logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tworzenie układu przełącznika dla zmieniarek CD i cyfrowych w samochodzie

Nigiri 14 Sie 2023 17:05 246 1
  • #1 20693326
    Nigiri
    Poziom 9  
    Ocena: 28
    Witam! Mam nadzieję, że wybrałem dobry dział, bo w dziale Car Audio raczej nie znajdę osoby, która umiałaby tworzyć od zera układy elektroniczne, ale już przejdę do rzeczy.

Planuję stworzyć układ przełącznika pomiędzy samochodową zmieniarką CD, a zmieniarką cyfrową. Do przełączania między sobą byłyby dwa przewody sygnałowe audio, dla kanału lewego i prawego oraz jeden przewód od komunikacji pomiędzy radiem, a zmieniarką, czyli razem trzy sygnały.
    Sygnały audio myślę żeby zrobić na jakiś małych przekaźnikach, a sygnał od komunikacji na jakimś układzie scalonym, a może macie jakieś inne propozycje?
    Może też istnieją jakieś gotowe rozwiązania, których nie zauważyłem i nie trzeba wymyślać koła na nowo?

I też co najważniejsze przełączanie miałoby się odbywać poprzez klasyczny klawisz kołyskowy, nie żadne przyciski monostabilne.
  • #2 20693717
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2524
    Przekaźnik bistabilny z wieloma stykami NO/NC (normalnie otwarte/normalnie zamknięte). Wspólne wyprowadzenia styków wyprowadzasz w kierunku radia. pozostałe w kierunku zmieniarek.
    Przekaźnik bez zasilania cewki będzie podawał sygnał z Twojej ulubionej zmieniarki. Po podaniu zasilania na cewkę styki przełączą się do drugiej zmieniarki.
    Schemat jest tak prosty, że nie chce mi się go rysować. W dokumentacji przekaźników będą rozrysowane wyprowadzenia styków.
    Schemat można poćwiczyć w symulatorze na stronie falstad.com.
    Być może do tego zadania nadadzą się kontaktrony - znacznie mniejsze niż klasyczne przekaźniki. Chociaż miniaturowe przekaźniki też są małe a nawet miniaturowe, jak wskazuje na to nazwa.
REKLAMA