logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Długi czas instalacji różnych aplikacji po zmianie na Windows 11

totonski 21 Sie 2023 17:12 1455 6
REKLAMA
  • #1 20702473
    totonski
    Poziom 2  
    Witam, do ostatniego piątku (18.08) korzystałem z Windows 10 na moim komputerze, wszystko działało bez zarzutu.
    W ten dzień spróbowałem przerzucić się na 11 i po tym przywróciłem komputer do ustawień fabrycznych. Korzysta się z niej na ogół dobrze, lecz zauważyłem, że od samego początku aplikacje instalują się znacznie dłużej. Dla porównania wcześniej ukazanie się okna instalatora aplikacji (nie mówię tu o konkretnych aplikacjach, dzieje się to przy każdym setupie) przed zmianą na Windows 11 trwało maksymalnie 2 sekundy a całość instalacji działa się błyskawicznie (np. Steam ok. 10-15 sekund) a po zmianie na Windows 11 samo ukazanie się okna instalatora trwa ok. minutę a instalacja kilka razy tyle. Wie ktoś czym może to być spowodowane? Użycie procesora przez większość tego czasu wynosi poniżej 5% więc nie jest to problem ze zbyt słabym sprzętem. Dodam też że wolałbym zrobić cokolwiek niż ponowna instalacja systemu. Chętnie załącze jakieś logi i screeny ze skanerów które mi podacie jeżeli będzie to konieczne
    Komputer:
    - Płyta główna: MSI B450 tomahawk max
    - Procesor: AMD Ryzen 5 3600X
    - RAM: GoodRAM 16GB 3200MHz CL16 IRDM X
    - Grafika: ASUS Radeon RX 6600 XT Dual OC 8GB GDDR6
    - Dysk: Lexar 1TB M.2 PCIe NVMe NM620
  • REKLAMA
  • #2 20702477
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3510
    Wykonaj test programem Victoria 5.37 -> Full sufrace scan with graph i zamieś screen.

Było zostać przy Win10 Xd
  • REKLAMA
  • #3 20702497
    totonski
    Poziom 2  

Tutaj screen z programu Victoria
    Wykres prędkości odczytu sekwencyjnego dysku Lexar SSD NM620 1TB w programie Victoria.
    Spadku prędkości dysku nie zauważyłem podczas użytkowania, tylko coś jest nie tak podczas samego procesu instalacji. Na przykład, podczas instalacji vlc trwało to jakieś 15 minut, a normalnie trwa to z pewnością poniżej minuty.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20702536
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1686
    Hmm W11 ciągła beta...
    Coś nie wyszło z instalacją W11 lub WU.

Instaluj od nowa z pendrive, albo lepiej wróć do W10.
  • #5 20702686
    totonski
    Poziom 2  
    Dzięki wszystkim, zrobiłem różne skany sfc, chkdsk, DISM itd. i nic nie pomogło. Chyba nic już nie pomoże. Jutro spróbuję zainstalować Windowsa 11 na nowo. Jak to zrobić najlepiej aby sytuacja się nie powtórzyła? Użyć Windows 11 Installation Media ze strony microsoftu?
  • REKLAMA
  • #6 20702687
    artaa
    Poziom 43  
    Ocena: 1686
    Tak, stworzyć pendrive narzędziem MS
  • #7 21306190
    zubek1965
    Poziom 1  
    Ocena: 2
    WOLNA INSTALACJA PROGRAMÓW WYNIKA Z OCENY SYSTEMU INSTALOWANYCH PROGRAMÓW OPARTYCH NA REPUTACJI System długo Analizuje program, który chcesz zainstalować. Można to wyłączyć, ale za cenę rezygnacji z dodatkowej ochrony, moim zdaniem zbędnej, bo każdy powinien zdawać sobie sprawę i instalować programy z pewnego źrodła. W tym celu wybieram kolejno PRYWATNOSC I ZABEZPIECZENIA - ZABEZPIECZENIA WINDOWS OTWÓRZ USŁUGĘ ZABEZPIECZENIA WINDOWS TERAZ WYBIERAM KONTROLA APLIKACJI I PRZEGLĄDARKI NA KONIEC INTELIGENTNA KONTROLA APLIKACJI I ZAZNACZAM V WYŁĄCZ OCHRONA OPARTA NA REPUTACJI - USTAWIENIA OCHRONY OPARTEJ NA REPUTACJI WYŁĄCZAM WSZYSTKIE W TYM SMART SCREEN

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji systemu z Windows 10 do Windows 11 i przywróceniu ustawień fabrycznych użytkownik zauważył znaczne wydłużenie czasu instalacji aplikacji, gdzie okno instalatora pojawia się po około minucie, a sama instalacja trwa wielokrotnie dłużej niż wcześniej. Użycie procesora pozostaje niskie, a test dysku programem Victoria 5.37 nie wykazał spadku prędkości. Przeprowadzone skany systemowe (sfc, chkdsk, DISM) nie przyniosły poprawy. Jedna z sugestii to ponowna czysta instalacja Windows 11 z użyciem oficjalnego narzędzia Microsoft Media Creation Tool na pendrive. Inna wskazówka dotyczy wyłączenia w Windows 11 funkcji ochrony opartej na reputacji w ustawieniach zabezpieczeń (Kontrola aplikacji i przeglądarki, Inteligentna kontrola aplikacji, Wyłączanie SmartScreen), która może powodować opóźnienia podczas analizy instalowanych programów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA