Niestety nie udało mi się namierzyć instrukcji, jednakże zapoznałem się z różnymi wariantami podobnego modelu i mam pytanie do bardziej doświadczonych w temacie.
Mój problem dotyczy trybu self-learning, który kończy się błędem. Po spraowaniu pilota brama uruchamia się, przechodzi dwa cykle otwierania i zamykania (pierwszy kalibracja odległości skrajnych, drugi kalibracja momentu obrotowego silnika) i wyskakuje błąd. Jakby przy samym końcu brama się zatrzymywala, ruszy na kilka mm, sterownik wyda jakiś dźwięk i proces jest zakończony migającym wykrzyknikiem. Dodam, że model ten nie posiada wyłączników krańcowych a zatem kalibracja, jak rozumiem, obrywa się po zliczeniu ilości obrotów wirnika.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problem? W różnych manualach znalazłem informację, że proces auto-nauki należy rozpocząć od bramy częściowo otworzonej i proces rozpocząć od kierunku zamykania. W innych, że od otwierania (zmiana przewodów silnika). W jeszcze innych, że nauka powinna rozpoczać się od bramy całkowicie zamkniętej. Tutaj również efekt nauki zakończony w identycz sposób. Może ktoś będzie w stanie rzucić świeże spojrzenie na te usterkę?
Silnik działał poprawnie do momentu wyjęcia w celu oczyszczenia mechanizmów, konserwacji.