logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Opinie na temat dwóch metod łączenia obwodu gniazd w nowej instalacji elektrycznej

neearu99 21 Wrz 2023 09:45 1305 15
  • #1 20741499
    neearu99
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Witam,

Chciałem zapytać jaka jest wasza opinia na temat łączenia obwodu gniazd kładąc nową instalację. Rozmawiałem z kilkoma elektrykami, jeden mówi, że mój sposób jest przestarzały drugi co innego. Załóżmy, że instalację kładziemy pod posadzka w styropianie.

Sposób 1.
    Prowadzenie przewodu z rozdzielnicy do pierwszego gniazdka z tego do kolejnego i tak dalej kończąc na ostatnim.

Sposób 2.
    Prowadzimy przewód z rozdzielnicy do puszki w pokoju i z tej puszki wychodzimy osobnymi przewodami na każde gniazdo.
  • Pomocny post
    #2 20741600
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    Jeżeli chodzi o system wykonania instalacji, to sposób 1 tzw. bezpuszkowy jest lepszy, ponieważ unikasz puszek rozgałęźnych oraz kilku przewodów w pionie na ścianie, co może mieć znaczenie gdy w przyszłości będą wykonywane otwory na szafki, półki itd.
    https://alkan.pl/instalacja-elektryczna-bezpuszkowa/
  • #3 20741601
    neearu99
    Poziom 12  
    Tak wiem, logiczne, że np. kładąc obwód na kuchnie daje osobne zabezpieczenie na indukcję, osobne na piekarnik, lodówkę z mikrofalą i osobne na gniazdka nad blatem. Chodzi mi np. o połączenie gniazd nad blatem. Załóżmy 3 gniazda. Idziemy od gniazda do gniazda czy robimy jedną puszkę i do każdego z puszki osobno przewód?

Dodano po 2 [minuty]:

>>20741600

Też mi się tak wydaje, poza tym wychodzi więcej za materiał (przewód) Licząc obwód na jeden pokój nie są to duże koszty jednak licząc na każdy pokój +-20 metrów przewodu dodatkowo to na całą budowę to liczy się juz dodatkowy koszt w tysiącach.
  • #4 20741642
    neearu99
    Poziom 12  
    JurP napisał:
    porządne złączki, jeśli gniazda budżetowe to WAGO.

Co masz na myśli porządne złączki? Podeślesz jakieś zdjęcie czego używasz zamiast WAGO?
  • #5 20741863
    neearu99
    Poziom 12  
    Teoretycznie połączenie mocne. Jednak ja chyba zostanę przy WAGO - dużo szybsze, prostsze a też nie jest to miejsce niedostępne i w razie awarii zawsze można się tam dostać ;d
  • #6 20742269
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6689
    neearu99 napisał:
    Teoretycznie połączenie mocne. Jednak ja chyba zostanę przy WAGO - dużo szybsze, prostsze a też nie jest to miejsce niedostępne i w razie awarii zawsze można się tam dostać ;d
    Tak trzymaj i nie słuchaj opinii miłośników kombinerek, cyny i lutownicy oraz maskowania tego jakimiś taśmami czy kapturkami,
  • #7 20742741
    pawlik118
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    Ja lubię te listwy, przy gniazdku rozgałęźnym można połączyć "odczep" bez przecinania przewodu głównego (odizolować, oczko i pod śrubkę)
  • #8 20743046
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 20743088
    neearu99
    Poziom 12  
    >>20743046

Również słyszałem, że w UK robi się w tzw. pierścień czyli metoda jak moja z tym, że nie kończysz na ostatnim gniazku tylko z niego wchodzisz z powrotem do RG. Jednak wg wielu jest to zły sposób który stosuje się tylko w UK.
  • #11 20743092
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #12 20743155
    Pawelelemonter
    Poziom 22  
    Ocena: 145
    Witam. Z tego co mi wiadomo Brytyjczycy zastosowali obwody w postaci pierścienia po wojnie ze względu na oszczędność miedzi. Trzeba też wiedzieć że obwód jest zabezpieczony eską 32 czy nawet 40 amperów jeżeli przewód użyty do pierścienia ma przekrój 4 mm2 ale we wtyczce wtykanej w gniazdo lub specjalnym module w puszce jest bezpiecznik topikowy maksymalnie 13 amperów. Istnieje też niebezpieczeństwo że ring zostanie rozłączony i będziemy mieli dwa obwody wykonane przewodem 2.5 mm2 zabezpieczone wyłącznikiem nadmiarowo-prądowym 32 amperów. Poza tym obwód ułożony w pierścień jeżeli tworzy pętle o dużym rozmiarze zwiększa negatywne skutki przepięć powstałych wskutek wyładowań atmosferycznych.
  • #13 20743656
    atrix55
    Poziom 26  
    Ocena: 204
    neearu99 napisał:
    Sposób 1.
    Prowadzenie przewodu z rozdzielnicy do pierwszego gniazdka z tego do kolejnego i tak dalej kończąc na ostatnim.

Sposób 2.
    Prowadzimy przewód z rozdzielnicy do puszki w pokoju i z tej puszki wychodzimy osobnymi przewodami na każde gniazdo.

1 - jest układem zależnym. Uszkodzenie przewodu na drodze rozdzielnia - 1 gniazdo powoduje brak napięcia na pozostałych gniazdach. Nie możemy też nadmiernie przeciążać gniazd, bo moc obciążenia będzie się sumować ( 1 faza )
    2 - sposób jest układem niezależnym. Uszkodzenie jednego przewodu nie powoduje braku napięcia we wszystkich gniazdach. Jeżeli rozprowadzimy gniazda z instalacji 3 fazowej możemy bardziej obciążyć gniazda. Bo moc nam się nie będzie sumować.
  • Pomocny post
    #14 20743795
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 538
    atrix55 napisał:
    jest układem zależnym. Uszkodzenie przewodu na drodze rozdzielnia - 1 gniazdo powoduje brak napięcia na pozostałych gniazdach. Nie możemy też nadmiernie przeciążać gniazd, bo moc obciążenia będzie się sumować ( 1 faza )

To samo będzie gdy uszkodzenie nastąpi na odcinku między rozdzielnicą a puszką rozgałęźną. A co do przeciążenia, to przecież po to jest odpowiednie zabezpieczenie w rozdzielnicy. Mając odpowiedni budżet można ułożyć osobny przewód do każdego z gniazd metodą w tzw. gwiazdę.
    Cytat:
    2 - sposób jest układem niezależnym

Sposób 2 polega na zastosowaniu puszek rozgałęźnych, czyli starą tradycyjną metodą.
    Metoda 1, czyli instalacja bezpuszkowa ma ewidentne zalety w stosunku do tradycyjnej, ponieważ mamy dostęp do każdego złącza w puszkach za gniazdami i łącznikami. Puszki rozgałęźnne usytowane są wysoko i zazwyczaj ze względów estetycznych podczas budowy lub remontu są zatynkowane, i w razie awarii lub modernizacji powstaje problem z ich lokalizacją.
  • Pomocny post
    #15 20743823
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 400
    Połączenie gniazdek w dwóch pokojach w pętli zastosowano też w Polsce w bloku spółdzielczym z lat dziewięćdziesiątych. Odkryłem to przypadkiem wymieniając gniazdko. Okazało się, że zasilanie przychodzi do gniazdka z obu stron. Instalacja nie była nigdy przerabiana.
  • #16 20758913
    neearu99
    Poziom 12  
    Dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy dwóch metod łączenia obwodu gniazd w nowej instalacji elektrycznej. Sposób 1, zwany bezpuszkowym, polega na prowadzeniu przewodu z rozdzielnicy do kolejnych gniazdek, co eliminuje potrzebę puszek rozgałęźnych i ułatwia dostęp do złączy. Sposób 2 wykorzystuje puszki rozgałęźne, co może zwiększać koszty materiałów, ale pozwala na niezależne zasilanie gniazd. Uczestnicy dyskusji poruszają również kwestie związane z instalacjami w UK, gdzie popularna jest metoda pierścieniowa, oraz zalety i wady obu podejść, w tym kwestie bezpieczeństwa i łatwości w naprawach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA