logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Ford Mondeo MK3 TDCI 2.0 - Błędy P2288, P0191, nie odpala mimo wymiany części

Alexon100 15 Lip 2023 13:26 3555 20
REKLAMA
  • #1 20655128
    Alexon100
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    Witam,

Po kilku spędzonych godzinach na różnych forach, nadal nie mogę rozwiązać mojego problemu.

Mianowicie, kupiłem od gościa Mondeo, mówi że zgasł mu na ekspresówce i od tamtej pory nie odpalił. Gościu wymienił i ustawił pompe paliwa. Wsadził, ustawił i zaprogramował nowe wtryski. Wymienił rampe CR wraz z jego czujnikiem, wymienił czujnik położenia wałków rozrządu jak i czujnik położenia korby.

Wszystkie wymienione części mi dał, leżą w bagażniku.

Ciśnienie na rampie to 123300 kPa czyli 1233 bar(?)

Aktualne błędy to P2288, czyli regulacja cisnienia wtrysku, cisnienie za wysokie, oraz P0191 czyli czujnik ciśnienia CR, ktory byl wymieniany. Wiązka jest okej. Wcześniej mi wyskakiwały inne błędy typu P2291 czyli zbyt niskie ciśnienie.

Chce dodać iż wcześniej nie było błędu czujnika CR lecz było to samo - nie odpalał. Podmieniłem nowy czujnik z oryginalnym 2 razy lecz ciągle to samo.
    Próbowano go odpalić na sprayu. Sprayem dalo się pokręcić silnik lecz nie odpalił.

Pozdrawiam

Edit: już nie ma błędy P0191 lecz nadal występuje błąd P2288

Edit2: wymieniłem czujnik CR, ciśnienie teraz to 456 bara.

Wyskoczyły mi nowe błędy:

P1221, Regulacja cisnienia wtrysku, wyższe/niższe niż wymagane
    P0251 Zawór regulacji dawki paliwa pompy wtryskowej A

Edit3: zapomniałem dodać że wczoraj wymieniałem filtr paliwa na nowy, zalewałem go do pełna zanim go włożyłem
  • REKLAMA
  • #2 20655167
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20655177
    Alexon100
    Poziom 9  
    johnny833 napisał:
    Na plaka misi palić tak czy tak.

Mówiąc spray miałem na myśli plak. Nie odpala na plaku.
  • #4 20655186
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Jak nie pali na plaku to są tylko 2 możliwości, albo podawany nieumiejętnie, albo silnik uszkodzony mechanicznie.
  • #5 20655201
    Alexon100
    Poziom 9  

ociz napisał:
    albo silnik uszkodzony mechanicznie.

Na plaku coś próbuje załapać, nic więcej. Ten silnik kręci tylko na plaku w sumie.

Co masz na myśli, że jest uszkodzony mechanicznie?

Rozrząd jest okej, nie widzę powodów, żeby był uszkodzony mechanicznie, szczególnie że te auto było regularnie konserwowane, mam wszystkie rachunki.

Spróbuję jeszcze raz na plaku odpalić, tym razem umiejętnie.
  • #6 20655203
    ociz
    Każdego diesla da się uruchomić wyłącznie na plaku, tylko trzeba podawać odpowiednią ilość.
  • #7 20655759
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3362
    Alexon100 napisał:

Co masz na myśli, że jest uszkodzony mechanicznie?
    Rozrząd jest okej, nie widzę powodów, żeby był uszkodzony mechanicznie, szczególnie że te auto było regularnie konserwowane, mam wszystkie rachunki.
    Spróbuję jeszcze raz na plaku odpalić, tym razem umiejętnie.

To że np. pękły pierścienie. Co z tego że rozrząd ok nic to nie znaczy kompletnie nic. To że było regularnie konserwowane jak to określiłeś też zbytnio nie ma znaczenia. Żeby odpalił na plaku wystarczą mu obroty silnika, kompresja na tłokach no i plak jako paliwo.
  • REKLAMA
  • #8 20655784
    Alexon100
    Poziom 9  

piotrekwoj1 napisał:
    pękły pierścienie

No ale musi być jakiś powód, żeby pękły. Nie znam się, więc nie będę się tutaj wymądrzał, ale moim zdaniem tak o bez konkretnego powodu by nie pękły. Wiele było takich zdarzeń w tym silniku, że zgasł i nie odpalił przez układ paliwowy lub chociażby przez te 2 czujniki położenia wałków lub korbowodu. Niczego oczywiście nie wykluczajmy, to jest tylko moje zdanie i moja teoria, mechanikiem nie jestem, więc mogę się mylić i się zdziwić, jeśli faktycznie by to były pierścienie.

piotrekwoj1 napisał:
    Żeby odpalił na plaku, wystarczą mu obroty silnika, kompresja na tłokach, no i plak jako paliwo.

Właśnie na temat plaka, dzisiaj próbowałem go odpalić na nim. Nie wiem, czy chodzi o to, żeby silnik załapał i samoczynnie sobie kręcił, czy tylko po to, żeby kręcił na plaku jako paliwo, tak jak napisałeś.
    Wracając. Pryskałem preparatem, no i sobie kręcił, a bardziej jakby chciał odpalić.

Jeszcze spróbuję wymienić zawór regulacji na pompie na ten oryginalny, gdyż mi wyskakuje błąd z tym zaworem. No i zauważyłem też, że zawór od tej nowej pompy jest inaczej ustawiony niż ten z oryginalnej pompy (śrubka regulacji).
  • #9 20655794
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Pierścienie to tylko przykład a na plaku to silnik diesela normalnie działa pracuje. Dopóki będziesz psikał plakiem dopóty silnik powinien pracować. Możesz odłączyć całe paliwo, czujnik wałka, czujnik wału i jak jest silnik sprawny mechanicznie to musi odpalić.

Alexon100 napisał:
    (śrubka regulacji).

Nie ma tam takiego czegoś.
  • #10 20655861
    Alexon100
    Poziom 9  
    piotrekwoj1 napisał:
    Dopóki będziesz psikał plakiem dopóty silnik powinien pracować.

No u mnie sobie pracuje na plaku bez problemu.

piotrekwoj1 napisał:
    Nie ma tam takiego czegoś.

To co to za śrubka w takim razie? Do zamknięcia tego wszystkiego?
    Załączniki:
    • Ford Mondeo MK3 TDCI 2.0 - Błędy P2288, P0191, nie odpala mimo wymiany części 9109-903_7__lrsw-hr.jpg (178.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20656711
    Alexon100
    Poziom 9  
    Szybka aktualizacja sytuacji. Pokręciłem silnikiem na plaku przez conajmniej 20 sekund na około 1,5tyś obrotów. Widziałem na forach że silnik nie odpala przez zapowietrzenie się układu. Odpowietrzałem układ odkręcając śrubki na wtryskiwaczach kręcąc przy tym rozrusznikiem. Jednemu się sam odpowietrzył również na plaku, tyle że wtedy silnik mu odpalił normalnie na paliwie z wtrysków, gdyż u mnie - już nie chciał.

Zauważyłem że puszczając rozrusznik, zostawiając zapłon, wtryskiwacze wydają taki dziwny, regularny dźwięk wysokiego tonu - wszystkie cztery wtryski, dopóki przekaźnik nie pstryknie.

Mam pytanie dotyczące ciśnienia w rampie podczas kręcenia rozrusznikiem. Jakie powinno być ciśnienie aby silnik odpalił? Na różnych forach jest inaczej. Niektórzy mają 30 bar, niektórzy mówią że musi być 350bar +-50bar.

No i czy to możliwe że to może być wina ECU?

Posprawdzam jutro wiązki, elektrykę, bezpieczniki.

No i czy da się jakoś "oszukać" ECU lub wymusić start silnika?
  • #12 20656866
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    350+-50, nie da oszukać się ECU. Ten silnik a dokładniej układ wtryskowy w tym silniku lubił opiłkować więc sądzę że kupiłeś sobie problem. Generalnie sprawdź czy nie masz w filtrze paliwa opiłków ale sądzę że tak. W takim przypadku pompa CR, wtryski do przeglądu w firmie. Zbiornik do wyrzucenia ewentualnie do wypłukania na zewnątrz, napewno nie na aucie oraz cały układ paliwowy do płukania. Generalnie sprzedawca tak powiedział bo zapewne wiedział że to będzie kosztowało kupę kasy.
  • REKLAMA
  • #13 20657034
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20657222
    Alexon100
    Poziom 9  
    >>20656866

Ogólnie to tak jak pisałem, gościu wymienił większość układu. Czyli pompe, rampe CR, wtryski, a ja wymieniałem filtr paliwa. W starym filtrze opiłków nie było. Jedyne opiłki gdzie mogłem znaleźć to na tym starym czujniku położenia wału korbowego który został wymieniony. Również na starej rampie CR, niczego nie było ani w starej pompie wtrysku.

Spróbuję coś zrobić ze swojej strony choć wątpię że go sam odpalę. Pojadę do jakiegoś mechanika żeby mi sprawdził układ paliwa, wtryski itp

Jeżeli chodzi o sprzedawcę, powiedział że wpakował kupę kasy w niego które wiele nie dało. Wiec zrezygnował i bardzo tanio sprzedał te auto. Mam wrażenie że to przez jakąś malutką rzecz ten silnik nie odpala. Nie wiem..

Dodano po 5 [minuty]:

johnny833 napisał:
    Czytaj dalej takie głupoty.

Dlatego wolę podpytać bo wątpliwości miałem.

johnny833 napisał:
    Jak masz błąd zaworu na pompie to zajmij się tym zaworem

Ten zawór wymieniłem, dałem oryginalny i to samo. Raz mi się pojawia błąd zaworu a raz tylko zbyt wysokie ciśnienie. Sprawdzę wiązkę z zasilaniem tego zaworu.
  • #15 20657232
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 20657254
    madamsz1
    Poziom 42  
    Ocena: 1675
    Sprawdź dobrze wiązkę przy ECU. Lubią zgnić w tych okolicach.
  • #17 20659377
    Alexon100
    Poziom 9  
    Witam, sprawdziłem tą wiązkę do tego zaworu. Prąd na tej wiązce jest. Podłączyłem zawór który był w tej pompie, no i nie działa. Nie rusza się. Nie wiem jak wygląda sytuacja z oryginalnym zaworem ale domyślałem się że pewnie to samo.

Zamówię nowy zawór i dam znać.
  • #18 20659498
    ociz
    W taki sam właśnie sposób poprzedni właściciel wpakował tam kupę pieniędzy i pewnie tylko więcej szkód narobił.
  • #19 20659528
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    ociz napisał:
    W taki sam właśnie sposób poprzedni właściciel wpakował tam kupę pieniędzy i pewnie tylko więcej szkód narobił.

I obecny zaczyna robić to samo a znając życie i tak auta nie naprawi.
  • #20 20661859
    Alexon100
    Poziom 9  
    No to co według was mam robić?

Jednak się myliłem, zaworki działają.
    Testowałem na akumulatorze a po podpięciu do samochodu też wszystko działa. Jedyny błąd to P2288 czyli zbyt wysokie ciśnienie.

Prawie cały układ paliwa nowy, brak opiłków w układzie.

Przy kręceniu mam 410 bar w rampie, ciśnienie się trzyma i sie nie rusza. Zasilanie do wtrysków jest.

W manualu pisze ze gdy jest +50 (350barów ) to dawka paliwa ustawiana jest na poziomie równym 0 blokując wtryski.

Nie rozumiem skąd tyle ciśnienia się bierze w układzie. Zawór IMV jest okej. (Niby)

Za pomocą jakiegoś sprzętu diagnostycznego można robić test cyklu zaworu IMV żeby sprawdzić czy jest sprawny. Chciałbym się dowiedzieć jaki to jest sprzęt.
    Sprzętu pewnie nie kupię tylko po to by zrobić test zaworu IMV, po prostu zaciekawił mnie ten temat.

Nie wiem czy to dotyczy mojego modelu, ale ponoć błąd P2288 dotyczy również ciśnienia oleju. Przez chwilę miałem rozkminę czy by to nie był przypadkiem czujnik ciśnienia oleju który by unieruchamiał silnik, lecz nie jestem pewny i pewnie to nie będzie to.
  • #21 20769693
    Alexon100
    Poziom 9  
    Zmienione wtryski oraz pompa.

Pompa opiłkowała, wtryski zatarte oraz zawalone opiłkami.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z uruchomieniem Forda Mondeo MK3 TDCI 2.0, który nie odpala po wymianie wielu części, w tym pompy paliwa, wtryskiwaczy oraz czujników. Występują błędy P2288 (zbyt wysokie ciśnienie wtrysku) oraz P0191 (czujnik ciśnienia CR). Użytkownik sprawdził ciśnienie na rampie, które wynosi 410 bar, co jest zbyt wysokie. Wskazano na możliwość uszkodzenia mechanicznego silnika, problem z zaworem regulacji ciśnienia lub z ECU. Użytkownik planuje dalsze testy i konsultacje z mechanikiem, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA