logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić internet z SDI na dwa komputery przez dwie karty sieciowe?

przemo.t 24 Wrz 2003 08:46 4520 17
REKLAMA
  • #1 336819
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam
    Chcialbym udostepnic polaczenie z netem przez SDI na dwa kompy, ale chcialbym do tego wykorzystac kompa i dwie sieciowki. czy jest w ogole cos takiego mozliwe zeby na kompie do ktorego podpiete jest SDI (win98 se) zainstalowac dwie karty sieciowe i z obydwu kart udostepniac polaczenie na pozostale dwa kompy (WIN XP). moze jest jakis program do tego?? Wiem ze lepszym pemwnie rozwiazaniem bylby switch lub hub ale mam pod dostatkiem kart sieciowych i chcialbym je jakos wykorzystac. Czekam na Wasze opinie, z gory dzieki
  • REKLAMA
  • #2 336939
    pysiu
    Poziom 12  
    w najnowszej gazecie Ekspert jest dany program i opis do udostempniania połączenia na 3 kompy polecam ci zakupić te czasopismo kosztuje niecałe 10 żłotych
  • #3 336948
    MARTIINO
    Poziom 20  
    Ocena: 94
    Dwie karty sieciowe mozna podłaczyc ale nie w WIN98 ale w WIN NT, WIN 2000 server i XP proff.Z jednego komputera musiałbys zrobic server który pracował by 24h.
    Moim zdaniem lepszy by był router ze switchem (jedno urządzenie)
  • #4 337003
    pysiu
    Poziom 12  
    taki ruterek to nie jest wielki koszt ok 200złotych a wzamian masz spokój z kompem który musiał być ciągle właczony
  • REKLAMA
  • #5 337042
    przemo.t
    Poziom 27  
    Wlaczony komp 24h/dobe mi nie przeszkadza a jesli jest cos takiego w ogole mozliwe to wolalbym wykorzystac to co juz mam a nie dokupywac router (na poczatek wystarczy potem sie pomysli)
  • #6 337044
    przemo.t
    Poziom 27  
    pysiu napisał:
    w najnowszej gazecie Ekspert jest dany program i opis do udostempniania połączenia na 3 kompy polecam ci zakupić te czasopismo kosztuje niecałe 10 żłotych

moglbys podac nazwe tego programiku, z gory dzieki
  • #7 337054
    pysiu
    Poziom 12  
    program zwie się Kerio WinRoute Lite 4.2 i jest wraz z opisem oraz polecam ci poszukac wingate programu
  • #8 337057
    przemo.t
    Poziom 27  
    Nazwe programu juz znalazlem wiec nie trzeba :)
    Chcialem jeszcze zaznaczyc ze niedlugo jeden komputer bedzie oddalony na jakies 200 od tego ktory bedzie udostepnial wiec zalezy mi na tym zeby czesc sieci byla oparta na BNC bo na skretce to raczej nie pojdzie na taka odleglosc, w tym wypadku chyba odpada router/switch bo np. na allegro nie widzialem takiego zeby mial i RJ45 i BNC ale moze sie myle

Sprawdze jeszcze WinRoute moze pojdzie

dzieki wszystkim na info
  • #9 337151
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    przemo.t napisał:
    czy jest w ogole cos takiego mozliwe zeby na kompie do ktorego podpiete jest SDI (win98 se) zainstalowac dwie karty sieciowe i z obydwu kart udostepniac polaczenie na pozostale dwa kompy (WIN XP). moze jest jakis program do tego??
    Całkiem normalnej jedynie co może stanowić problem może być to żeby komputery na dwóch sieciówkach mogły się wzajemnie porozumiewać (ale pewnie jakaś dodatkowa usługa windows to załatwi).
  • #10 338611
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Moesz zrobić całą sieć na koncentryku wystarczy wtedy jedna sieciówka w serwerze bo przeciaż w tej topologii sieci wszystkie komputery połączone są tym samym kablem bez żadnych urządzeń typu hub. A jeśli chodzi o program to najłatwiej zrobić to standardowym udostępnianiem z win98 i nowszych.
  • #11 338653
    Pfikusny
    Poziom 18  
    Ocena: 7
    To i ja sie wlacze i zapytam bo nie jestem pewny...

Dajmy na to ze chce rozdzielic neo...
    (tylko serwer nie router)
    Ma byc to rozdzielone na 2 kompy od serwera....
    Czyli:
    Bede potrzebowal:
    - 4 sieciowki (2 na serwer bo neo na USB i 2 do kompow)
    - serwer (P200 czy cos takiego)
    - troche kabla (w sumie moze 30 - 40m)

i chodzi mi o to ze nie bede potrzebowal huba czy switcha???
    dodam ze serwer chce postawic na linuxie lub tez jakims windowsie...
  • REKLAMA
  • #12 338658
    elektryk
    Poziom 42  
    pod linuxem na 100% nie będzie problemu, mam taką konfiguracje w domu (tylko sieć "biore" po ethernecie). Dwa kompy pracują na stałe a czasem trzeci podpinam pod 4tą sieciówke.
  • REKLAMA
  • #13 338695
    przemo.t
    Poziom 27  
    Masster napisał:
    Moesz zrobić całą sieć na koncentryku wystarczy wtedy jedna sieciówka w serwerze bo przeciaż w tej topologii sieci wszystkie komputery połączone są tym samym kablem bez żadnych urządzeń typu hub. A jeśli chodzi o program to najłatwiej zrobić to standardowym udostępnianiem z win98 i nowszych.

W moim przypadki BNC odpada poniewaz mam tylko 2 karty z BNC (i dwie na skretke) poza tym w jednym kompie mam zintegrowana karte na RJ45 i juz w nim nie mam wolnych slotow pci wiec musze ja wykorzystac
  • #14 338731
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    A jaki system masz na serwerze? Bo na linuxie praktycznie niema problemu, w win2000/XP/2003 też nie powinno być. A w 9x/me nie wiem dokładnie jak jest ale te systemy nie są "stwożone" do takich manewrów i nie wiem czy za pomocą np. wingatea będziesz mógł rozdzielić net na dwie sieciówki albo zrobić z nich mostek.
  • #15 338754
    elektryk
    Poziom 42  
    Masster napisał:
    A jaki system masz na serwerze? Bo na linuxie praktycznie niema problemu,
    A jaki system umożliwia:
    :arrow: bezproblemowe działanie 4 kart sieciowych
    :arrow: aliasy IP
    :arrow: NAT z przekierowaniem portów standardowym i do netmeeting,
    :arrow: NAT z maskowaniem pod 2 różne IP
    :arrow: swobodną zmiane MAC
    :arrow: modyfikacje TTL każdego pakietu?

LINUX
  • #16 338984
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    z tego co pamietam Windows98 ICS pozwalalo dzileic net na 1 karte.
    W WindowsME mozna rozdzielac na 2 karty.
  • #17 339125
    przemo.t
    Poziom 27  
    Dzieki Wam wszystkim za pomoc bede dzialal, jesli nie wyjdzie na Windzie 98se no to zostaje mi linux

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik chce udostępnić połączenie internetowe z SDI na dwa komputery za pomocą jednego komputera z systemem Windows 98 SE i dwóch kart sieciowych. Dyskusja wskazuje, że Windows 98 ICS pozwala na udostępnianie internetu tylko na jedną kartę sieciową, a obsługa dwóch kart i udostępnianie na obie jest możliwa w systemach Windows NT, 2000 Server oraz XP Professional. Proponowane rozwiązania to użycie programów takich jak Kerio WinRoute Lite 4.2 lub Wingate, które umożliwiają konfigurację serwera sieciowego i udostępnianie internetu na wiele kart sieciowych. Alternatywnie zalecany jest zakup routera ze switchem, co jest prostsze i bardziej stabilne, choć użytkownik preferuje wykorzystanie posiadanych kart sieciowych. W przypadku większych odległości między komputerami (np. 200 m) i konieczności użycia BNC, routery ze złączami RJ45 i BNC są rzadkością, co komplikuje rozwiązanie sprzętowe. Dyskusja porusza także możliwość konfiguracji sieci na Linuxie, który oferuje zaawansowane funkcje takie jak NAT, aliasy IP, modyfikacje TTL i obsługę wielu kart sieciowych bez problemów. Ostatecznie, jeśli Windows 98 SE nie spełni wymagań, Linux jest rekomendowany jako alternatywa. Wskazano również, że standardowe udostępnianie w Windows ME pozwala na rozdzielenie internetu na dwie karty sieciowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA