logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wymienić ,,niezbędny" router od operatora na swój?

karonmikolaj10 15 Lip 2023 12:24 1653 2
REKLAMA
  • #1 20655076
    karonmikolaj10
    Poziom 1  

Witam. Proszę o pomoc lub doradzenie w sprawie. Otóż wczoraj, po długim czasie korzystania z internetu radiowego, zdecydowaliśmy się na zainstalowanie światłowodu. Ekipa, która to przeprowadzała, przyjechała ze swoim routerem. Powiedziałem, że nie będzie mi on potrzebny, ponieważ specjalnie zakupiłem drogi i wydajny router. Pan odpowiedział, że ich router jest niezbędny do działania internetu. Własny router jest dla mnie ważny, ponieważ chciałbym logować się do niego przez przeglądarkę i zmienić chociażby ustawienia NAT, a na routerze od poprzedniego operatora nie było to możliwe. Czy istnieje jakiś sposób, aby zastąpić router od operatora swoim własnym? Jeśli tak, to co trzeba zrobić?
  • REKLAMA
  • #2 20655083
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1094
    Uzupełnij informacje: jaki operator światłowodu, jaki dał router i jaki chcesz zastosować router.
  • #3 20655089
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2511
    karonmikolaj10 napisał:
    zmienić chociazby ustawienie NAT

Bajki opowiadasz. Co Ci da zmiana NAT, jak i .... tak masz NAT na sprzęcie operatora. Do tego pewnie i tak masz adres prywatny od operatora, więc co będziesz z tym NAT kombinował.
    karonmikolaj10 napisał:
    swój drogi i mocny router.

Mocny, to mój sąsiad bimber pędził. Wszystkie AP w całej unii mają prawnie ograniczoną moc nadawania i limit jest IDENTYCZNY dla wszystkich. Różnice są kosmetyczne, bardzie w funkcjach "eko - oszczędzanie energii itd".
    Jedynie możesz poprosić operatora, aby wymienił router na terminal ONT, albo przestawił swoje urządzenie w tryb bridge. Jednak różnie do tego podchodzą i np taka opcja tylko w najwyższym abonamencie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
REKLAMA