logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet na 2 komputery z jednej linii telefonicznej?

DJOstry 10 Kwi 2003 19:20 1768 6
REKLAMA
  • #1 183583
    DJOstry
    Poziom 25  
    Ocena: 65
    Witam .
    Wlasnie jak to zrobić, kiedyś udało mi sie tak zrobić, ale teraz to juz zapomniałem jak to sie robi.... Mam 2 kompy w sieci, na jednym jest internet z modemu a na drugim nie moge przegladać stron chodz ten pierwszy komp jest połączony do internetu. Pliki moge spokojnie przerzucać z jednego na drugi. Jezeli ktos by mógł mi pomóc to bardzo proszę. Moze brakuje mi jakiegos protokółu sieciowego ??

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 183697
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    A może byś jeszcze powiedział pod jakim systemem operacyjnym?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 183852
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 246
    to polecam taki program winroute. Dzieki niemu zrobisz NAT. Lub uzyj jakiegos proxy ale polecam NAT
  • REKLAMA
  • #6 184012
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    W nowszych wersjach windows jest coś takiego jak współdzielenie połączenia sieciowego.
  • #7 184076
    XrootX
    Poziom 13  
    Witam

Proponuje zrobic to w nastepujacy sposob,w komputerze w ktorym jest modem trzeba wmontowac karte sieciowa,nastepnie z pozycji panel sterowania dodaj usun programy w windows setup doinstalowac internet connection sharing w polskiej wersji udostepnianie polaczenia internetowego.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa komputery z systemem Windows 98 SE, z których jeden ma dostęp do internetu przez modem, a drugi nie może przeglądać stron, mimo że oba są połączone sieciowo i mogą wymieniać pliki. Rozwiązaniem jest udostępnienie połączenia internetowego (Internet Connection Sharing, ICS) w systemie Windows 98 SE. Wymaga to zainstalowania karty sieciowej w komputerze z modemem oraz doinstalowania funkcji udostępniania połączenia internetowego z panelu sterowania (Dodaj/Usuń programy → Windows Setup). Alternatywnie można użyć oprogramowania WinRoute do realizacji NAT lub proxy, jednak preferowane jest natywne udostępnianie połączenia w systemie Windows.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA