logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Własny router do światłowodu

mexi_ 10 Lip 2018 23:49 13365 8
REKLAMA
  • #1 17322519
    mexi_
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, jest to mój pierwszy post na forum. Mój problem polega na tym, że mam w domu router od dostawcy internetu, ale nie mam do niego dostępu (nie mogę się zalogować na stronę konfiguracyjną). A chciałbym mieć do niego dostęp żeby chociażby móc przekierowywać porty lub tego typu rzeczy. Dzwoniłem już do dostawcy i nie chce dać dostępu do routera. Do tego routera bezpośrednio jest wpięty kabel światłowodowy i normalnie ma Wi-Fi i 4 wyjścia LAN, tylko że ma jeszcze wyjście telefoniczne (rj11) oraz dwa z dostępnych portów LAN są skonfigurowane pod telewizje, ponieważ po światłowodzie mam internet, telewizje i telefon stacjonarny. I chciałbym się dowidzieć czy mogę jakoś podpiąć inny router, który działałby jako główny, a w tamtym miałbym podpięte tylko dekodery, telefon no i mój router. Chodzi nie o to żeby tylko działał i miałem drugie Wi-Fi tylko żeby moja sieć była całkowicie konfigurowalna na tym routerze bez dostępu do tego który jest bezpośrednio podpięty do internetu.
    Dziękuję za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17322526
    Gutek699
    Poziom 7  
    Zapytaj dostawcy, czy zgodzi się przestawić ONU (router dostawcy) w tryb bridge. Jeżeli tak, to kupujesz swój router, który po odpowiedniej konfiguracji będzie Twoim głównym, a ONU będzie działać jak modem.
  • #3 17322530
    mexi_
    Poziom 2  
    Bardzo dziękuje za odpowiedź.
    Mam jeszcze pytanie czy telewizja i telefon będą wtedy normalnie działały wpięte do routera dostawcy?
  • REKLAMA
  • #4 17322762
    makosuu
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 370
    mexi_ napisał:
    Mam jeszcze pytanie czy telewizja i telefon będą wtedy normalnie działały wpięte do routera dostawcy?

Spytaj dostawcy. Możliwe że będzie trzeba wszystko przenieść na swój sprzęt.
  • REKLAMA
  • #5 17322831
    jprzedworski
    Ocena: 827
    Pytanie, czy w ogóle da się zrobić jakiekolwiek przekierowanie. Dostawcy sieci światłowodowych zwykle przydzielają adres IP prywatny a nie publiczny, więc bridge nic nie da. Trzeba ich zapytać o publiczny. Bywa możliwe za dodatkową opłatą.
  • #6 17322889
    geniusm
    Poziom 27  
    Ocena: 49
    Router swój możesz sobie podpiąć i mieć swoją sieć z którą będziesz robił sobie co będziesz chciał ale przekierowanie portów nie zadziała z powodów podanych powyżej.
    U mnie dla przykładu chcąc mieć dostęp z zewnątrz trzeba publiczne IP wykupić, samo przekierowanie portów nic nie da ( mam dostęp do modemu operatora ).
  • #7 17323621
    mexi_
    Poziom 2  
    A jakbym kupił ONT Huawei Echolife hg8110h (jest w nim wyjście lan i telefoniczne) i podpiął to zamiast routera od dostawcy, a do ONT telefon i mój router, następnie w routerze by się skonfigurowało dwa wyjścia pod telewizje to chyba by działało wszystko. Wykupiłbym też te publiczne IP. Ma to w ogóle prawo działać? Nie znam się tak szczegółowo na tym ale wydaje mi się, że może zadziałać taki układ.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 17323638
    makosuu
    Ocena: 370
    jprzedworski napisał:
    Dostawcy sieci światłowodowych zwykle przydzielają adres IP prywatny a nie publiczny

Raczej zwykle publiczny.

mexi_ napisał:
    A jakbym kupił ONT Huawei Echolife hg8110h

Nie. Nie możesz używać sprzętu innego niż od dostawcy (chyba że dostawca go dopuści, co raczej jest wątpliwe). Zapytaj się ich czy dają publiczny adres czy trzeba wykupić oraz co z trybem mostu.
  • #9 17323653
    mexi_
    Poziom 2  
    Dzięki za pomoc. Skontaktuje się z dostawcą o tryb "Bridge" i publiczne IP.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie własnego routera do światłowodu, ponieważ nie ma dostępu do routera dostawcy, co uniemożliwia mu konfigurację portów. Odpowiedzi sugerują, aby skontaktował się z dostawcą w celu przestawienia routera w tryb bridge, co pozwoliłoby na użycie własnego routera jako głównego. Istnieją jednak obawy dotyczące możliwości przekierowania portów, ponieważ dostawcy często przydzielają adresy IP prywatne. Użytkownik rozważa zakup ONT Huawei Echolife hg8110h, ale otrzymuje informacje, że użycie sprzętu innego niż od dostawcy może być problematyczne. Zaleca się również uzyskanie publicznego adresu IP od dostawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA