrznej w obiegu zamkniętym pieca gazowego.

Planuję zakupić taki wymiennik : Nordic Tec BA-16-32 40kW.

Pozdrowienia
  • #8 20642776
    ls_77
    Poziom 38  
    Wymiennik ciepła nie ma znaczenia.
    W układzie kocioł stałopalny - wymiennik płytowy jest jedna pompa która odbiera ciepło od kotła stałopalnego i pcha do wymiennika. Za wymiennikiem musi być druga pompa która to ciepło będzie odbierać i kierować do układu CO. Obie pompy powinny razem się włączać np. ze sterownika kotła stałopalnego - inaczej będą problemy z brakiem odbioru ciepła i możliwością zagotowania wody w kotle stałopalnym.
  • #9 20643200
    Daris
    Poziom 20  
    To jasne ale myślałem, że pompa zamontowana w piecu gazowym starczy do obiegu po stronie układu zamkniętego. I nie będę musiał używać zewnętrzej.
  • #10 20643833
    ls_77
    Poziom 38  
    Pompa w kotle ma pewien algorytm pracy i ona nie wie kiedy rozpalisz w kotle stałopalnym. Ona ma za zadanie pracować ze swoim palnikiem.
  • #11 20648342
    Daris
    Poziom 20  

ls_77 napisał:
    Pompa w kotle ma pewien algorytm pracy i ona nie wie, kiedy rozpalisz w kotle stałopalnym. Ona ma za zadanie pracować ze swoim palnikiem.

Właśnie dlatego chciałem podłączyć czujnik z pieca gazowego gdzieś na piec węglowy, tak żeby wyłączał pompkę obiegową pieca gazowego, gdy na piecu na drewno pojawi się zadana temperatura.
  • #12 20649031
    ls_77
    Poziom 38  
    NIE DA SIĘ
  • #13 20649094
    Daris
    Poziom 20  
    No to lipa....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje podłączyć sterownik pogodowy Vaillant VRC 720/2 sensoCOMFORT do pieca Vaillant VC 20CS/1-5. Pojawiły się pytania dotyczące podłączenia przez szynę BUS oraz polaryzacji, na co odpowiedziano, że w regulatorach Vaillant podłączanych przez EBus polaryzacja nie ma znaczenia. Użytkownik rozważa również stworzenie układu hybrydowego z piecem gazowym i węglowym, gdzie czujnik temperatury z pieca gazowego miałby sterować pompą w piecu gazowym w zależności od temperatury w piecu węglowym. Wskazano na konieczność zastosowania sprzęgła hydraulicznego oraz drugiej pompy w obiegu zamkniętym, aby uniknąć problemów z odbiorem ciepła. Użytkownik planuje zakup wymiennika ciepła Nordic Tec BA-16-32 40kW.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA