logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czego szukać przy zakupie używanego iPhone 11 lub 11 Pro Max na z o#x vs nowy Samsung/Huawei?

Pawcio15 03 Wrz 2023 10:49 1080 13
REKLAMA
  • #1 20719484
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Ocena: 29
    Witam.
    Chcę zakupić używanego iPhona 11 bądź 11 Pro Max. Będzie to mój pierwszy iphone i na co mam zwrócić uwagę przy zakupie takiego telefonu używanego. Chcę kupić z o#x. Proszę o porady. I czy opłaca się kupić iPhona czy inny telefon nowy marki samsung/huawei zakupić? Bo mam aktualnie xiaomi i po 2 latach użytkowania jest tragedia ma 8GB ramu i nie zacina się lecz przycisk od ściszania wariuje i się ścisza mi sam no tragedia jednym słowem. I z xiaomi już nic nie chcę.
  • REKLAMA
  • #2 20719547
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 740
    Pawcio15 napisał:
    i na co mam zwrócić uwagę przy zakupie takiego telefonu używanego. Chcę kupić z o#x.

Na nic. Nie kupować z olx takich sprzętów.
    Nie ma tam żadnej ochrony kupującego.
    Na olx z elektroniki to sobie można kupić napęd DVD za 40 zł, a nie telefon za 2000, bez żadnej informacji, co się z nim działo.

Pawcio15 napisał:
    I czy opłaca się kupić iPhona czy inny telefon nowy marki samsung/huawei zakupić?

Nie opłaca się kupować takiego starocia, lepiej nowy, ale nie Huawei, chyba, że nie potrzebujesz usług Google.
    Samsung A54 są aktualnie dobrze wycenione, ewentualnie zeszłoroczny A53 (A52S, ale to jeszcze starszy).

Pawcio15 napisał:
    Bo mam aktualnie xiaomi

Jaki?

Jaki budżet?
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • REKLAMA
  • #3 20719554
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Aktualnie posiadam xiaomi poco x3 pro 8/256GB. Nowy telefon chcę zakupić do 1400zł
  • Pomocny post
    #4 20719570
    ITSpec.

Poziom 42  
    To ciągle dobry telefon, nie pytałeś w serwisie, ile kosztowałaby wymiana przycisku?

I za 1400 zł chciałeś kupić IPhone 11? Nie mówiąc już o Pro czy Pro Max 😜

W takim razie A54 za drogi.
    A52S można na outletach z gwarancją znaleźć, 53 też.
    Honor magic 5
    Realme 9 pro

Jak wpiszesz na yt "smartfon do 1500 zł" to będzie bardzo dużo porównań. Będziesz mógł dobrać pod swoje potrzeby. W tym budżecie jest kilkadziesiąt urządzeń ze średniej półki.
    Konto firmowe:
  • #5 20719583
    Pawcio15
    Poziom 4  
    To może kolega pomoże z tym moim telefonem. Oglądam sobie film na YouTube i telefon sam się ścisza. Gdy podgłośnię to się ścisza. I jak klikam po ekranie to wyskakuje mi z boku że jest na maxa ściszony za każdym kliknięciem w ekran to wyskakuje. I muszę poczekać jak przestanie głupieć ( bo jeśli się ścisza i będę chciał go uruchomić ponownie to mi fastboot za każdym razem się włącza) i biorę uruchom ponownie i telefon już działa normalnie. To chyba nie wina przycisku tylko coś z oprogramowaniem moim zdaniem. Gwarancja się skończyła w czerwcu tego roku. I nie wiem co z tym telefonem. Kupić nowy czy co. Denerwuje mnie to. A szczególnie gdy chcę zadzwonić i mi rozmówcę ścisza.
  • #6 20719603
    ITSpec.

Poziom 42  
    Pawcio15 napisał:
    i biorę uruchom ponownie i telefon już działa normalnie.

Ale ile działa normalnie? Do kolejnego wciśnięcia przycisku ciszej?

Ja tak miałem z Mi 9, ale z przyciskiem włączania, sam się klikał i trzeba było pęstetą podważyć albo paznokciem.

Jeśli to miałby być problem softu, to reset powinien pomóc, ale coś mi się wydaje, że to jednak przycisk.
    Konto firmowe:
  • #7 20719612
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Ostatnio miałem takie coś też dokładnie tydzień temu w niedzielę. Po uruchomieniu ponownie telefonu działa. I gdy będę wciskał przycisk to też będzie działać okej. To po prostu samo się zaczyna dziać i ustaje po ponownym włączeniu telefonu. I za kilka dni tydzień nagle podczas wciśnięcia przycisku to się zaczyna dziać.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #9 20720112
    Ghost187
    Poziom 3  
    Bardzo dobry telefon w rozsądnej cenie to S20FE lub S21FE
  • Pomocny post
    #10 20720147
    ladamaniac
    Poziom 40  
    Ocena: 2065
    Na olx jest taka dziwna reguła sprzedaży telefonów. Wszystko jest cacy, dopóki nie chcesz odbioru osobistego. Tak, że koledzy mają rację, telefonów na olx się nie kupuje.
  • #11 20720230
    Pawcio15
    Poziom 4  
    No to np jak chcę nowy to kupię w sklepie w mieście wiadomo. A jak chcę używany kupić to gdzie najlepiej allegro czy wogóle nigdzie nie ma co kupywac używki?
  • Pomocny post
    #12 20720240
    ITSpec.

Poziom 42  
    Na allegro masz ochronę kupującego w razie problemów z przesyłką albo sprzętem.
    Możesz też szukać telefonów outletowych np. z x-kom na alledrogo czy morele (inne sklepy też mają outlety, te wszystkie elektromarkety). Wtedy zazwyczaj jest pełna gwarancja producenta.
    Konto firmowe:
  • Pomocny post
    #13 20720682
    staś pytalski
    Poziom 41  
    Ocena: 1430
    Teoretycznie da się kupić używany iPhone na jakimś portalu. Tylko bym szukał u siebie w mieście i tylko i wyłącznie z odbiorem osobistym, z kompletem dokumentów najlepiej z elektromarketu typu Media Markt, Euro itd. Pamiętając, że telefony teraz u operatorów są sprzedawane w ratach trzeba to sprawdzić. Operatorzy dają narzędzie do sprawdzenia czy telefon o danym IMEI jest ich własnością. Poza tym trzeba sprawdzić czy telefon jest wylogowany ze wszystkich kont. Trzeba też dokładnie go sprawdzić i nie dać się wkręcić, że ta blokada jest do zdjęcia po zrobieniu ustawień fabrycznych czy kod się usunie po odtworzeniu iPhone przez iTunes.
    Z innej strony, proponuję protestować telefon od kogoś pożyczyć, czy też pobawić się, bo zdarza się, że ktoś po przejściu z Android czuje się rozczarowany IOS.
  • #14 20727677
    Pawcio15
    Poziom 4  
    Dziękuję za pomoc kolegów.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup używanego iPhone'a 11 lub 11 Pro Max, jednak obawia się o bezpieczeństwo transakcji na platformie OLX. Forumowicze sugerują unikanie zakupu telefonów z OLX ze względu na brak ochrony kupującego oraz ryzyko związane z nieznanym stanem urządzenia. Zamiast tego, rekomendują zakup nowego telefonu, wskazując na modele Samsung A52S, A53, A54 oraz Honor Magic 5 i Realme 9 Pro jako alternatywy w budżecie do 1400 zł. Użytkownik dzieli się problemami z obecnym telefonem Xiaomi, który ma problemy z przyciskiem głośności, co może być spowodowane zarówno uszkodzeniem sprzętowym, jak i oprogramowaniem. Forumowicze radzą rozważyć zakup używanego iPhone'a tylko z odbiorem osobistym i pełną dokumentacją, a także sprawdzić status IMEI, aby upewnić się, że telefon nie jest zablokowany przez operatora.
REKLAMA