logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek prędkości pobierania na nowym PC - Orange, router TP-LINK

dancior90 18 Sie 2023 23:28 819 11
REKLAMA
  • #1 20699126
    dancior90
    Poziom 3  
    Witam od czasu zakupu nowego komputera mam problem z internetem ponieważ pliki pobierane są z maksymalna prędkością 600 Kb/s. Na starym kompie pobiera ze stałą 1.2 Mb/s.Internet z Orange do 10 Mb/s na kablu przez router TP-LINK TD-W8961N model kart sieciowej to Realtek PCIe GbE Family Controlle.
  • REKLAMA
  • #2 20699600
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2524
    Popraw jednostki, bo nic nie wiadomo co piszesz.
    Jakie łącze od operatora - technika dostępu i parametry,

Dodano po 7 [godziny] 41 [minuty]:

dancior90 napisał:
    Na starym kompie pobiera ze stałą 1.2 Mb/s

A nie czasem 1,2MB/s jak wynika z oferty internetowej? Bo jak 1,2Mb/s to znaczącej różnicy względem 600kb/s nie ma.
    dancior90 napisał:
    Orange do 10 Mb/s

No ale to nazwa oferty. Jaka jest rzeczywista synchronzacja linii?
    Oczywiście wszystkie test wykonywane na połączeniu przewodowym, z odłączonymi pozostałymi urządzeniami od routera. W czasie testu nie pobierają się np aktualizacje w tle - prawdzałeś w statystykach?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20699742
    dancior90
    Poziom 3  
    Jestem laikiem wiec napisze to troche inaczej :) na starym PC jak pobieram np: jakis program za pomoca przegladarki albo gre ze steam to prędkość pobierania wynosi 1200 Kb/s a na nowym PC 600 Kb/s.Do routera podlaczony jest tylko PC nawet w telefonie wyłączyłem wifi.Internet jest na starej sieci telekomunikacyjnej.Wymieniłem nawet kabel RJ45 na nowy i dodatkowo skorzystalem z programu który sprawdza czy jest cos aktualizowane w danym momencie i wychodzi na to ze wszystko jest zaaktualizowane
  • #4 20699848
    IC_Current
    dancior90 napisał:
    pobierania wynosi 1200 Kb/s a na nowym PC 600 Kb/s

Ale przecież jedna i druga wartość to bardziej niż nędza. To się nie nadaje do użytku.
    IC_Current napisał:
    Jaka jest rzeczywista synchronzacja linii?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 20700249
    warkawarka
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Odczytaj prędkość synchronizacji w statystykach routera.
  • #6 20700627
    dancior90
    Poziom 3  
    przepraszam za pytanie ale w jaki sposób to sprawdzić?
  • #7 20700638
    IC_Current
    dancior90 napisał:
    przepraszam za pytanie ale w jaki sposób to sprawdzić?

Spadek prędkości pobierania na nowym PC - Orange, router TP-LINK
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 20702185
    warkawarka
    Poziom 12  

Wchodzisz na stronę konfiguracyjną routera. Adres tej strony jest na tabliczce znamionowej na routerze. Logujesz się na router, następnie tak jak na screenie, który dał kolega powyżej, wchodzisz w Device info. Wartości Line rate Upstream i Downstream to prędkość synchronizacji.
  • #9 20702342
    dancior90
    Poziom 3  
    Wygląda to tak
    Załączniki:
    • Spadek prędkości pobierania na nowym PC - Orange, router TP-LINK Zrzut ekranu 2023-08-21 152737.png (4.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 20703104
    warkawarka
    Poziom 12  

Zrób teraz test prędkości łącza na Speedteście (a nie poprzez pobieranie pliku) na komputerze, a następnie odłącz komputer i zrób Speedtest na komórce połączonej przez WiFi z tym routerem. Zamieść wyniki.
  • REKLAMA
  • #11 20703332
    dancior90
    Poziom 3  
    Na telefonie download to 4.11 Mb/s a wysyłanie 0.72 Mb/s
    Załączniki:
    • Spadek prędkości pobierania na nowym PC - Orange, router TP-LINK PC.png (13.13 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 20703397
    warkawarka
    Poziom 12  
    Konkluzja jest taka, że osiągasz tyle (odliczając enkapsulację), na ile masz prędkość synchronizacji. Jest jednak jedno "ale". Parametry SNR i Attenuation pozwalają na dużo wyższą prędkość synchronizacji, niż masz w rzeczywistości. Przy umowie 10 Mb/s, maksymalna prędkość synchronizacji to 12 Mb/s. Ponadto, tam gdzie się dało, Orange automatycznie podnosiło prędkość do maksymalnej wartości, jaką na danym łączu dało się uzyskać. Potwierdza to Twój router, który pokazuje, że maksymalna wartość synchronizacji wynosiła 17,5 Mb/s. Martwi mnie też dość duża ilość błędów CRC (choć nie wiem, od jak długiego czasu są zliczane). Masz jakąś usterkę, która powoduje zaniżenie prędkości synchronizacji i sypie błędami CRC. Ja bym to zgłosił do Orange.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z prędkością pobierania na nowym komputerze, która wynosi 600 Kb/s, podczas gdy na starym PC osiągał 1.2 Mb/s. Internet dostarczany przez Orange ma prędkość do 10 Mb/s i jest podłączony przez router TP-LINK TD-W8961N. Użytkownik wymienił kabel RJ45 i sprawdził, że nie ma aktualizacji w tle. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie prędkości synchronizacji w statystykach routera oraz wykonanie testu prędkości łącza. Wyniki testu na telefonie wykazały prędkość pobierania 4.11 Mb/s, co sugeruje, że problem może leżeć w konfiguracji lub usterce sprzętowej, co powinno być zgłoszone do Orange.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA