logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Zastosowanie podlicznika 3fazowego 2strefowego do taryfy G12W Tauron - pytania i wątpliwości

rafaelo94 23 Lis 2020 10:49 1998 18
REKLAMA
  • #1 19062787
    rafaelo94
    Poziom 9  
    Ocena: 17
    Witam, mam problem do rozwiązania, elektryk chce w mojej instalacji założyć zwykły podlicznik, który nie będzie liczył osobno energii na godziny i weekendy. Mam od Tauron-a taryfę G12W. Potrzebuję założyć taki sam podlicznik na piętro do wewnętrznego użytku. Czytam różne wątki sprzed 10lat i chyba wiele się nie zmieniło w temacie. Tzn. nie ma jakiegoś takiego elektrycznego urządzenia co jest w stanie sobie wszystko zaprogramować i liczyć te kWh na 2 strefy. Widzę jakieś liczniki 2 taryfowe ale do nich chyba mimo wszystko wymagany jest jakiś zegar sterujący. Koszta są spore sam taki licznik z F&F ok 500zl z Hager ok 900zl. Do tego mimo wszystko trzeba dokupić zegar? Jest też tańsza opcja jak jest miejsce w rozdzielni, kupno 2 osobnych liczników po ok 100zl i do nich jakiś jeden zegar zaprogramowany na te godziny i dni? Można tak zrobić np na 2 liczniki normalne 1 taryfowe czy to musi być jeden licznik 2taryfowy. Żeby nie było żadnych zaników napięć w gniazdkach czy innych przerw, nie wiem w jaki sposób takie zegary działają. Ktoś zna ten problem? Jak to rozwiązać, trzeba się liczyć ze sporymi kosztami takich urządzeń dwutaryfowych czy gra nie warta świeczki i założyć po prostu tak jak chce elektryk normalny licznik jedno taryfowy i jakoś później dzielić kwotę za kWh i w ten sposób się rozliczać z resztą domowników? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 19063060
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    rafaelo94 napisał:
    który nie będzie liczył osobno energii na godziny i weekendy. .....Potrzebuję założyć taki sam podlicznik na piętro do wewnętrznego użytku.

To znaczy będzie liczył wszystko razem?

rafaelo94 napisał:
    co jest w stanie sobie wszystko zaprogramować i liczyć te kWh na 2 strefy.

To w końcu chcesz wiedzieć ile energii zużyto w każdej ze stref, czy nie?
    rafaelo94 napisał:
    Do tego mimo wszystko trzeba dokupić zegar?

Nie trzeba. Zegar jest w liczniku (elektronicznym)
    rafaelo94 napisał:
    Jak to rozwiązać, trzeba się liczyć ze sporymi kosztami takich urządzeń dwutaryfowych czy gra nie warta świeczki i założyć po prostu tak jak chce elektryk normalny licznik jedno taryfowy i jakoś później dzielić kwotę za kWh i w ten sposób się rozliczać z resztą domowników?

Niestety zliczenie całej energii w jednej taryfie nie rozwiąże Twojego problemu. Ponieważ ceny kWh w różnych strefach są różne. Tak więc jedynie licznik wielotaryfowy, zaprogramowany tak jak Twój (główny) licznik.
    No chyba, że będziesz co miesiąc obliczał średnią (ważoną) jaką płacisz Ty i na tej podstawie rozliczał się z domownikami. Bo ta średnia każdego miesiąca będzie zapewne inna.
  • REKLAMA
  • #3 19063122
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    kj1 napisał:
    rafaelo94 napisał:
    który nie będzie liczył osobno energii na godziny i weekendy. .....Potrzebuję założyć taki sam podlicznik na piętro do wewnętrznego użytku.

To znaczy będzie liczył wszystko razem?...

Autorowi chodzi o takie rozwiązanie:
    - podlicznik z dwoma taryfami, pokazujący zużycie w I i II taryfie dla wydzielonego obwodu.
    Ale znalazł liczniki dwutaryfowe potrzebujące zewnętrznego zegara.
    Liczniki jednotaryfowe znalezione przez niego też wymagają zewnętrznego zegara (i dodatkowo układu przełączającego odbiory na właściwy licznik w aktualnej taryfie).

Jeśli znasz taki dwutaryfowy licznik z zegarem, to podaj typ.
  • #4 19063252
    rafaelo94
    Poziom 9  
    Najlepsze rozwiązanie, które mnie interesuje to właśnie, żeby liczyło mi prąd w tygodniu przez noc i od 13 do 15 oraz w weekend osobno, a pozostały czas osobno żebym wiedział ile kWh zużyto drogiego prądu i taniego prądu. Ja się na tych urządzeniach nie znam i nie znam ich charakterystyki. Co do tych zegarów to czytałem tutaj w innych tematach, że ludzie coś takiego stosują. Nie wiem właśnie czy są urządzenia, które mają wszystko wbudowane w siebie. Jak urządzenie jest opisane jako dwustrefowe to posiada w sobie taki zegarek w każdym przypadku? Czy po prostu ma możliwość podłączenia takiego zegara i posiada 2 wyświetlacze. A opcja z zegarem i dwoma zwykłymi licznikami też gdzieś tutaj czytałem, po prostu opisał bym sobie wtedy na licznikach, że jeden liczy prąd drogi, a ten drugi w taniej strefie i też wiem wszystko. No a właśnie elektryk chce mi podłączyć jeden zwykły licznik co nie ogarnia tych taryf i czy to strefa droga czy tania i ile kWh w danych godzinach zużyłem to się nie dowiem.
  • #5 19063384
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6601
    rafaelo94 napisał:
    Najlepsze rozwiązanie, które mnie interesuje to właśnie, żeby liczyło mi prąd w tygodniu przez noc i od 13 do 15 oraz w weekend osobno, a pozostały czas osobno żebym wiedział ile kWh zużyto drogiego prądu i taniego prądu. Ja się na tych urządzeniach nie znam i nie znam ich charakterystyki.
    Rozumiem, że istotna jest kwestia ceny, oraz miejsca zainstalowania licznika.
    Niestety miniaturyzacja kosztuje i to sporo. Jak chcesz najtaniej, to licznik indukcyjny wzorcowany kupisz <100zł. Zegar sterujący też poniżej tej kwoty. Niestety liczniki indukcyjne mają swoje gabaryty i zazwyczaj nie ma na nie miejsca w typowej rozdzielnicy. Więc pozostaje albo zabudowa osobnej rozdzielnicy, albo większe koszty z tytułu kompaktowych aparatów na szynę TH.
  • #6 19063562
    rafaelo94
    Poziom 9  
    Nie ma znaczenia ilość miejsca, przewód główny który idzie zza licznika Tauron-u na piętro, przechodzi przez garaż, w którym będzie montowana rozdzielnia na ten licznik i ewentualnie dodatkowo SPD, ale pytanie takie bo widzę w internecie te liczniki cyfrowe, Bemko czy Orno za ok 120zl zwykle jedno strefowe na 3 fazy. No i ja się nie znam na tym czy za pomocą jakiegoś tam programowalnego zegarka można włożyć do rozdzielni dwie sztuki takiego licznika, który to jeden będzie liczył kWh od do godziny, a drugi w innych godzinach od do i cała dobę w weekend. Bo za liczniki wyjdzie ok 250zl porównując do takiego niby dwu taryfowego to różnica w cenie jest znaczna np Hager EC352. No i nie wiem czy taki licznik sam w sobie zamyka sprawę czy do niego też trzeba jakieś zegarki montować. Mój elektryk o takich rzeczach nie słyszał i właśnie proponuję licznik jedno strefowy i mówi mi, że nie będę w stanie mierzyć tego poboru w różnych godzinach.
  • #7 19063587
    zbich70
    Poziom 43  
    rafaelo94 napisał:
    Nie ma znaczenia ilość miejsca,
    Skoro tak, to jak pisałem wyżej - szukaj licznika C52c, lub podobnego. Do tego zegar, np. PCm 05, choć wcześniejsze wersje też chyba miały programowanie tygodniowe.
  • REKLAMA
  • #8 19063804
    tyqva
    Poziom 36  
    Ocena: 1146
    rafaelo94 napisał:
    ...ale pytanie takie bo widzę w internecie te liczniki cyfrowe, bemko czy orno za ok 120zl zwykle jedno strefowe na 3 fazy. ...

Musiałbyś do tych dwóch liczników dołożyć dwa styczniki, aby spiąć w całość instalacje, oraz zegar, by przełączał zasilanie. Pojawiłby się jednak problem - w momencie przełączania z taryfy I na II, nie byłoby na moment napięcia. Trzeba byłoby zastosować specjalny zegar z trzema stykami zwartymi na czas przełączania.
    Schemat - elektroda071.jpg

Najprostszym rozwiązaniem jest zastosowanie licznika dwutaryfowego i zegara.
    Schemat - elektroda072.jpg.
    Załączniki:
    • Zastosowanie podlicznika 3fazowego 2strefowego do taryfy G12W Tauron - pytania i wątpliwości elektroda071.jpg (55.4 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Zastosowanie podlicznika 3fazowego 2strefowego do taryfy G12W Tauron - pytania i wątpliwości elektroda072.jpg (20.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 19064901
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    W liczniku C52 nad zaciskami prądowymi są zworki. Z tego co pamiętam, jeżeli je rozewrzemy, to licznik nie będzie się "kręcił". Wówczas wystarczyłoby połączyć tory prądowe liczników szeregowo i załączać przekaźnikami zworki w odpowiednim liczniku. Ale to musieliby potwierdzić koledzy z większym niż moje doświadczeniem z licznikami.

Zastosowanie podlicznika 3fazowego 2strefowego do taryfy G12W Tauron - pytania i wątpliwości

Ale, oczywiście najprostszym rozwiązaniem jest montaż licznika dwutaryfowego i odpowiedni zegar przełączający taryfy.

Zastosowanie podlicznika 3fazowego 2strefowego do taryfy G12W Tauron - pytania i wątpliwości

Dodano po 17 [minuty]:

tyqva napisał:
    Jeśli znasz taki dwutaryfowy licznik z zegarem, to podaj typ.

Przecież takie liczniki montują ZE. Więc na pewno są.
    Problem jest w tym, że oprogramowanie do ich obsługi nie jest ogólnodostępne.
  • #10 19066107
    rafaelo94
    Poziom 9  
    Coś takiego mam od operatora, niby jest coś takiego w sieci dostępne nawet poniżej 100zl ale chyba jednotaryfowe? Warto coś takiego rozpatrzyć, czy lepiej ten taki licznik z bębenkiem, a nie elektryczny?
    Załączniki:
    • Zastosowanie podlicznika 3fazowego 2strefowego do taryfy G12W Tauron - pytania i wątpliwości IMG_20201016_145229__01.jpg (281.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 19066255
    zbich70
    Poziom 43  
    rafaelo94 napisał:
    niby jest coś takiego w sieci dostępne nawet poniżej 100zl ale chyba jednotaryfowe?
    To jest licznik wielotaryfowy z wbudowanym zegarem. Ale żeby pracował poprawnie, musi być zaprogramowany, czyli potrzebna jest głowica optyczna i software. Za dużo kombinacji, bo zyskujesz tylko odrobinę miejsca - jest płytszy od indukcyjnego i nie potrzebuje zegara. Moim zdaniem wystarczy licznik indukcyjny i zewnętrzny zegar, który bez problemu sobie ustawisz przyciskami.
  • #12 19066864
    rafaelo94
    Poziom 9  
    A jest w ogóle jeszcze możliwość kupienia takiego licznika C52C? Wszędzie gdzie patrzę to towar niedostępny albo zarchiwizowany. Zasada działania np przy produkcie f&f le-04d jest taka sama? Trzeba do niego ten zegarek i wszystko będzie tak samo jak w C52C? Widzę takie używane liczniki nie wiem czy to ma sens czy to musi być jakoś zregenerowane i sprawdzone np. jakoś zresetowane do stanu 0?
  • #13 19066954
    zbich70
    Poziom 43  
    Są też w sprzedaży liczniki serii 16EC3gw, elektroniczne ale nie wymagające programowania, nie mają nawet złącza optycznego, są sterowane zewnętrznym zegarem.
    Zegara szukaj też pod marką Grasslin, tylko zwróć uwagę czy ma przyciski "Sel.<-" i "->Day", bez nich nie będzie trybu tygodniowego.

Ps. Nie szukaj licznika z zerowymi wskazaniami, nawet liczniki fabryczne mają jakieś kWh na liczydłach. Zerowe wskazania nie są potrzebne, bo zużycie zawsze liczy się jako różnicę stanu bieżącego i poprzedniego. Nawet ZE instalują liczniki ze wskazaniem początkowym.
  • #14 19067090
    rafaelo94
    Poziom 9  
    Trochę się już w tym gubię. Dużo tych możliwości wyboru. Taki zegarek Grasslin Tactic 571 o coś takiego chodzi? To nawet by wyszło chyba jako najtańsze rozwiązanie. Ale w sumie to nie wiem czy nie kupić takiego le-04d i normalną malutką rozdzielnie na te szyny i po kłopocie. Choć nie wiem czy za jakiś czas w ogóle ten główny licznik nie będzie wymieniany na 2 kierunkowy ze względu na panele fotowoltaiczne i czy jest sens teraz ponosić zbędne dodatkowe koszty.
  • REKLAMA
  • #15 19067123
    zbich70
    Poziom 43  
    rafaelo94 napisał:
    Trochę się już w tym gubię.
    Teraz to ja nic z tego nie rozumiem - bo najpierw piszesz, że priorytetem jest cena, rozmiar nie ma znaczenia, więc podaję ci opcje najtańsze. Teraz jednak chcesz licznik za kilka stówek i jeszcze wyskakujesz z tekstem o fotowoltaice, przy której koszt opomiarowania piętra jest dosłownie śmieszny.

Zdecyduj się co chcesz, na co cię stać i nie marnuj czasu Forumowiczów.
  • #16 19067212
    rafaelo94
    Poziom 9  
    Tysiąc złotych 2 tysiące to za dużo i gra nie warta świeczki. O takie duże koszty mi chodzi, no, a jak temat ma wyjść za używany sprzęt ok 250zl, albo coś kombinowanego mniej niż 100 to znowu takiej różnicy nie mam, a co za tym idzie i gabaryty by się zmniejszyły i być może nie było by jakiegoś większego problemu żeby mi to elektryk ogarnął na tych zwykłych zegarkach, a nie jakichś kółeczkach klikanych. A co do paneli to właśnie taka sprawa, że nie chce żeby to znowu jakieś cuda kosztowało (1k,2k) teraz bo być może w przyszłości to w ogóle będzie nie potrzebne bo prąd będzie własny. Nie jestem znowu taki chytry, że chce to zrobić za bezcen. Po prostu jakie było by najlepsze rozwiązanie na ten moment nie za tysiące złotych.
  • Pomocny post
    #17 19067248
    zbich70
    Poziom 43  
    Przecież podałem czego szukać i zmieścisz się w 150-200 złotych. Przynajmniej na etapie bez PV, tylko z sieci.
    Natomiast układ pomiarowy liczący produkcję PV, pobranie i oddanie z/do sieci, oraz konsumpcję własną (w dodatku z rozbiciem na dwie rodziny) będzie bardziej złożony, a wiec i droższy.
  • #18 19067266
    rafaelo94
    Poziom 9  
    Dzięki, złożyłem zapytanie o LE-04D i będę teraz rozglądał się za tym zegarem PCM05. Koszta powinny wyjść bliskie założeniom. Skompletuje sobie wszystko i będę wzywał elektryka. Dzięki raz jeszcze za pomoc.
  • #19 19067280
    zbich70
    Poziom 43  
    Czyli temat rozwiązany.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zastosowania podlicznika 3-fazowego 2-strefowego w taryfie G12W od Tauron. Użytkownik poszukiwał rozwiązania, które umożliwiłoby pomiar zużycia energii w dwóch taryfach, z uwzględnieniem różnych godzin i dni tygodnia. Wskazano, że standardowy licznik jednostrefowy nie spełni wymagań, a do liczników dwutaryfowych często potrzebny jest zewnętrzny zegar. Uczestnicy forum sugerowali różne opcje, w tym zakup liczników indukcyjnych z zegarem sterującym oraz modeli elektronicznych, takich jak C52C i LE-04D. Podkreślono również, że przy wyborze licznika należy zwrócić uwagę na jego programowalność oraz możliwość podłączenia do systemu. Użytkownik zdecydował się na zakup licznika LE-04D oraz zegara PCM05, co powinno zaspokoić jego potrzeby pomiarowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA