logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nietypowy problem z podświetleniem telewizora Philips 55pus7334 - czy to wina ledów?

gtaminfo 02 Lip 2023 12:27 1203 14
REKLAMA
  • #1 20638753
    gtaminfo
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,

piszę z nietypowym albo typowym problemem :),
    dotyczy telewizora Philips 55pus7334.

Problem objawił się jakieś dwa miesiące temu. Telewizor zaczłął wyłączać podświetlenie matrycy po jakimś czasie. Pozostałe systemy oczywiscie działały a pod światłem było widać wyświetlany obraz.

Problem zaczął się nasilać i przykładowo ponowne uruchomienie już nie pomagało. Czasem trzeba było uruchomić tv kikla razy, a czasem trzeba było sobie odpuścić.

Stwierdziłem, że pójdę po najmniejszej lini oporu i wymienię płytki w TV'ku, wymieniłem płytę głowną, płytę zasilania - nie pomogło. Podjąłem decyzję, że kupie też TCON'a - bo może źle strzeliłem - nie pomogło.

Odłożyłem temat na dwa tygodnie.

Dzisiaj stwierdziłem, że sprawdzę czy się włącza. No i telewizor włączył się, podziałał minutę i pada podświetlenie. I tak w kółko.

Co myślicie, że jest pacjentowi :)?

Czyżby ledy padły? Opłaca się to naprawiać?

Będę wdzięczny za info :).

Dzięki
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20638873
    GanCegall
    Poziom 38  
    Ocena: 1628
    gtaminfo napisał:
    pod światłem było widać wyświetlany obraz.

To po co mieniać to co działa?
    Pewnie że ledy padły.
  • #3 20639159
    gtaminfo
    Poziom 2  
    Tylko powiedz mi czy taki objaw jest ze telewizor potrafi pochodzić nawet godzinę nim podświetlenie zgaśnie ?
  • Pomocny post
    #4 20639231
    GanCegall
    Poziom 38  
    to normalne
    Trzeba zdjąć ekran i sprawdzić lampki.

Dodano po 1 [godziny] 45 [minuty]:

To typowa usterka więc śmiało możesz zmienić tytuł tematu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 20640474
    bajdu
    Poziom 31  
    Ocena: 325
    Czasem jest tak że tv potrafi działać cały dzień i dłużęj. GanCegall napisał Ci prawdę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20640787
    GanCegall
    Poziom 38  
    Dodatkowo problemem może być zły kontakt połączeń listew, często wystarczy przelutowanie.
  • Pomocny post
    #7 20641023
    zdzich42
    Poziom 41  
    Ocena: 863
    No fakt ... do podstawienia pozostały Ci tylko ledy i matryca. Obudowy bym nie podejrzewał, chociaź... dużo nie brakuje a będziesz miał dwa fajne telewizory i sporo elektronicznych doświadczeń.
  • #8 20641096
    gtaminfo
    Poziom 2  
    Dzieki chłopaki za rady:)

Zatem będę zabierał się za zmianę.

Dam znać jak odniosę sukces :)
  • #9 20641955
    zdzich42
    Poziom 41  
    55PUS to rewelacyjny telewizor do porażek. Matryca klejona do ramki. Jak nieumiejętnie rozkleisz na pewno pęknie. Jak zdejmiesz z ramką a podejrzewam, że będziesz to robił po raz pierwszy jeśli Ci się uda możesz powiesić order na klapie. Kup piwo zaproś kumpla w cztery ręce zdejmowanie może się Wam uda. Jak nie to przynajmniej piwo będziesz miał z kim wypić...
  • REKLAMA
  • #10 20642014
    GanCegall
    Poziom 38  
    Tak, szit klejony do ramki i jeszcze od góry, urwane drivery, jednorazówka...

Dodano po 6 [minuty]:

zdzich42 napisał:
    55PUS to rewelacyjny telewizor do porażek.

Trafnie to ująłeś, po kiego grzyba tak mocno klejone, tylko filip tak robi, never filip more...
  • #11 20642041
    krakarak
    Poziom 42  
    Ocena: 1840
    Autor teraz ma palpitację serca - otwierać czy nie otwierać TV.
    Może któryś z was napisałby jak ma to zrobić, by jednak nie połamać matrycy?...
  • #12 20642063
    GanCegall
    Poziom 38  

krakarak napisał:
    Jak ma to zrobić, by jednak nie połamać matrycy?

No tak, aby nie połamać, inwencja twórcza się kłania, przepisu nie ma, 1% szans
  • #13 20642358
    zdzich42
    Poziom 41  
    Kiedyś miałem taki problem https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3969770.html#20525304 zacytuję bo może nie wszyscy mają "wstęp" TCL55C715 jak zdjąć matrycę?

Rozebrałem dolną część czyli aluminiową listwę. Dół matrycy można podnieść, boki i góra klejone w ramkę. Ramka wprasowana w "wannę". Problem natury technicznej taki że matryca jest wstawiona w głąb ramki a nie klejona na ramkę. Pytanie do osób, które miały styczność z tym modelem. Odcinać matrycę? ale jak skoro ramka przeszkadza odcinać ramkę od "wanny? Załączę zdjęcia może bardziej przemówią niż opis.
    [[i]/i] a teraz zakończenie
    Jako założyciel tematu chciałbym przywołać kolegów do zaprzestania roztrząsania powodów do braku chęci dzielenia się wiadomościami technicznymi. Meritum sprawy to: jak rozebrać... Jak do tej pory a minęło sporo czasu, nikt prócz mnie nie wie lub nie napisał, jak sobie z tematem poradzić. Ja już sobie poradziłem a za "bicie piany" serdecznie dziękuję, wprawdzie to nic nie kosztuje, ale też nic nie wnosi. Nie chcę być "bohaterem", który przebije ilością postów temat Dariusza o przydasiach. Jeśli kogoś interesują wyniki naprawy zamieszczę zdjęcia. Na dowód tym, którzy wiedzą co w trawie piszczy wspomnę, że wiem jaką "folię" należy wyrzucić gdy podmienia się ledy świecące na biało bo oryginały wcale na biało nie świecą...

Nawet w dziale serwisantów każdy miał to w dooopie... i czego oczekujesz w dziale początkujący? mam zrobić wykład?[/i]
    Przepraszam jeśli zrobił się off top.
    PS Philips z tego tematu to pryszcz przy problemach z TCL odkleić matrycę przyklejoną z góry i boków na całej długości a na dodatek głębiej niż ramka to połowa sukcesu, wycentrować i wkleić ponownie to dopiero problem. Chciałem zrobić filmik ale mi "przeszło"...
  • #14 20643439
    gtaminfo
    Poziom 2  
    Spokojnie chłopaki ;) , dam radę. Nie będę tego robił sam, a zrobię to z kumplem który ma odpowiedni warsztat i narzędzia. W domu mógłbym tylko kupkę zrobić :).

Raczej robie to dla zabawy niż dla cebulactwa. Niemniej jednak philips -> straszny szajz i tu zgadzam się z wszystkimi.

pozdrawiam.
  • #15 20643683
    zdzich42
    Poziom 41  
    kup lepiej ten czteropak...

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z telewizorem Philips 55PUS7334, który po pewnym czasie wyłącza podświetlenie matrycy, mimo że obraz jest widoczny. Po wymianie płyty głównej, płyty zasilania i TCON-a, problem nadal występuje. Użytkownicy sugerują, że przyczyną mogą być uszkodzone diody LED, a także złe połączenia w listewkach. Wskazują, że telewizor może działać przez dłuższy czas przed wyłączeniem podświetlenia, co jest typowe dla tej usterki. Rekomendują sprawdzenie lamp LED oraz przelutowanie połączeń. Użytkownik planuje podjąć się naprawy z pomocą znajomego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA