Hej
Mam problem z dodaniem drugiego klucza Fido (U2F) do konta Google.
Sprawiłem sobie dzisiaj drugi egzemplarz klucza, bezproblemowo dodałem go do konta MS, FB, kilku poczt, banku itd.
Natomiast mam problem z kontem Googla.
Mam na nim wcześniej skonfigurowany JEDEN klucz jako:
- klucz bezpieczeństwa (czyli do weryfikacji dwuetapowej)
- logowania Fido (Google to nazywa kluczem dostępu) - czyli logowania bez hasła (tylko klucz + pin do klucza)
I tutaj całość od lat śmiga (logowanie Fido może trochę krócej).
Teraz chciałem dodać kolejny klucz TYLKO jako klucz bezpieczeństwa (do logowania dwuetapowego) - w zakładce klucze bezpieczeństwa daje "dodaj klucz bezpieczeństwa" i zachowuje się to dwojako:
- wywala błąd, że nie rozpoznaje klucza, lub
- dodaje klucz jako klucz dostępu (logowanie Fido), a nie klucz bezpieczeństwa...
Próbowałem wielokrotnie cały czas z takim samym efektem...
Ma ktoś może dwa klucze U2F na konice Google i mu to działa? Bo nie wiem co źle robię Pomysły mi się skończyły.
Oba klucze to markowe "YubiKey".
Mam problem z dodaniem drugiego klucza Fido (U2F) do konta Google.
Sprawiłem sobie dzisiaj drugi egzemplarz klucza, bezproblemowo dodałem go do konta MS, FB, kilku poczt, banku itd.
Natomiast mam problem z kontem Googla.
Mam na nim wcześniej skonfigurowany JEDEN klucz jako:
- klucz bezpieczeństwa (czyli do weryfikacji dwuetapowej)
- logowania Fido (Google to nazywa kluczem dostępu) - czyli logowania bez hasła (tylko klucz + pin do klucza)
I tutaj całość od lat śmiga (logowanie Fido może trochę krócej).
Teraz chciałem dodać kolejny klucz TYLKO jako klucz bezpieczeństwa (do logowania dwuetapowego) - w zakładce klucze bezpieczeństwa daje "dodaj klucz bezpieczeństwa" i zachowuje się to dwojako:
- wywala błąd, że nie rozpoznaje klucza, lub
- dodaje klucz jako klucz dostępu (logowanie Fido), a nie klucz bezpieczeństwa...
Próbowałem wielokrotnie cały czas z takim samym efektem...
Ma ktoś może dwa klucze U2F na konice Google i mu to działa? Bo nie wiem co źle robię Pomysły mi się skończyły.
Oba klucze to markowe "YubiKey".