logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Wyciek oleju z pokrywy magneta w silniku 139fmb 110cc - wymiana uszczelniaczy nie pomaga

evrgetix 19 Sie 2023 23:19 1611 4
REKLAMA
  • #1 20700328
    evrgetix
    Poziom 4  
    Ocena: 2

Cześć wszystkim, jestem nowy na forum.
    Mam problem z wyciekiem spod pokrywy magneta. Widziałem wiele tematów na ten temat, ale nie znalazłem takiego, który opisuje mój problem.
    Mam skuter z silnikiem 139fmb o pojemności 110cc, a spod pokrywy magneta wycieka olej. Dodam, że nie jest to mały wyciek (po przejechaniu 60 km w pokrywie jest 20-30 ml oleju) i jest to ciągły problem. Wymieniłem już trzy razy uszczelki/oringi, podczas wymiany kupiłem nowy wał, nową pokrywę uszczelniacza, trzy razy podmieniałem magneto i koło rozrusznika, a także nową nakrętkę. Ostatnio, ze złości, nawet wymieniłem kartery (przy okazji wymiany wału i cylindra), ale dalej cieknie. Dodam, że nie jestem laikiem i że nowe uszczelki/oringi nie były najtańszą podróbką. Nie udało mi się rozwiązać tego problemu, skończyły mi się pomysły i jest mi wstyd, że tyle wydałem, a problem nadal występuje...
  • REKLAMA
  • #2 20700376
    trojan 12
    Poziom 40  
    Ocena: 1103
    Chyba kolegi nie pocieszę że wyrzucił kasę i to z błahego powodu- braku/zatkanego odpowietrzenia skrzyni korbowej.
  • REKLAMA
  • #3 20700385
    evrgetix
    Poziom 4  

No nie, zatkany właśnie, czuć jak delikatnie powietrze bez ciśnienia odpowietrzeniem wylatuje, to jako pierwsze sprawdziłem.
  • REKLAMA
  • #4 20714431
    evrgetix
    Poziom 4  
    Problemem okazał się wał, który miał mniejszą średnicę na wolnym kole rozrusznika. Gdzieś około 1 mm różnicy i koło strasznie latało, co powodowało nietrzymanie uszczelniaczy. Info piszę dla innych, którzy będą się borykać z podobnym problemem, mi pozostaje raczej kupić 2 wały za 150 zł i rozbierać cały silnik, bo wątpię, że uznają reklamację, czy cokolwiek z tym związanego.
  • #5 20714434
    evrgetix
    Poziom 4  
    Problem rozwiąże wymieniając wał na 2.
REKLAMA