INSTRUKCJA MONTAŻU DYSKU TWARDEGO 2,5" SATA W TERMINALU HP T5740
Terminal HP T5740
Parametry:
Procesor Intel Atom 1.6GHz
Pamięć 2GB DDR3 RAM
2GB Flash
Wideo Intel GL40 2048 x 1536
Porty
Lan 10/100/1000
8x USB
2x PS/2
COM
VGA
Display Port
Sata
Zasilacz w zestawie 19V
1. Rozkręcamy terminal i zdejmujemy jedną osłonę boczną plastikową i metalową.
2. Do tego złącza SATA będziemy podłączać dysk twardy.
3. Musimy kupić kabelek i adapter kątowy. (Ciężko kupić w PL więc ja kupiłem na zagranicznym portalu aukcyjnym tj. www.aliexpress.com).
4. Adapter trzeba z jednej strony przyciąć. (Najlepiej brzeszczotem).
5. Z osłony bocznej metalowej należy usunąć jeden trzpień.
6. Robimy przymiarkę układając dysk twardy wraz z kablem w urządzeniu.
7. Jeśli wszystko spasowaliśmy to przykładamy osłonę boczną oraz zaznaczamy otwory dysku, które widać przez osłonę metalową, po czym przykręcamy dysk od spodu śrubkami.
8. Niestety ale jeden z otworów jest zasłonięty przez dysk więc musimy usunąć ten zaczep z osłony plastikowej.
8. Wszystko skręcamy i mamy gotowy serwer NAS, WWW, FTP, SSH itd. jak kto woli.
Można również zakupić adaptery i połączyć monitor cyfrowo z uwagi, że terminal posiada DisplayPort.
Jeśli ktoś chce mieć łatwy w użyciu serwer NAS (i nie tylko) z dużymi możliwościami może zainstalować darmowe oprogramowanie oparte na systemie Linux Debian - OpenMediaVault. Również występuje w języku PL.
A odczyty z dysku wyglądają tak:
Miłej zabawy!
Link do starszego terminala HP t5720 > https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2206568.html
Terminal HP T5740
Parametry:
Procesor Intel Atom 1.6GHz
Pamięć 2GB DDR3 RAM
2GB Flash
Wideo Intel GL40 2048 x 1536
Porty
Lan 10/100/1000
8x USB
2x PS/2
COM
VGA
Display Port
Sata
Zasilacz w zestawie 19V
1. Rozkręcamy terminal i zdejmujemy jedną osłonę boczną plastikową i metalową.
2. Do tego złącza SATA będziemy podłączać dysk twardy.
3. Musimy kupić kabelek i adapter kątowy. (Ciężko kupić w PL więc ja kupiłem na zagranicznym portalu aukcyjnym tj. www.aliexpress.com).
4. Adapter trzeba z jednej strony przyciąć. (Najlepiej brzeszczotem).
5. Z osłony bocznej metalowej należy usunąć jeden trzpień.
6. Robimy przymiarkę układając dysk twardy wraz z kablem w urządzeniu.
7. Jeśli wszystko spasowaliśmy to przykładamy osłonę boczną oraz zaznaczamy otwory dysku, które widać przez osłonę metalową, po czym przykręcamy dysk od spodu śrubkami.
8. Niestety ale jeden z otworów jest zasłonięty przez dysk więc musimy usunąć ten zaczep z osłony plastikowej.
8. Wszystko skręcamy i mamy gotowy serwer NAS, WWW, FTP, SSH itd. jak kto woli.
Można również zakupić adaptery i połączyć monitor cyfrowo z uwagi, że terminal posiada DisplayPort.
Jeśli ktoś chce mieć łatwy w użyciu serwer NAS (i nie tylko) z dużymi możliwościami może zainstalować darmowe oprogramowanie oparte na systemie Linux Debian - OpenMediaVault. Również występuje w języku PL.
A odczyty z dysku wyglądają tak:
Miłej zabawy!
Link do starszego terminala HP t5720 > https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2206568.html