logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Vaillant ecoTEC plus VC 206/5-5 (H-PL) R6 - grzanie przy wyłączonym piecu

rkas 05 Lip 2023 21:22 468 5
  • #1 20643448
    rkas
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    Posiadam piec Vaillant ecoTEC plus VC 206/5-5 (H-PL) R6 z zasobnikiem. Zauważyłem, że w momencie wygrzewania zasobnika, aby zaobiec bakterii legionella, moje kaloryfery są ciepłe. Piec ma wyłączoną funkcję grzania, dodatkowo ma ustawione zabezpieczenie, że powyżej 21 st na zewnątrz nie załącza się. Co może być przyczyną takiej sytuacji. Jestem pewien, że piec jest wyłączony, a kaloryfery są gorące tylko w momencie wygrzewania.
  • #2 20643826
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944

Być może zawór przełączający w kotle nie zamyka do końca przepływu wody od strony instalacji CO i pewną ilość gorącej wody kieruje do instalacji CO - ale taka sytuacja mogłaby mieć miejsce także przy normalnym grzaniu zasobnika CWU.

Kocioł ma również taką funkcję, że gdy kończy grzać zasobnik, wyłącza palnik. Następnie przez pewien czas pompa wewnątrz kotła pracuje, aby odebrać ciepło i wyrównać temperatury. Po tym czasie pompa się zatrzymuje, a zawór przełączający ustawia się w kierunku CO. Być może część ciepła wpłynie do instalacji CO i grzejników, ale ilość tego ciepła jest niewielka.

Ile lat ma już ten kocioł? Kiedy taka sytuacja się zaczęła? Może serwisant coś pomoże?
  • #3 20643852
    rkas
    Poziom 11  
    Kocioł jest jeszcze na gwarancji, nie ma jeszcze dwóch lat. Sytuacje taką zaobserwowałem od około miesiąca. Ale nie wiem, czy wcześniej tak nie było, a po prostu przy zakręconych kaloryferach tego nie zauważyłem.
    Będę jeszcze to obserwował, ale prawie jestem pewien, że dzieje się tylko przy wygrzewaniu.
  • #4 20644087
    ls_77
    Poziom 38  
    Ocena: 944
    Zgłaszaj do serwisanta
  • #5 20672033
    rkas
    Poziom 11  
    Otrzymałem informacje od serwisanta, że to jest normalne działanie. Nadmiar ciepła jest przekazywany na ogrzewanie aby nie uszkodzić pieca.
  • #6 20672035
    rkas
    Poziom 11  
    Serwisant wyjaśnił, że to jest normalne działanie pieca.
REKLAMA