Cześć, jestem całkiem nowy w elektronice, więc doceniam każdą pomoc, jaką mogę uzyskać.
Próbuję zaprojektować obwód, który może zapewnić stały prąd około 50 mikroamperów (μA) przy obciążeniu, używając baterii 1,5 V.
Na obrazie obciążenie jest reprezentowane przez rezystor, który w rzeczywistości będzie katodą i anodą. Pomiędzy anodą a katodą powinna znajdować się słabo gojąca się rana, na przykład wrzód cukrzycowy.
W tej chwili jest to raczej eksperyment myślowy. Nawet nie myślę jeszcze o badaniach fazy I. O ile mi wiadomo, nie ma takiego urządzenia medycznego dostępnego na rynku. Bateria 1,5 V nie może zaszkodzić zgodnie z przeznaczeniem w tym projekcie. Urządzenia TENS pracują przy znacznie wyższych prądach i są uważane za bezpieczne. Pacjenci z padaczką i rozrusznikami serca/arytmiami byliby oczywiście wykluczeni jako środek ostrożności.
Patrzę na aktualny projekt pompy, jak omówiono tutaj (https://www.allaboutcircuits.com/technical-articles/how-to-design-a-precision-current-pump-with-op-amps/). Czytałem, że LM324 może pracować przy niższych napięciach zasilania, a bateria 1,5 V nie powinna stanowić problemu. Ale oczywiście zmienię wzmacniacz operacyjny, jeśli to konieczne.
Opór skóry jest bardzo zmienny, dlatego przyglądam się temu rodzajowi konfiguracji. Sytuację można poprawić, stosując żele przewodzące, ale planowałem użyć omomierza, aby to przetestować. Urządzenie ma być noszone przez dłuższy czas (72h+), więc może się zdarzyć, że wystarczająco bliska średnia dla oporu skóry będzie działać. Obejmuje to również zabezpieczenia przed awarią w ostatecznym projekcie.
Jestem lekarzem, a nie inżynierem elektronikiem, więc bardzo dziękuję za pomoc.