logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic TX-29PM11P - Jak wyeliminować dokuczliwy dźwięk o wysokiej częstotliwości?

polluks1 26 Lis 2005 22:21 2242 9
REKLAMA
  • #1 2029501
    polluks1
    Poziom 10  
    Witam, mam następujący problem - Kupiłem telewizor Panasonic TX-29PM11P :-(... Kiedy w domu jest cicho, na przykład wieczorem, to z telewizora wydobywa się dokuczliwy dźwięk o wysokiej częstotliwości. Czasami nawet dźwięk ten zagłusza dźwięk wydobywający się z głośników... Telewizor oddałem do serwisu, przyjechał kurier i zabrał telewizor do Słupska, po niespełna dwóch tygodniach telewizor był już z powrotem. Jak się okazało, serwisanci ze Słupska nie naprawili sprzętu, w książeczce gwarancyjnej napisali tylko: "sprawdzono KN706". Kiedy zadzwoniłem do serwisanta ze Słupska zapytać się dlaczego usterka nie została usunięta, ten powiedział, że wydobywający się dźwięk nie przekracza norm. Powiedział również, że jeżeli chcem, aby telewizor nie buczał, "to powinienem przykryć go sobie kocem, lub kupić TV 50 Hz". Zadzwoniłem do Centrum Panasonic Polska do Warszawy, tam opowiedziałem o mojej sytuacji i Pan z serwisu od razu przeprosił mnie za Pana ze Słupska i zaproponował mi, żeby wysłać telewizor do serwisu w Pile. Tak zrobiłem, po kilku dniach kurier zabrał telewizor do Piły, jednak z tamtąd po trzech tyygodniach również wrócił z nieusuniętą wadą. Do książki gwarancyjnej wpisano "expertyza - testowanie OTVC - poziom głośności pracującego odbiornika nie odbiega od specyfikacji technicznej wyrobu". Kiedy zadzwoniłem do Biura Obsługi Klienta Panasonic Polska z pytaniem jaka jest dopuszczalna głośność pracy TV - skierowano mnie do serwisanta w Warszawie. Zadzwoniłem tam, i dowiedziałem się, że nie ma norm, a głośność buczenia porównywana jest do innych telewizorów. Postanowiłem pójść do sklepu w którym telewizor był kupowany, kiedy powiedziałem sprzedawcy o mojej sytuacji, ten polecił mi napisać pismo do działu serwisu, żeby udzielili mi odpowiedzi, co dalej robić.

O ile mi wiadomo, usterkę można usunąć tylko przez wymianę kineskopu, co nie gwarantuje, że TV będzie pracował ciszej.

Czy mam szansę na usunięcie usterki, lub wymianę telewizora na nowy, wolny od wad?

Bardzo proszę o odpowiedzi i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2029713
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Ocena: 96
    cyt
    Witam, mam następujący problem - Kupiłem telewizor Panasonic TX-29PM11P :-(... Kiedy w domu jest cicho, na przykład wieczorem, to z telewizora wydobywa się dokuczliwy dźwięk o wysokiej częstotliwości.
    - oczywiście chodzi Ci o dżwięk niskiej częstotliwości

Twoja usterka powinna być usunięta w ramach gwarancji. Chyba że Serwis Centralny zmienił politykę w wobec klienta n.p.(sprzedać i zapomnieć).?!?!
    Usterka jest do usunięcia przy odrobinie dobrej woli SERWISU
    I nie ważne, czy jest to serwis w Słupsku, Pile, czy n.p. w Ozorkowie. Chociaż nie jest to pierwszy post na temat serwisu w Słupsku, (jeżeli Panasonic pokryje koszty, "uciszę Twój Tv" do rozsądnego poziomu").
    - (robiłem to wiele razy).
    Niektóre Serwisy, chyba za bardzo idą na łatwiznę (czytaj na oszczędność).
    Może są to dyrektywy Serwisu Centralnego.......???
    Panowie zarządzający serwisem !!! - na markę firmy pracujemy latami, składa się na nią sprzedaż i serwis, a tracimy ją bardzo szybko, pamiętajcie o tym !!! - na taką politykę może sobie pozwolić tylko firma "Krzak'
    p-m $$
  • REKLAMA
  • #3 2029895
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 2030166
    polluks1
    Poziom 10  
    Tak, telewizor kupiłem na szczęście nie dawno, a wracając do buczenia - przesyłam dźwięk nagrany profesionalnym dyktafonem:

http://republika.pl/wisniewski_krzys/Buczenie.rar

Co o tym myślicie, czy serwis może wystawiać expertyze o dopuszczalnym hałasie nie opierając się na żadnych normach, tylko porównując do innego telewizora?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 2030552
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 2030898
    rroman
    Poziom 29  
    Ocena: 17
    Witam !
    Popieram tu posty kolegów jest to na 99% buczenie z rdzenia cewek odchylających tak jak napisał kolega obcy7 .
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 2030961
    polluks1
    Poziom 10  
    Czyli co mi radzicie, zanieść telewizor do sklepu gdzie był kupiony?
  • #8 2032534
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Jeżeli serwis w ch... leci to zdecydowanie tak
    p-m $$
  • #9 2032659
    polluks1
    Poziom 10  
    A czy sprzedawca ma prawo nie przyjąć telewizora? Byłem w sklepie, aby zostawić tam telewizor, a ten polecił Pana Myśliwca z serwisu i telewizora nie przyjął...

Jak jest z tym prawem?
  • #10 2033128
    Stachserwis
    Poziom 28  
    Nie pytaj sprzedawcy, tylko postaw go przed faktem.
    -"postrasz" go rękojmią-
    p-m $$

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Panasonic TX-29PM11P, z którego w cichym otoczeniu wydobywa się dokuczliwy dźwięk o wysokiej częstotliwości, określany jako buczenie cewek odchylających kineskop. Serwis w Słupsku nie usunął usterki, twierdząc, że hałas mieści się w normach, co spotkało się z krytyką i sugestią, że usterka powinna być usunięta w ramach gwarancji. Użytkownik rozważa reklamację na podstawie niezgodności towaru z umową oraz konsultuje możliwość zwrotu telewizora do sklepu, gdzie napotyka na odmowę przyjęcia sprzętu. Wskazano, że buczenie jest typowe dla cewek odchylających kineskop, ale może być nieakceptowalne. Zalecane jest skorzystanie z rękojmi i nacisk na sprzedawcę w celu rozwiązania problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA