logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Intecom FreedConn T-Max S V4 - słaby odbiór FM, jak wzmocnić?

Platronic 17 Sie 2023 10:58 1374 6
REKLAMA
  • #1 20696843
    Platronic
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Cześć,
    Mam interkom motocyklowy FreedConn T-Max S V4. Ma on wbudowane radio FM. Niestety odbiór stacji jest na tyle słaby, że rzadko zdarza mi się coś złapać i posłuchać w czasie jazdy. Domyślam się, że anteną w tym urządzeniu są słuchawki. Czy da się jakoś wzmocnić odbiór stacji, np. przerabiając słuchawki lub układ odpowiadający za FM?
  • REKLAMA
  • #2 20698516
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1232
    Przerabiając słuchawki masz szansę. Pytanie: gdzie upchniesz w kasku tyle drutu? :D Przy poprawnej instalacji powinno wszystko normalnie chodzić, bo robią za normalny dipol.
  • REKLAMA
  • #3 20698615
    Platronic
    Poziom 13  

Dobra, czyli jak konkretnie to zrobić, gdzie się podłączyć? Słuchawki są połączone z mikrofonem i zakończone wtykiem micro USB.
  • REKLAMA
  • #4 20698691
    OPservator
    Poziom 39  
    Schematyczny rysunek kasku z zaznaczonymi miejscami na słuchawki i trasą prowadzenia kabla dookoła kasku.
    Musisz pociągnąć kabel jak najdłuższą drogą po kasku, unikać ciągnięcia kabla obok siebie.
  • #5 20698714
    Platronic
    Poziom 13  
    Miałem na myśli to, do których pinów gniazda czy przewodów mam się podpiąć. Czy może wystarczy owinąć dodatkowy przewód wokół tych łączących słuchawki?
  • REKLAMA
  • #6 20794717
    Platronic
    Poziom 13  
    Ponawiam pytanie: gdzie podłączyć ten dodatkowy przewód, żeby to zadziałało?
  • #7 20794999
    OPservator
    Poziom 39  
    Nie dodatkowy przewód - przedłużasz fabryczny przewód i prowadzisz jak najdłuższą linią po kasku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik interkomu motocyklowego FreedConn T-Max S V4 zgłasza problem z słabym odbiorem radia FM, sugerując, że anteną mogą być słuchawki. W odpowiedziach pojawiają się sugestie dotyczące przeróbki słuchawek, w tym przedłużenia fabrycznego przewodu i prowadzenia go wzdłuż kasku, aby poprawić odbiór. Użytkownik pyta o konkretne połączenia, do których pinów gniazda należy się podłączyć, oraz o możliwość owinięcia dodatkowego przewodu wokół istniejących. Ostatecznie zaleca się przedłużenie oryginalnego przewodu, unikając równoległego prowadzenia kabli.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA