logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dual SIM, długa bateria: Samsung S21FE, A54, REDMI Pro czy OnePlus? - Wybór smartfona do 2,5 tys zł

art_ii 05 Wrz 2023 15:53 618 4
REKLAMA
  • #1 20722254
    art_ii
    Poziom 13  
    Ocena: 51
    Dzień dobry poszukuję smartfona:
    1. Nowy.
    2. Jaką markę/model preferuję lub używałem do tej pory.
    - dotychczas Samsung s10,
    - zastanawiam się nad Samsug S21FE lub A54 alternatywnie jakiś REDMI Pro lub OnePlus.
    3. System operacyjny: android.
    4. Wielkość wyświetlacza -6" lub więcej.
    5. Do czego głównie potrzebny będzie telefon
    - praca: dużo rozmów, pisania emial i czytanie www (dlatego chciałbym by telefon optymalnie starczył na 2 dni na jednym ładowaniu).
    6. Na jakich funkcjach zależy mi najbardziej - długa praca baterii, dual SIM (fizyczny gdzie obie karty mogę włożyć do telefonu), dobre zdjęcia
    7. Jakie funkcje są mi całkowicie zbędne lub też mniej ważne.
    8. Warunki/miejsca w których głównie będzie użytkowany telefon - biuro, dom.
    9. Założony budżet: 2 - 2,5 tys pln
    10. Inne wymagania - długie wsparcie producenta w zakresie aktualizacji oprogramowania, mozliwość dokupienia dedykowanego (nie uniwersalnego etui), dobrze gdyby telefon nie nagrzewał się ponadprzeciętnie w trakcie pracy.
  • REKLAMA
  • #2 20722306
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1247
    1. ok
    2. ok
    3. ok
    4. ok
    5. 2 dni na jednym ładowaniu to sporo jak na smartfon z Ad.3 i Ad.4
    6. ok, ale jak wyżej.
    7. ?
    8. ok
    9. Mały budżet przy wymaganiach
    10. iPhone.

Nie odbierz mnie źle, sam preferuję Samsungi z serii Note (obecnie wersje Ultra) ze względu na niedoceniany S-Pen, ale telefony na Androidzie mają albo dobre parametry, albo niezłą baterię.
    Przy typowym używaniu, taki S23 Ultra trzyma półtorej dnia max. na jednym ładowaniu, a znacznie przekracza Twój budżet.
    Z dobrych baterii w Samsungach masz serię "M", ale są takie jakieś nijakie - lepsze od J, czy A series, ale to nadal nie jest telefon pokroju flagowca.
    Żaden telefon z Androidem poza FairPhone (obecnie wyszedł 5ty model) nie ma wsparcia producenta dłuższego niż 3 lata, Samsung wspiera do 2-3 wersji Androida i potem do 5ciu lat od premiery poprawki bezpieczeństwa - w iPhone z kolei inna liga, bo prawie 10 letnie smartfony mają możliwość aktualizacji do najnowszego systemu i funkcji.
    W Twoim budżecie przy tych wymaganiach zostaje więc FairPhone 5 i iPhone SE 3ciej generacji - FairPhone ma Androida i wymienną baterię, iPhone ma całą resztę.
  • REKLAMA
  • #3 20722901
    art_ii
    Poziom 13  
    Ocena: 51
    Kiedyś miałem Huawei p10pro (był na androidzie i dość długo miał updaty oprogramowania)
    Trzymał 3 dni bez problemu, 2 dni to było minimum lub po ponad 1 roku ub nawet 1i1/2używania.
    Fakt że miał 5" ekran i miał mniejsze odświeżanie niż obecne komórki.

Wydaje mi się, że dość istotne jest jak telefon zarządza procesami.
    Teraz Huawei nie wchodzi w grę bo nie ma android.
  • REKLAMA
  • #4 20724948
    Agent L
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    S21FE prawie 2 lata wsparcia ma już za sobą, niewiele zostało.
    art_ii napisał:
    Huawei p10pro (był na androidzie i dość długo miał updaty oprogramowania)
    Chyba P10 Plus. Ale on wyszedł na 7 i dostał update do 9 czyli standardowe dwie duże coroczne aktualizacje.
    art_ii napisał:
    Wydaje mi się, że dość istotne jest jak telefon zarządza procesami.
    Tak, Huaweie były znane z ubijana rzeczy które miały działać.
    Dziś Motorole uzyskują podobną przewagę nad konkurencją przez brak syfu od producenta.
    art_ii napisał:
    Teraz Huawei nie wchodzi w grę bo nie ma android.
    Ależ oczywiście że ma Androida. Nie ma usług i aplikacji Google, ale poza tym wszystko działa normalnie (na tyle na ile Huaweiowy Android kiedykolwiek działał normalnie, jak ww. nadgorliwe ubijanie procesów).

Jeśli chodzi o baterię to nie rozumiem zawracania sobie głowy takim detalem. Przy pracy biurowej lub z auta Qi zapewni 100% przez cały dzień a przy pracy w terenie - powerbank.
  • #5 20725271
    speedy9
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2424
    Używam smartfonów od 2007 roku, więc miałem ich kilka i nie trafiłem na żaden, który przy moim użytkowaniu wytrzymuje dłużej niż dzień.
    art_ii napisał:
    Kiedyś miałem Huawei p10pro (był na androidzie i dość długo miał updaty oprogramowania)
    Trzymał 3 dni bez problemu, 2 dni to było minimum lub po ponad 1 roku ub nawet 1i1/2używania.

To nie wiem co Ty na nim miałeś a raczej czego nie miałeś. 3 dni to chyba leżał włączony w szufladzie.
    Także na pytanie o czas pracy na jednym ładowaniu w zasadzie nie da się odpowiedzieć.
    Tutaj masz TOP150 pod względem czasu pracy. Testowane w ustandaryzowanych warunkach. Ile będzie trzymał u Ciebie: nie wiadomo.
    https://nanoreview.net/en/phone-list/endurance-rating
REKLAMA