logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Licznik GAMA 100 Typ G1M.152 - sterowanie taryfą G12

Andziolini 05 Sie 2023 11:55 4224 2
REKLAMA
  • #1 20681763
    Andziolini
    Poziom 1  
    Witam,
    Wymieniono mi licznik z indukcyjnego na typ, jak w temacie.
    Posiadam taryfę G12.
    Instalator poinformował mnie, że muszę posiadać jeszcze urządzenie, które będzie sterowało licznikiem w taki sposób, aby sumował on zużycie energii dla obydwu taryf (dzienna/nocna).
    Czy licznik ten nie posiada takiej funkcji już "w sobie" i musi być sterowany z zewnątrz?
    Instalacja pomiarowa w tej chwili składa się z 2 elementów: po lewej licznik (fot1), a po prawej takie urządzenie (fot2) Elektroniczny licznik energii elektrycznej GAMA 100 z plombą zabezpieczającą zamontowany na ścianie. Programator czasowy marki Grässlin zamontowany na ścianie, wyświetlający godzinę 15:20.
  • REKLAMA
  • #2 20682578
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6638
    Licznik indukcyjny dwutaryfowy potrzebuje zewnętrzny programator (zegar) sterujący - i taki był.
    Licznik elektroniczny takiego nie potrzebuje. Nie wiem dlaczego monter go pozostawił.

Nie wiem co miał na myśli instalator, może coś źle zrozumiałeś.
    Cytat:
    Instalator poinformował mnie, że muszę posiadać jeszcze urządzenie, które będzie sterowało licznikiem w taki sposób, aby sumował on zużycie energii dla obydwu taryf (dzienna/nocna).

Przełączanie stref taryfowych jest wewnątrz licznika. Zużycie energii zapisuje w rejestrach 1.8.x oraz 15.8.x
  • #3 20682659
    stasiakaam
    Poziom 1  
    Hmm, pewnie źle go zrozumiałem.
    Tylko po co pozostawił on to urządzenie?
REKLAMA