logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pitsos DSS60I00/20 (Typ SL4PW1P) - czy otwieranie drzwi po 20 minutach to standard?

barbara5teresa 30 Sie 2023 08:54 489 9
REKLAMA
  • #1 20714095
    barbara5teresa
    Poziom 1  
    Witam.
    Kupiłam nową maszynę do mycia naczyń: Pitsos DSS60100. W instrukcji pisze że wysusza naczynia we wszystkich programach z jednym wyjątkiem. Problem w tym że zawsze gdy otwieram po każdym programie jest tak samo: ściany wewnątrz są mokre i naczynia a także półki. Są na nich krople nawet gdy otwieram pralkę po 10 godzinach. Maszyna jest na gwarancji. Przyszedł technik i powiedział, że mam po 20 minutach od zakończenia programu mycia otwierać drzwi maszyny i tak mam wysuszać naczynia i maszynę.
    Tabliczka znamionowa z danymi technicznymi zmywarki Pitsos DSS60100, zawierająca numer seryjny, model oraz podstawowe parametry.
  • REKLAMA
  • #2 20714198
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    barbara5teresa napisał:
    otwieram po każdym programie jest tak samo: ściany wewnątrz są mokre i naczynia a także półki. Są na nich krople nawet gdy otwieram pralkę po 10 godzinach .
    Co do zasady: Kondensacja pary wodnej na ścianach zmywarki to normalne zjawisko, natomiast naczynia i półki w starszych zmywarkach były suche już po 2-3 godzinach od zakończenia cyklu zmywania.
    Pewnie producent twojej zmywarki założył, że bez otwarcia drzwiczek nie da rady.

Moja stara zmywarka ZANUSSI sprzed ponad 20 lat, suszyła szybciej i lepiej niż obecna, kilkuletnia.
  • #3 20714268
    mpek
    Poziom 16  
    Ocena: 21
    Są zmywarki, które same otwierają drzwi po zakończeniu programu. Nie wiem czy standardem jest otwieranie drzwi po 20 minutach. Najczęściej otwieram wcześniej i zostawiam żeby odparowało i nie wyjmować gorących naczyń. Trochę też, bo mi się nie chce 😁
  • REKLAMA
  • #4 20714281
    wojtek20112023
    Poziom 3  
    Raczej to standard w nowych zmywarkach mam zmywarkę samsunga i tam jest tak samo
  • #5 20714319
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2009
    Witam,
    nie wiem jak definiujecie "starsze". Długo używałem Electroluxa i on nie otwierał drzwi, a mimo to nie widziałem opisanego zjawiska. Naczynia były czasem wilgotne, ale bez kropli wody, podobnie ścianki z resztkami wody.
    Obecnie od paru lat mam "nowszy" model i on sam otwiera drzwi po zakończeniu cyklu i chyba na 5 minut włącza wentylator, naczynia są praktycznie suche.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 20714348
    Ryszard49
    Poziom 39  
    Ocena: 1003
    Nowsze mają funkcję AirDry.
    Link
  • #7 20714352
    vodiczka
    Poziom 43  
    viayner napisał:
    nie wiem jak definiujecie "starsze". Długo używałem Electroluxa i on nie otwierał drzwi, a mimo to nie widziałem opisanego zjawiska. Naczynia były czasem wilgotne, ale bez kropli wody, podobnie ścianki z resztkami wody.
    Obecnie od paru lat mam "nowszy" model i on sam otwiera drzwi po zakończeniu cyklu i chyba na 5 minut włącza wentylator, naczynia są praktycznie suche.

No to masz wypasiony model, nie mam zmywarki z mechaniczną wentylacją.
    Moja starsza miała grzałkę w komorze zmywarki i dosuszała naczynia po spuszczeniu wody z komory, nowsza ma grzałkę przepływową, która nie dosusza.
  • REKLAMA
  • #9 20714421
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1575
    mpek napisał:
    Nie wiem czy standardem jest otwieranie drzwi po 20 minutach.

Drzwi otwiera automat po zakończeniu programu.

viayner napisał:
    Nie zgadzam się z tobą, to jest jeden z prostszych Whirlpooli (cenowo), jeszcze z koszykiem, a nie tacką na sztućce, produkowany nawet w Polsce

To, że jest z koszykiem o "niczym" nie świadczy + zmywarki składane są głównie w Polsce. Nawiasem 80% obecnie produkowanych zmywarek tego producenta ma DOSa.
  • #10 20714435
    vodiczka
    Poziom 43  
    Może być tani i wypasiony. To zależy od pomysłowości konstruktorów. Nie wiem kiedy kupiłeś zmywarkę ale gdy kupowałem swoją w 2016, sprzedawcy nie informowali o takich rozwiązaniach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z nową zmywarką Pitsos DSS60100, która nie suszy naczyń prawidłowo, pozostawiając je mokre nawet po długim czasie od zakończenia cyklu. Technik zalecił otwieranie drzwi po 20 minutach, co wywołało dyskusję na temat standardów suszenia w zmywarkach. Uczestnicy forum zauważają, że kondensacja pary wodnej na ściankach jest normalna, ale nowsze modele, takie jak Samsung, często mają funkcję automatycznego otwierania drzwi oraz wentylacji, co poprawia efektywność suszenia. Wspomniano również o starszych modelach, które lepiej radziły sobie z suszeniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA