logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki przetwornik A/D do komputera dla początkującego?

amorfis 24 Lis 2005 22:46 7122 10
REKLAMA
  • #1 2023582
    amorfis
    Poziom 11  
    Witam,

Chciałbym podłączyć do komputera przez port równoległy jakiś przetwornik A/D, tak żeby móc zrobić z kompa woltomierz, a może oscyloskop. Jeśli chodzi o programowanie to z tym nie będzie problemów - z zawodu jestem programistą - natomiast jeśli chodzi o elektronikę to jestem początkujący.

Jaki polecilibyście przetwornik mając na uwadze takie cechy jak cena i dostępność? Potrzebuję prostego urządzenia, nie musi być szybkie ani superdokładne.

Pozdrawiam
    Paweł Stawicki
  • REKLAMA
  • #2 2023797
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    Proponuję obejrzeć kity np. AVT-1085 http://www.sklep.avt.pl/go/_info/?id=2029&sess_id=b377ee7b038f5d08c54b331af5e4b37a gdzie akurat użyto ADC0831. Praktycznie najlepsze są przetworniki z interfejsem szeregowym (SPI, I2C itp), bo nie wymagają zbyt wielu linii sygnałowych (dane, sterowanie itp). Ja w takich sytuacjach używam mikrokontrolerki ATMELa (ATTiny26, ATMega8 połączone z CENTRONICSem przez SPI, ale niestety wymaga to napisania (niezbyt złożonego) programu po drugiej stronie lustra (w mikrokontrolerze), ale za to zwiększa elastyczność systemu.
  • REKLAMA
  • #3 2023814
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Jeśli przetwornik ma współpracować z portem równoległym PC, to najprostszym rozwiązaniem będzie zastosowanie przetwornika 8-bitowego z interfejsem równoległym.
    Dobrze byłoby gdyby przetwornik mógł pracować z napięciem wejściowym dodatnim oraz ujemnym.
    Przy założeniu, że element ten nie musi być bardzo szybki i superdokładny, proponuję zastosować AD7821. Układ spełnia wyżej wymienione założenia, wejściowy sygnał analogowy może być podawany w zakresie -2,5...+2,5V lub 0...5V. Szybkość przetwarzania, to milion próbek na sekundę.
    Nota katalogowa dostępna pod adresem:
    http://www.analog.com/en/prod/0%2C%2CAD7821%2C00.html

Gdyby dodać, że układ wymaga tak naprawdę jednej linii sterującej do uruchomienia konwersji oraz jest dostępny za darmo w programie próbkowym od Analog Devices, pozostaje więc tylko zamawianie układu do testów.

PS. Między przetwornikiem a portem LPT warto wstawić jakiś bufor zabezpieczający w przypadku zwarcia lub przeciążenia. W końcu nigdy nie wiadomo co może wydarzyć się podczas testów. :D
  • #4 2024309
    amorfis
    Poziom 11  
    Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli chodzi o kit AVT1085 to niestety odpada. Mi nie chodzi o kupienie gotowego urządzenia, ale właśnie o zrobienie go i oprogramowanie samemu. Poza tym chodzi mi o zrobienie tego niskim kosztem, 108zł to "trochę" za dużo ;)

Jeśli chodzi o port równoległy to nie jest to konieczność. Z szeregowym też sobie poradzę :) Jeśli są układy lepsze ale nadal w niskiej cenie i proste w obsłudze na port szeregowy to również prosiłbym o informację.

O co chodzi z tym programem próbkowym? Czy to jest dostępne w Polsce, czy raczej muszę się po prostu przejść do sklepu?

Pozdrawiam
    Paweł Stawicki
  • REKLAMA
  • #5 2024408
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    ADC0831, ADC0834, ADC0838 7-10 zł
    ADC0804 (równoległy) ok 7 zł
    ADC0820 (szybki) ok 12zł
    itd...

Przy kosztach na poziomie 2 zł można zrobić stosunkowo dokładny, tyle że wolny przetwornik z podwójnym całkowaniem (np. 4051+LM324+kilka elementów dyskretnych).

Najprostsze podłączenie do portu i oprogramowanie - przetwornik U/f (np LM331) - daje dobrą dokładność, tyle że jest też dość wolny (z natury rzeczy).

ATTiny26 od ok 4 zł
    ATMega8 od ok 8zł

Komunikacja przez RS najprościej i najtaniej do zrealizowania przez użycie w/w kontrolerków + konwerter MAX232. Program mikroprocesorka w sumie niezbyt złożony (w BASCOMie to kilka linii na krzyż) a narzędzia uruchomieniowe jeszcze prostsze (kilka drutów z LPT peceta na port ISP procesora). W zamian masz kilka kanałów 10-bitowych w multipleksie przy próbkowaniu na poziomie do ponad 10kHz.

W tej klasie cenowej korzystanie z bezpłatnych próbek jest chyba bez sensu (korespondencja, czekanie), chyba, że znajdziesz jakąś rakietę za USD10........ Na stronie analoga nie widziałem programu próbkowego. Można zapytać o to w www.alfine.com.pl (dystrybutor analoga na Polskę)
  • #6 2024524
    megao
    Poziom 25  
    Ocena: 91
    Program próbkowy, to po prostu DARMOWE próbki elementów.
    W przypadku Analog Devices można dostać po dwie sztuki wybranych elementów nie płacąc za nie, nie płaci się również za przesyłkę.
    Wystarczy założyć konto na stronie
    https://registration.analog.com/Registration/login/index.aspx?ReturnUrl=%2fRegistration%2fmyaccount%2findex.aspx
    i zamówić wybrane elementy.
    Zamawianie próbek naprawdę nic nie kosztuje.
  • REKLAMA
  • #7 2024571
    amorfis
    Poziom 11  
    I za darmo mi przyślą do Polski?! REWELA :D
  • #8 2024610
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Zamawianie DARMOWYCH próbek towaru, który jest dostępny od ręki z półki za kilka zł jest chyba bez sensu nieprawdaż?

Jeśli mówimy o darmowych próbkach, to proponuję wybrać coś lepszego - co najnmniej 12 bitów, sampling na poziomie 200-500kHz (wyżej się nie wyrobi interfejs PC-ta) np z tej tabeli : http://www.analog.com/IST/SelectionTable/?selection_table_id=195

np. AD7858
  • #9 2024918
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    To może ja też coś zaproponuję:
    Układ woltomierza na MAX1248, 10 bitów, rozdzielczośc 2,5 mV przy skali 2,5V.
    Mozna zrobić dzielniki wejściowe dla rozszerzenia skali. Woltomierz 4 kanałowy.
    Niestety, mierzy tylko napięcia dodatnie :cry:
    Za to startuje od pierwszego właczenia. Program rysuje wykresy napięć w czasie i umożliwia zapis danych na dysk.
    Niżej linki:
    http://www.maxim-ic.com/appnotes.cfm/appnote_number/1988
    http://pdfserv.maxim-ic.com/arpdf/software/A253listing1.txt
    http://pdfserv.maxim-ic.com/arpdf/software/A253listing2.txt
    http://www.uv.tietgen.dk/staff/mlha/Download/DOS/
    Programy obsługi w QBasic-u, można je łatwo modyfikować.
    Na SAMPLE czekałem ok. tygodnia.
    Drobna uwaga, nie bardzo wierzę w zasilanie układu wprost z portu LPT, zasiliłem go z zewnetrznego źródła 5V, można z zasilacza PC-ta.
    Zamiast MAX4164 dałem LM324.

pozdr.
  • #10 2027441
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    rasty napisał:
    Drobna uwaga, nie bardzo wierzę w zasilanie układu wprost z portu LPT, zasiliłem go z zewnetrznego źródła 5V, można z zasilacza PC-ta.
    ..,przez usb albo z przewodu klawiatury
  • #11 2033383
    rasty
    Poziom 27  
    Ocena: 23
    Jeszcze uzupełnienie:
    Format danych generowanych jest jak na rys. poniżej. W kolumnach pokazany jest czas i wartości napięc na poszczególnych kanałach.

Dane "obrobione" w Excelu na rys. nastepnym.

pozdr.
    Załączniki:
    • Jaki przetwornik A/D do komputera dla początkującego? format_danych.gif (4.47 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jaki przetwornik A/D do komputera dla początkującego? 13-7-05.gif (6.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru prostego i taniego przetwornika A/D do podłączenia do komputera, początkowo przez port równoległy, z możliwością późniejszej zmiany na interfejs szeregowy. Propozycje obejmują układy 8-bitowe z interfejsem szeregowym (SPI, I2C) lub równoległym, które nie wymagają wielu linii sygnałowych i są łatwe do zaprogramowania. Wskazano na popularne modele takie jak ADC0831, ADC0834, ADC0838, ADC0804, ADC0820 oraz AD7821, który obsługuje napięcia wejściowe w zakresie -2,5...+2,5V lub 0...5V i wymaga tylko jednej linii sterującej. Alternatywnie sugerowano użycie mikrokontrolerów Atmel (ATTiny26, ATMega8) z interfejsem SPI lub RS232 (z konwerterem MAX232), co pozwala na wielokanałowe pomiary 10-bitowe z próbkowaniem do ponad 10 kHz. Wspomniano także o przetworniku MAX1248 (10-bitowy, 2,5 mV rozdzielczości) z gotowym oprogramowaniem w QBasic do wizualizacji i zapisu danych, zasilanym z zewnętrznego źródła 5V. Poruszono temat darmowych próbek (program próbkowy) dostępnych od Analog Devices, które można zamówić online bezpłatnie i z darmową wysyłką do Polski. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania buforów zabezpieczających między przetwornikiem a portem LPT. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące alternatywnych interfejsów, takich jak USB lub wykorzystanie przewodu klawiatury.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA