logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Trzaski przy skręcie kierownicy i tłuczenie na wybojach - Ford Fusion 1.4 tdci 2006r

kasia2134 24 Wrz 2023 10:26 690 11
REKLAMA
  • #1 20745040
    kasia2134
    Poziom 3  

Witam ponownie. Kolejny problem z Fordem Fusion 1.4 TDCi z 2006 roku. Trzaska z tyłu i z przodu przy całkowitym skręcie kierownicy w lewo lub prawo, gdy ruszam. Podobno mogą to być przeguby. Na wybojach tłucze, ale mam luźny wydech, więc sam nie wiem.
  • REKLAMA
  • #2 20745130
    JuniorS
    Poziom 24  
    Ocena: 119
    Witaj. No nikt tu magikiem nie jest i ciężko będzie przez internet stwierdzić co Ci tam stuka szczególnie opierając się wyłącznie o opis. ;)
    Jeśli wiesz, że stuka Ci wydech, to zrób tak żeby nie stukał i pojeździj po dziurach w celu sprawdzenia czy to właśnie wydech stuka... Jako kierowca powinieneś odróżnić stukanie elementów zawieszenia od stukania elementów układu wydechowego... Przeguby bardziej strzelają, a nie stukają i zazwyczaj słychać je wyłącznie podczas ruszania (przyspieszania) na skręconych kołach. Podczas jazdy na wprost stukać może wiele elementów. Od silent blocków (takich gumowych elementach montowanych na stabilizatorze) przez tuleje na wahaczach, łączniki stabilizatora po amortyzatory. Stukać raczej nie będą końcówki drążka czy same drążki kierownicze, bo one z reguły nie stukają nawet przy dużych luzach. Może stukać natomiast sworzeń wahacza... Także diagnoza na odległość będzie bardzo trudna. Proponuję podjechać na stację diagnostyczną dać te 50 zł i tam Ci wszystko powiedzą...
  • #3 20746844
    kasia2134
    Poziom 3  
    Sam odkryłem to gdy wlazłem pod auto. Faktycznie łączniki stabilizatorów z przodu są aż wygięte i luźne. Z tyłu za pewne też. Dzięki za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20751162
    JuniorS
    Poziom 24  
    Spoko. Cieszę się że zdiagnozowane. Pozdrawiam
  • #5 20752976
    kasia2134
    Poziom 3  
    Ale z tyłu też są trzaski a tam nie ma końcówek stabilizatora. I nie trzaska na wybojach tylko przy ruszaniu na skręconych kołach. Bo z przodu już cisza po wymianie.
  • #6 20755502
    JuniorS
    Poziom 24  
    Fusion z tyłu posiada belkę... I jest to o tyle specyficzny pojazd w którym często stuka coś w tylnym zawieszeniu pomimo sprawdzeniu zawieszenia na stacji diagnostycznej... Naprawdę... Kilka razy już słyszałem o stukaniu w Fusion z tyłu choć żadnych niesprawności nie było...

Przy tak prostej konstrukcji tylnego zawieszenia za dużo do sprawdzenia nie ma. Proponuję sprawdzić amortyzatory wraz z ich mocowaniem szczególnie na górze, stan odbojników na amortyzatorach oraz stan sprężyn. Belka posiada też elementy gumowo metalowe w postaci tulei je też wypadało by skontrolować.
  • REKLAMA
  • #7 20763220
    kasia2134
    Poziom 3  
    Na wybojach już nie wali ale czasem by skręcie kierownicy i ruszeniu trzask jedna z tyłu jest. To mogą być łożyska na amortyzatorach. Na razie moim probleem jest ciemny licznik i nie mam gdzie go dać od naprawy.
  • Pomocny post
    #8 20764471
    JuniorS
    Poziom 24  
    Zrób zdjęcie licznika może się dogadamy z naprawą. Z tyłu nie ma jako takiego łożyskowania amortyzatora... Więc z tyłu będzie stukać coś innego... Jeśli z przodu to łożysko amortyzatora może strzelać jak będziesz kręcił kołami na postoju. Przy ruszaniu strzelają zazwyczaj przeguby ;) Ciężko stwierdzić przez internet
  • REKLAMA
  • #9 20791794
    kasia2134
    Poziom 3  
    `Teraz faktycznie strzela na postoju.
  • Pomocny post
    #10 20797850
    JuniorS
    Poziom 24  
    Jak wspominałem jeśli strzela na postoju podczas kręcenia kierownicą w pierwszej kolejności sprawdzić należy wzrokowo sprężyny zawieszenia. Czy nie jest któraś pęknięta... (Zazwyczaj u dołu sprężyny - kawałek może leżeć na kielichu) jeśli sprężyny będą obie całe (całe w 100% bo możliwe że pęknięty kawałek zgubiliśmy i na kielichu go nie będzie) to można odkręcić łączniki stabilizatora. Wyciągnąć je normalnie i pokręcić kierownicą (można się nawet przejechać bez łączników) - często się zdarza że łącznik z którejś strony się zapiecze i wzrokowo niczego nie będzie widać a będzie strzelał. Jeśli jednak to nie będą łączniki to ostatnią delikatną usterką będzie górne mocowanie amortyzatora.

Jest również możliwość że strzela coś w maglu tzn. przekładni kierowniczej i będzie to poważniejsza usterka. Jednak tego przez internet nie jestem w stanie zdiagnozować. Wątpię by ktokolwiek był.
  • #11 20797980
    kasia2134
    Poziom 3  
    Widzę że znasz się na tym więc zadam ci pytanie bo szczerze to szlag mnie już trafia. Chce wymienić sprzęgło z internetu ze strony sprzęgło.com i sprzęgło.pl Według numeru vin który podałem mam propozycje dwóch różnych sprzęgieł. Zupełnie inny wysprzęglik załączam foto. Nawet w Gordon nie wiedzą jakie powinno być. To Ford Fusion 1.4 tdci 2006 rok. Zestaw sprzęgła Rytec składający się z tarczy sprzęgła, docisku i wysprzęglika. towni Zestaw sprzęgła LUK RepSet Pro z opakowaniem i wysprzęglikiem.
  • #12 20807606
    JuniorS
    Poziom 24  

Gdybym posiadał nr VIN, mógłbym odpowiedzieć precyzyjniej. Bez VIN-u będzie ciężko i jak na loterii.

Dodano po 5 [minutach]:

Ale jeżeli Twój samochód jest z 2006 roku i ma silnik 1,4, to myślę, że będzie to Zestaw sprzęgła składający się z docisku, tarczy sprzęgła i łożyska oporowego.

dokładnie ten zestaw...

A już na pewno, jeśli kod silnika Twojego auta to FXJA, FXJB lub FXJC.

I dlaczego kupujesz cały zestaw? Jeżeli oddasz auto na wymianę sprzęgła, ktoś, kto to będzie robił, po rozebraniu tego powinien stwierdzić, co należy wymienić, a czego nie :) Jeżeli do wymiany jest tylko tarcza, to po co wymieniać docisk czy każdy inny element? Z kolei, jeśli wszystko będzie do wymiany, to już będzie wiadomo, którą dokładnie część masz u siebie w aucie, bo będzie to rozebrane. Skompletowanie potrzebnych części w dzisiejszych czasach to kilka godzin. Także lepiej to zobaczyć, jak kupić w ciemno. Nieprawdaż?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Fordem Fusion 1.4 TDCi z 2006 roku, polegający na trzaskach przy skręcie kierownicy oraz stukaniu na wybojach. Po wstępnej diagnozie stwierdzono, że luźne łączniki stabilizatorów z przodu mogą być przyczyną hałasów. Użytkownik zauważył również trzaski z tyłu, które nie są związane z końcówkami stabilizatora. Wskazano na możliwość uszkodzenia amortyzatorów, ich mocowania lub elementów gumowo-metalowych w tylnej belce. Dodatkowo, użytkownik poruszył kwestię wymiany sprzęgła, wskazując na różnice w dostępnych częściach na podstawie numeru VIN.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA