logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć trzeci dysk do terminala HP T610 z OMV poprzez adapter IDE ATA do SATA?

omaxp 03 Wrz 2023 15:21 591 10
REKLAMA
  • #1 20719890
    omaxp
    Poziom 10  
    Ocena: 31
    Witam

Nie chcę zakładać nowego wątku żeby nie zaśmiecać forum mam ten sam model HP T610 wykorzystuje go jako Sewer domowy do multimediów z zainstalowanym OMV mam zainstalowane 2 dyski
    1 dysk 16 GB z systemem OMV
    2 dysk 1 TB na multimedia

W tym terminalu jest wejście IDE ATA i chciałbym w tym miejscu zainstalować 3 dysk, znalazłem poradnik że jest to możliwe tylko nie rozumiem w jaki sposób autor tego poradnika podłączył ten dysk czy może mi ktoś pomóc to zrozumieć jak to podłączyć ?? Niby tam zastosował adapter IDE ATA do SATA ale w jaki sposób to jest podłączone, nie znalazłem nigdzie takiej taśmy żeby to podłączyć

poradnik
    https://www.parkytowers.me.uk/thin/hp/t610/mods.shtml
  • REKLAMA
  • #2 20719908
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10442
    Na zdjeciach jest dysk podlaczony pod IDE zwykla krotka tasma z tego co widze. Ale mozna tak samo podlaczyc SATA, konweter w plyte + adapter katowy sata do dysku o ile sie to zmiesci, a jak nie to tasma.
  • REKLAMA
  • #3 20720016
    omaxp
    Poziom 10  
    Czyli na zdjęciach wychodzi na to ze to jest dysk 2,5 z złączem IDE podłączony bezpośrednio do płyty ??

Dodano po 1 [minuty]:

Problem jest w tym ze jest potrzebna taśma która ma wejście 2 x żeńskie żeby podłączyć taki dysk SATA pod Konwerter wpięty w płytę a takich taśm ani kątowych nigdzie nie ma

Dodano po 1 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz mi podać jakieś przykłady taśmy albo złączki albo co żebym widział jak to wyglada żeby ten dysk tam wpiąć
  • REKLAMA
  • #5 20720129
    omaxp
    Poziom 10  
    Tak jest to złącze 44 pinowe i tak ono wygląda
    Złącze 44-pinowe na płycie głównej urządzenia elektronicznego.

Dodano po 9 [minuty]:

omaxp napisał:
    Tak jest to złącze 44 pinowe i tak ono wygląda
    Złącze 44-pinowe na płycie głównej urządzenia elektronicznego.

czyli w tym przypadku to taka taśma musi być zastosowana ??
    https://allegro.pl/oferta/tasma-ide-44-pin-do-dysku-2-5-5cm-laptop-amiga-11780903105
  • #6 20720145
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Tak, skoro masz piny po obu stronach to potrzebna z dwoch zenska.
  • #7 20720161
    omaxp
    Poziom 10  

No i teraz wiem w końcu, jak to podłączyć. Pozamawiam zaraz wszystko, co potrzeba, i wyślę zdjęcia, jak to wyszło.

Powiedz mi jeszcze, jakich mogę się spodziewać prędkości z takiego połączenia? Nie będę miał czkawki podczas przeglądania moich prywatnych filmów z takiego dysku podłączonego w taki sposób?

Robię to dlatego, bo brakuje mi miejsca na moim serwerze, dlatego muszę dodać w jakiś sposób kolejny dysk.
    Mój HP T610 ma też USB 3.0, a może podpięcie dysku pod USB będzie lepszym rozwiązaniem??
  • #8 20720167
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3534
    omaxp napisał:
    Mój HP T610 ma też USB 3.0 a może podpięcie dysku pod USB będzie lepszym rozwiązaniem ??

Lepszym i prostszym do zrealizowania.
  • REKLAMA
  • #9 20720170
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Nie wiem, te adaptery to loteria. Koszt to ~20-30zl, wiec kup i sprawdz, jak bedzie slabo to zgrasz na ten dysk zbedne dane z dysku podlaczonego pod sata.

> Mój HP T610 ma też USB 3.0 a może podpięcie dysku pod USB będzie lepszym rozwiązaniem

Jak masz juz dysk w kieszeni pod USB to pewnie tak.
  • Pomocny post
    #10 20720553
    soltyk
    Poziom 27  
    Ocena: 214
    omaxp napisał:
    Powiedz mi jeszcze, jakich mogę się spodziewać prędkości z takiego połączenia? Nie będę miał czkawki podczas przeglądania moich prywatnych filmów z takiego dysku podłączonego w taki sposób?

Przy dobrym adapterze, na poziomie 70-80 MB/s. Nie będzie żadnej czkawki. Mam coś takiego w stacjonarce już 7 lat.

Cytat:
    Mój HP T610 ma też USB 3.0, a może podpięcie dysku pod USB będzie lepszym rozwiązaniem??

Zdecydowanie nie. USB jest zawodne, często zdarzają się przypadki zniszczenia partycji z powodu nagłej utraty łączności z dyskiem. Adapter trafiłem działający za drugim czy trzecim razem, ale jak już zadziała, to połączenie jest 100% niezawodne.
  • #11 20721140
    omaxp
    Poziom 10  
    wielkie dzięki za dobre rady na sam początek spróbuję podłączyć dysk przez adapter prawdopodobnie nawet 2 TB uciągnie ten terminal, a jak będzie mi dalej mało to podłączę jeszcze przez USB 3.0, na chwilę obecną nie chce inwestować w żadne serwery NAS bo ten daje radę o dziwo nawet przy otwieraniu materiału 4K

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje pomocy w podłączeniu trzeciego dysku do terminala HP T610 z systemem OMV, wykorzystując adapter IDE ATA do SATA. W dyskusji omówiono różne metody podłączenia, w tym użycie taśmy IDE z dwoma żeńskimi złączami oraz adapterów SATA. Użytkownik zidentyfikował, że potrzebuje taśmy 44-pinowej, a także rozważa podłączenie dysku przez USB 3.0 jako alternatywę. Ostatecznie, użytkownik planuje podłączyć dysk przez adapter, a w przypadku dalszego braku miejsca, rozważa dodatkowe podłączenie przez USB. Wskazano, że przy dobrym adapterze prędkości transferu mogą wynosić 70-80 MB/s, co powinno wystarczyć do odtwarzania multimediów bez problemów.
REKLAMA