logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego jeden z dwóch głośników w samochodzie nie działa po naprawie kabla?

9toml 26 Lis 2005 18:54 2234 5
REKLAMA
  • #1 2028855
    9toml
    Poziom 11  
    mam w samochodzie dwa dodatkowe glosniki zamontowane w klapie nad bagaznikiem. Niestety ktos przerwal kabel od jednego glosnika, przylutowalem go no i ten glosnik dziala ale ten drugi nie... czy mozliwe ze on sie jakos przepalil przez to ze kabel pierwszego byl urwany?
  • REKLAMA
  • #2 2029032
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Watpie by sie przepalil, raczej jest przerwany lub niepodlaczony kabel. Glosnik mozesz sprawdzic omomierzem lub bateryjka 1,5 V.
  • REKLAMA
  • #3 2029437
    9toml
    Poziom 11  
    jak go sprawdzic bateryjką 1,5 V? nie mam omomierza...
  • REKLAMA
  • #4 2029480
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 495
    Normalnie wyłacz kable głosnika z radia i pod te końcówki baterie 1,5 Volt, membrany powinny ruszyc.

jedyne co się mogło w tym całym zajściu stać to to, że zwarło się wyjście wzmacniacza . generalnie mogło byc coś nie tak od poczatku jesli chodzi o przeprowadzenie przewodów z radia do tyłu w tym samochodzie.

po za tym sprawdź czy gdzieś kabel czy drut nie dotyka karoserii itp... Podlacz glośnik bezpośrednio do radia, przeciez to prosta naprawa jest...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 2029485
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Najpierw dotknij baterią terminale na głośniku. Jeżeli membrana głośnika się wychyli (zauważ jak wychyla się membrana, jeżeli do przodu, to w miejscu gdzie dotykasz terminal głośnika biegunem dodatnim baterii, to tam jest "plus" głośnika) to znaczy, że winy musisz dalej szukać w kablu głośnikowym. Odłączasz kabel głośnikowy tuż przy wzmacniaczu i dtykasz baterią obydwa kabelki (muszą być podłączone z drugiej strony pod głośnik, to chyba oczywiste). Jeżeli głośnik nie daje o sobie żadnych oznak życia, to znaczy, że trzeba wymienić kabel. Do głośników samochodowych, tym bardziej do głośników free air (głośniki znajdują się na pułce, czyli pracują jak bez obudowy) wystarczy kabel OFC (miedź beztlenowa) 0,75mm² na żyłę. Po co sprawdzać na początku biegunowość głośników? Aby połączyć je oba zgodnie w fazie. Głośniki podłączasz tak, aby oba wychylały się naraz w tą samą strone. Podłączenie głośników w przeciwfazie (jeden wychyla się w przód, drugi w tył) powoduje częściowy zanik basu (fale znoszą się nawzajem).
  • #6 2259029
    9toml
    Poziom 11  
    dziekuje za pomoc
REKLAMA