logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problemy z Elixio 500 3S RTS - wejście STOP, piloty, programowanie i błedy w czasie zamykania.

mikus39 23 Lis 2018 16:06 1197 18
  • #1 17580031
    mikus39
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Chciałbym podłączyć kontrakton zabezpieczający bramę przed najechaniem na niedomkniętą furtkę. Trzeba to zrobić na wejściu STOP. Czy jest to zielona listwa z oznaczeniem SecProg i znaczkiem wyłącznika ?
  • #2 17580406
    adversus
    Poziom 32  
    Ocena: 597
    Kolego, nie odbierz tego jako złośliwość, ale nie możesz zajrzeć do instrukcji? Tam masz wszystko opisane. Dodam że na stronie 9 wspomnianej instrukcji masz to opisane :)
    Załączniki:
    • elixo500_3s_io_install.pdf (7.29 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 17580781
    mikus39
    Poziom 11  
    Nie chcę być zlośliwy. Ale na stronie 11 instrukcji mam schemat okablowania wg ktorego zadalem pytanie. Mam w opisie 14/15 sec prog. Strona 9 to przyuczanie. Nie jestem pewien to pytam. Nie montuje bram na co dzien.
  • #4 17580796
    adversus
    Poziom 32  
    mikus39 napisał:
    Chciałbym podłączyć kontrakton zabezpieczający bramę przed najechaniem na niedomkniętą furtkę. Trzeba to zrobić na wejściu STOP. Czy jest to zielona listwa z oznaczeniem SecProg i znaczkiem wyłącznika ?

Kolego a instrukcje masz czarno białą ? Bo ja podesłałem kolorową, i listwa jest zielna :) na stronie 11 instrukcji którą zamieściłem nie ma opisanego styku STOP. Jak pisałem wcześniej strona 9, jest listwa zielona i poniżej jej opis. Czego więcej potrzeba. Bo przyznam że nie rozumiem Twojej wypowiedzi z postu #3.

Wiec rozszerzę wypowiedź, styki Safty Input (Sec Prog albo Sec BP): 14 i 15 albo 17-18 i do tego je odpowiednio oprogramować...
  • #5 17580837
    mikus39
    Poziom 11  
    Tak. Czarno biala instrukcja w rodzimym języku. Oznaczenia niestety nic mi nie mówią. To jeszcze dopytam. Jak zaprogramować zeby przy otwartej furtce brama nie otwierał a sie. Nie bądzmy złośliwi. Ja mam swoją profesję. A forum zdaje się jest miejscem na merytorykę a nie złośliwości. Nie mniej jednak dzieki za pomocne informacje.
  • #6 17580851
    adversus
    Poziom 32  
    Moja instrukcja jest kolorowa, ściągnij ją... tak jest wszystko, a jeśli nie czujesz się na siłach to warto wezwać fachowca bo można narobić bałaganu sobie. I serio serio nie jestem złośliwy.

Tu masz kolorową i po polsku. Ładnie opisane opisane i kolorowe obrazki. Do tego wykorzystaj wcześniej wspomniane styki do wyboru.
    Załączniki:
    • Elixo_500_3S_RTS_Install_PL_EL_CS_ES.pdf (31.31 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 18293716
    mikus39
    Poziom 11  
    Zadam kolejne pytanie. Mam domofon zabudowany z wolnym stykiem otwierania bramy. Brakło mi żył kablowych do podłączenia sterowania z domofonu. Ale wymyśliłem sobie taki drobny patencik. Rozbiorę pilota 2 kanałowego somfy. Przylutowuję 2 przewody i podłączam do styków domofonu i zostawię płytkę w środku. Gdzie przylutować i czy to ma sens?
  • Pomocny post
    #8 18293794
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3634
    Ma i czasem tak się robi, kabelki z przycisku domofonu podlutowujesz do nóżek mikroswitcha w pilocie.
    Ale pozostaje zasilanie pilota - albo zostawiasz bateryjne i pamiętasz o wymianie baterii albo wyciągasz je z domofonu i ew. dostosowujesz stabilizatorem do poziomu napięcia zasilania pilota.

PS - najpierw sprawdź zasięg - jeśli wszystko dookoła kasety domofonu jest metalowe (słupek, skrzynka) - będziesz musiał wystawić pilota gdzieś poza metal.
  • #9 18293804
    mikus39
    Poziom 11  
    Szybsza opcja,zostawiam baterie. osłona domofonu w domu jest plastikowa. Zasięg z wnętrza jest wystarczający. Na które piny przylutować? Wyjmę do lutowania baterię. Konieczne będzie programowanie pilota?
  • Pomocny post
    #10 18293825
    kotbury
    Pojęcia nie mam (są różne typy mikroswitchy) - zdejm obudowę z pilota i daj fotkę.
    Programowanie - jeśli pilot był już działający to nie, jak nowy - oczywista oczywistość że trzeba dopisać.
  • #11 18294319
    mikus39
    Poziom 11  
    Problemy z Elixio 500 3S RTS - wejście STOP, piloty, programowanie i błedy w czasie zamykania.

Taki pilocik.pod 2.
  • Pomocny post
    #12 18294393
    kotbury
    Zewnętrzny styk pod górne i dolne nóżki.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1926771.html post #2
  • #13 18294596
    mikus39
    Poziom 11  
    Super. Dziękuję za pomoc. Już działa.
  • #14 20647176
    mikus39
    Poziom 11  
    Trochę o bramie. Działa i fajnie. Ale po burzy coś jej się odwidziało i zgubiła piloty. Chociaż nie do końca, programuje pierwszego. Komunikat usunięto. To dodaje jeszcze raz. Dodano. Ale pozostałe już są usunięte. I nie działają. Teraz mam trzy piloty i każdy na innym guziku otwiera. Trochę to nie tak. Co robię źle?.
  • #15 20647566
    kotbury
    Spróbuj przed dopisaniem wykasować pamięć pilotów - strona 19 instrukcji.
  • #16 20648228
    mikus39
    Poziom 11  
    Tak zrobiłem i niestety nie pomaga. Zrobiłem inaczej. Każdy z 3 pilotów na innym przycisku. Tylko teraz nie pomylić.
  • #17 20650353
    kotbury
    Chyba wysiada wbudowany odbiornik. Zawsze (aczkolwiek wiąże się to z niejakimi kosztami) możesz do napędu dołożyć na przewodach zewnętrzny odbiornik Somfy RTS (tudzież jego zamiennik)
  • #18 20650401
    mikus39
    Poziom 11  
    Dodałem trzy piloty. Każdy inny guzik. Działa. Chyba na razie sobie tak zostawię
  • #19 21932395
    mikus39
    Poziom 11  
    Pojawił się kolejny problem. Musiałem zresetować napęd. Ale to nie problem. Przyuczony jest od nowa. Ale w trakcie przyuczania musiałem mu pomóc domknąć bramę. I teraz mam tak. Brama się zamyka do miejsca gdzie następuje zwolnienie. Potem się zatrzymuje jakby wykryła przeszkodę i się cofa. Muszę ją zatrzymać i jeszcze raz zamknąć. Dałem już jej duża prędkość i mały obszar zwolnienia i nic nie pomogło. Nie ustawiłem jeszcze czegoś po resecie? Czy ewentualnie jakiś jeszcze parametr? Na wyświetlaczu pojawia się E5 wykryto przeszkodę. Ale dopiero jak ją zatrzymam pilotem. Co dziwne to że jak ja zamykam od połowy to się zamknie bez problemu. Panowie i Panie (bo wiem że są) ogarnołem. P27. Tu był problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy napędu bramy Somfy Elixio 500 3S RTS: podłączenia kontraktonu do wejścia STOP/SecProg w celu zabezpieczenia przed otwarciem przy niedomkniętej furtce, programowania wejść bezpieczeństwa oraz późniejszych problemów z pilotami po burzy i resetach pamięci. Ustalono, że należy wykorzystać styki bezpieczeństwa Sec Prog/Sec BP zgodnie z instrukcją i odpowiednio je zaprogramować. W kolejnym etapie omówiono przeróbkę pilota 2-kanałowego jako zdalnego sterowania z domofonu przez podlutowanie przewodów do mikroswitcha; potwierdzono, że rozwiązanie działa, a programowanie pilota jest potrzebne tylko przy nowym egzemplarzu. Następnie pojawił się problem z utratą części pilotów i sugestia wykasowania pamięci lub dołożenia zewnętrznego odbiornika RTS. Ostatni wątek dotyczy błędu E5 podczas zamykania po resecie i przyuczaniu napędu: brama dojeżdża do strefy zwolnienia, zatrzymuje się jak przy przeszkodzie i cofa, mimo zmiany parametrów prędkości i zwolnienia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA