logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja i zakup uszkodzonego elementu komputera samochodowego - zdjęcia

dafi18 03 Wrz 2023 11:43 222 4
REKLAMA
  • #1 20719582
    dafi18
    Poziom 3  
    Dzień dobry
    Problem dotyczy komputera samochodowego, więc chyba temat powinien tutaj pasować.
    Jestem zielony w elektronice, także proszę o pomoc w ustaleniu co to jest za element widoczny na zdjęciu i gdzie idzie go kupić, bo wygląda na uszkodzony. Ewentualnie kogo polecacie do diagnostyki i naprawy komputera, jakiś zakład lub osoba prywatna?
    Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi elementami elektronicznymi, na której widoczny jest element oznaczony jako E4VF-AA NDK 8644. Zbliżenie na płytkę drukowaną z różnymi elementami elektronicznymi, w tym scalakami, kondensatorami i elementem oznaczonym jako EAVF-AA NDK 8641, który wygląda na skorodowany. Zbliżenie na płytę drukowaną z różnymi komponentami elektronicznymi, w tym kilka układów scalonych i element oznaczony jako E4VF-AA NDK8644.
  • REKLAMA
  • #2 20719593
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    To jest klej którym przyklejony był rezonator kwarcowy do płytki. Uszkodzenie jest gdzieś indziej.
  • REKLAMA
  • #3 20719605
    dafi18
    Poziom 3  
    Dobrze, w takim razie może jest ktoś zaufany na forum kto by mógł go zdiagnozować co jest walnięte w nim (te komputery lubiły łapać wilgoć). Nie widzi mi się zamawianie ze stanów niby "regenerowanego" komputera.
  • REKLAMA
  • #4 20720625
    Wojtek M
    Poziom 39  
    Ocena: 1121
    Wylutuj rezonator i delikatnie oczyść płytkę i okolice, na sąsiednim tranzystorze na nóżce chyba widać ślady zielonego nalotu, to trzeba też oczyścić.
  • #5 20720822
    dafi18
    Poziom 3  
    Na moje oko wszystsko wygląda ładnie. Ten nalot może tak wyglądać na zdjęciu, bo wszystko pokryte jest woskiem.
REKLAMA