logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP Probook 6550b - Nieudana wymiana RAM-u 4GB na 8GB - System Windows 7 nie uruchamia się

Jacenko1981 03 Wrz 2023 16:42 1167 12
REKLAMA
  • #1 20720035
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Witam

Sprawa dotyczy Hp Probook 6550b system Windows 7

Ekran informacji systemowych HP ProBook 6550b

W laptopie jest 4Gb ram jak na foto:

Moduł pamięci RAM Samsung z etykietą 2GB 1Rx8 PC3-10600S. Zbliżenie na moduł pamięci RAM marki Kingston o pojemności 8GB.

Chciałem wgrać Windows 10.
    Zakupiłem wiec nowy ram 8Gb jak na foto w celu podmiany.

Dwie kości pamięci RAM przedstawione z bliska.

Podmieniłem ram i o ile w bios jest widoczny to nie uruchamia systemu. Albo komp się restartuje zaraz po wskoczeniu loga ładowania Windows 7 albo nie uruchamia się restartuje.

Wiec został wgrany bios z 2015r. Efekt bez zmian choć liczyłem że to może pomoże rozwiązać kłopot.

Na starym ram 4Gb bez problemu działa Windows 10 i Windows 7. Wymieniem ram i zero nie działa.

Mieszanie pamięci z tymi co są w laptopie z tymi nowymi też nie daje rozwiązania,

Nie mogę odszukać rozwiązania tego problemu.
  • REKLAMA
  • #2 20720062
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20720066
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8187
    Witaj.
    Masz I5 520M (pierwsza generacja). Obsługuje on 8 GB RAM ale tylko pod warunkiem, że będą to moduły złożone z 16 chipów pamięci (8 po każdej stronie modułu). Wynika to z faktu, że kontroler pamięci obsługuje maksymalnie chipy 2 Gb (=256 MB).

Twoja pamięć ma 8 chipów, więc przy pojemności całego modułu 4 GB składa się z chipów 4 Gb (=512 MB).

Zwróć pamięci jeśli możesz i kup właściwe dla Twojego sprzetu.

Sugeruję DDR3-1066-CL7 lub DDR3-1333-CL9 (mogą być również DDR3L, większość z nich jest wstecz kompatybilna i działa z podniesionym do 1.5V napięciem). Pamięci 2x4 GB, każda pamięć musi składać się z 16 układów (po 8 na każdej stronie).

Pamięć RAM DDR3 firmy Goodram z ośmioma chipami na jednej stronie.
  • REKLAMA
  • #4 20720128
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Pierwszy raz mam do czynienia że odrzuciło mi pamięć 8gb w lapku. Sugerowałem się a DDR3 odpowiednia częstotliwość i git poleci a tu zonk. Myślałem ze może jak wgram nowy bios to poleci ale jak już nie poleciało to lipa.

Dzięki za wyjaśnienia i pomoc nie spodziewałem się takiej opcji, że musi składać się z 16 układów jeśli chodzi o 4Gb i 8Gb. Tym bardziej 2Gb składa się 4 układów.
  • #5 20720204
    dt1
    Admin grupy komputery
    Pamięć 2 GB (Samsung ze zdjęcia) składa się z 8 układów, więc każdy z nich ma 2 Gb (=256 MB). I dlatego działa.

Pamięci Kingstona, które kupiłeś zadziałają z laptopami z procesorami serii 2xxx i 3xxx. Te obsługują max 16 GB, a więc w przypadku modułów 8 GB musiałoby być 16 układów na module, w przypadku czwórek może być to 8 układów.

Z ciekawostek seria 4xxx już nie będzie działać z Kingstonem, bo jest na 1.50V, a od tej serii wymagane są pamięci DDR3L 1.35V.
  • #6 20720416
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Hmm...

Samsung 2Gb ma 4 układy po jednej stronie i 4 układy po drugiej stronie w sumie 8. Zaś Kingston 2Gb ma tylko po jednej 4 układy zaś po drugiej nie ma ani jednego. Wiec nie sprawdza się zasada 8 x256 =2Gb bo w przypadku tego Kingston co jest i działa w laptopie jest 4 x 512 =2Gb

Dlatego nie sugerowałem się zasadą 8 układów na każde 2Gb. Bo są w lapku zainstalowane różne pamięci Samsung i Kingston na Samsung 8 układów na Kingston 4 układy.

Postawiłem zaś na 2 x4Gb sprawdziłem że DDR3 , częstotliwość i poszło w zamówienie. I tu faktycznie na 4 Gb jest 8 układów. I dopiero po tym wyszło że nie działają że bios widzi 8Gb ale nie uruchomi systemu.
  • REKLAMA
  • #7 20720434
    dt1
    Admin grupy komputery
    Sprawdź, czy na tym kingstonie 2GB z czterema kośćmi będzie komputer działał samodzielnie, zrób tylko na tej kości memtest. Producent procesora twierdzi, że nie powinno to działać. Przy zamontowaniu dwóch pamięci (w tym tej nieprawidłowej) część pamięci mogła nie być użytkowana.

Wyciągając dwie rzeczy z dokumentacji procesorów mobilnych pierwszej generacji, mamy kilka istotnych informacji:

Dokumentacja dotycząca obsługi pamięci systemowej z podkreślonymi fragmentami. Fragment dokumentacji procesora dotyczący obsługiwanej technologii pamięci RAM.

Kontroler pamięci obsługuje tylko chipy 1 Gb oraz 2 Gb (jako że Kolega używa Gb zamiennie z GB to ustalmy - Gb - gigabit to jedna ósma GB (gigabajta), więc wielkość literki "b" ma dość spore znaczenie). Tak więc pamięć dla tej generacji może się składać z chipów mających 128 MB lub 256 MB.

W tabelce są rozpisane wszystkie opcje, w kolumnie "number of DRAM devices" mamy ilość chipów na obsługiwanym module pamięci. Producent w przypadku modułów 2 GB dopuszcza użycie pamięci mającej 8 lub 16 chipów (8x 256MB = 2048 MB, 16x 128MB = 2048MB). W tabelce też widać, że jedyne obsługiwane prawidłowo moduły pamięci mające 4 chipy to moduły 512MB oraz 1GB. W tym przypadku będą one miały 4x 256MB oraz 4x 128MB, więc pasuje do opisu obsługiwanych pamięci.
  • REKLAMA
  • #8 20720500
    Jacenko1981
    Poziom 8  

Dziękuję koledze za zwrócenie uwagi w sprawie Gb i GB. To pośpiech w pisowni, ale faktycznie ważna i spora różnica.

Więc fotki:

Ram Samsung.

Pamięć RAM marki Samsung z naklejoną etykietą wskazującą specyfikacje.

Zbliżenie na moduł pamięci RAM o pojemności 2GB z kodem produktu i datą produkcji.

Ram Kingston

Moduł RAM marki Kingston umieszczony na czarnym tle

Pamięć RAM Samsung z widocznymi elementami elektronicznymi na zielonej płytce.

Laptop uruchomiony na jednej i drugiej pamięci RAM pojedynczo. Za każdym razem pokazało się 2GB w systemie, a sam system Windows 7 uruchomił się normalnie. Przy dwóch zainstalowanych pokazuje 4GB.

Zrzut ekranu z informacjami systemowymi komputera.

Więc Samsung jest zabudowany z dwóch stron, zaś Kingston tylko z jednej, a mimo to system uruchamia się normalnie.

Nowe ramy po 4GB każda są zabudowane z obu stron.

Dwa moduły RAM leżące na czarnym tle, jeden marki Samsung, drugi Kingston.

Mimo to żadna konfiguracja z zamianą ram 2GB + 4GB nie daje rezultatu uruchomienia systemu. Więc te nowe ramy to zonk. A już się cieszyłem, że będzie 8GB na weekend.
  • #9 20720536
    dt1
    Admin grupy komputery
    256 Mb, ale x16 bit, więc 256 Mb * 16 = 4096 Mb (4Gb), czyli 512 MB. Ta pamięć nie powinna według dokumentacji Intela działać z tym procesorem prawidłowo.

W każdym razie w przypadku pamięci o rozmiarze 4 GB trzeba celować w pamięci mające 16 chipów i to powinno rozwiązać problem. Biorąc pod uwagę ich cenę to można zaryzykować :)

https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-ddr3-2-x-4gb-8gb-1333mhz-10600s-pc3-13268543043 moim zdaniem powinny zadziałać (a jak nie to można zwrócić, można w wiadomości do sprzedającego napisać, żeby miały koniecznie 16 chipów na każdym module, bo widziałem, że ma różne pamięci w swojej ofercie - w każdym razie takie jak na zdjęciu powinny być OK).
  • #10 20720638
    Jacenko1981
    Poziom 8  
    Dokładnie tak jak kolega mówi ceny są niskie wiec nie jest to tragedia a mamy tez opcje zwrotów. Tak czy owak widać na przykładzie tego kingstona ze nie powinno działać a działa wiec gdzieś tam są wyjątki od tych reguł.

Dodatkowo też poszukałem i znalazłam coś takiego https://allegro.pl/oferta/pamiec-ram-4gb-do-hp-probook-6550b-6555b-12888152328 gdzie niby siedziało to w takim lapku.
  • #11 20720867
    dt1
    Admin grupy komputery
    Nigdy nie siedziało to w takim laptopie, bo to chiński oem produkowany dla firmy CMD, co widać po nadrukach na opakowaniu.

Pewnie też będzie działać, tylko po co przepłacać - do tego za pamięć losowego producenta?
  • #12 20721744
    andrzej2540056
    Poziom 12  
    Ocena: 34

Jest coś takiego jak instrukcja producenta, gdzie producent gwarantuje, że po zamontowaniu konkretnego modelu części nie będzie problemu z funkcjonalnością.

Co dany człowiek sobie włoży do komputera poza zaleceniem producenta, to jego sprawa, bo to jego własność.
    Ta pamięć z linku, którą wskazał Pan, gdzie niby była zamontowana w laptopie, nie spełnia kryteriów producenta.

Ogólna specyfikacja HP ProBook 6550B mówi, że powinny tam być DDR3 PC3-12800/1600 MHz 1,5V memory max 8GB (2 x 4GB).
    Żadna z wskazanych przez Pana na trzech zdjęciach pamięci RAM i ta z linku nie spełniają kryteriów wyżej wymienionych.

Ma Pan trzy różne pamięci RAM o różnej częstotliwości, gdzie skutek negatywny jest jaki jest, jak sam Pan widzi.

Dodatkowo pamięć RAM starsza niż 2011 rok.

Pozdrawiam
  • #13 20722056
    dt1
    Admin grupy komputery
    Dlaczego producent miałby wymagać DDR3-1600 dla laptopa, którego procesor obsługuje DDR3-800 oraz DDR3-1066? :)

W tych kryteriach również brakuje wzmianki o budowie tej pamięci, a to koniecznie trzeba wziąć pod uwagę (tyle że te kryteria definiuje producent procesora, nie laptopa, wymagań producenta procesora w kwestii obsługi pamięci nie można zignorować).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa HP ProBook 6550b z systemem Windows 7 napotkał problemy po wymianie pamięci RAM z 4GB na 8GB. Nowa pamięć, mimo że była widoczna w BIOS, uniemożliwiała uruchomienie systemu, co objawiało się restartami. Użytkownik zaktualizował BIOS, ale to nie przyniosło poprawy. W dyskusji podano, że procesor i5 520M obsługuje 8GB RAM, ale wymaga modułów z 16 chipami pamięci. Użytkownik dowiedział się, że pamięci muszą być zgodne z wymaganiami kontrolera pamięci, co oznacza, że 4GB powinno składać się z 16 układów, a 8GB z 16 chipów. Sugerowano również testowanie pamięci w innym laptopie oraz zwrot niekompatybilnych modułów. Wskazano na różnice w budowie pamięci Samsung i Kingston, które mogą wpływać na ich działanie w laptopie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA