czarny_1963 napisał: Witam mam problem z szerokością w tym tv myśle że można by to było wyregulować w trybie serwisowym tylko nie wiem jak do niego wejść czy ktoś wie jak to zrobić jak wywołać tryb serwisowy
Temat jest dosc stary ale moze komus przyda sie na przyszlosc,poniewaz sam mialem nie dawno ten problem i szukalem rozwiazania,kolega wyzej napisal zeby nie grzebac w menu serwisowym a sprawdzic hardware,dla mnie ostatnia mozliwoscia jest grzebanie w bebechach.
1.
Aby wejsc w menu serwisowe przytrzymujemy przycisk -> ok na pilocie, i rownoczesnie -> ok na panelu tv przez okolo 10s.
2.
teraz nalezy przejsc do drugiego menu odpowiedzialnego za ksztalt obrazu,w tym celu przyciskamy zolty przycisk na pilocie (ten od telegazety)
3.
Kursorami na pilocie (te od zmiany kanalow) przechodzimy do opcji 6 od gory, oznaczonej symbolem -> EW i kursorami na pilocie (te od glosu) ustawiamy wlasna szerokosc obrazu,zapisujemy przyciskiem -> OK,wylaczamy i wlaczamy TV.Wszystko.
W tym menu jest duzo mozliwowsci korygowania obrazu ale to zalezy od rodzaju bledu wyswietlanego obrazu,ja podalem akurat ten ktory mnie interesowal.
Pamietajmy aby zawsze przed zmiana jakichkolwiek ustawien w menu serwisowym zapisywac na kartce ustawienia orginalne,przed kazda zmiana warto tez zapytac sie kogos doswiadczonego co akurat oznacza dany symbol w menu ktorego parametr chcemy zmienic, lub poszukac informacji w internecie.